You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Ykkösdokumentti: Ei kuulu minulle - vai?

Julkaistu perjantaina 12.02.2010 1 169

Dokumentti tarkastelee katuväkivaltaa muutaman tapauksen itsensä kertomana.

TV1 sunnuntaina 14.2. klo 21.00

Ei kuulu minulle - vai kuuluuko? Yksi kolmesta sanoo, ettei aio puuttua nähdessään pahoinpitelyn, jossa uhrina on tuntematon.

Miltä tuntuu 12-vuotiaasta tulla pahoinpidellyksi bussissa, kun aikuiset vain katselevat ulos? Palkitussa dokumentissa Ei kuulu minulle - vai? (K13) uhrit kertovat tapahtumista.

Joukko nuoria lyö ja potkii 12-vuotiasta tyttöä täpötäydessä bussissa. Mies kaadetaan maahan ja häntä potkitaan päähän syrjäisellä alueella Lontoossa. Aseistautuneet ryöstäjät uhkaavat kassatyöntekijää bensa-asemalla.

Kohdatessaan väkivaltaa julkisella paikalla sivullinen joutuu päättämään, puuttuako tilanteeseen ja riskeerata oma turvallisuutensa vai kääntääkö selkänsä? Valitsipa hän mitä tahansa, päätös seuraa häntä läpi elämän.

Britanniassa 700 000 ihmistä joutuu vuosittain hyökkäyksen kohteeksi kadulla

Paeta vai välittää?

Dokumentti tarkastelee katuväkivaltaa muutaman tapauksen itsensä kertomana. Ohjelmassa esitellään valvontakameroiden tallentamia väkivallantekoja ja selvitetään tapahtumien kulkua.

Toiset sivullisista joutuvat paniikin valtaa ja menettävät toimintakykynsä, toiset puuttuvat tilanteeseen. Jotkut pakenevat, jotkut joutuvat maksamaan kalliin hinnan rohkeudestaan.

Nämä kertomukset tavallisten ihmisten kovista päätöksistä ovat esimerkkejä klassisesta moraalisesta dilemmasta. Onko nykyajan valtio epäyhtenäinen, kasvottomien muukalaisten joukko, joille on tärkeää vain oma selviytyminen, vai voiko se toimia kansakuntana, jossa toinen huolehtii toisesta?

Kuten erään uhrin äiti dokumentissa ongelmaa kuvailee: "Jos sinua sattuu, en voi kävellä ohi näkemättä, onko jotain mitä voisin tehdä hyväksesi. Jokainen, jonka tapaan on osa maailmaani, useimmiten hetkellisesti. En odota muilta mitään, vaan odotan itseni ja sinun toimivan."

Tuotanto: Century Films, Britannia 2009.
Ohjaus: Ashley Gething.

Ykkösdokumentti uusitaan sunnuntaina 21.2. klo 13.10

 

Suosittele169 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 17.02.2010

Hyvä dokumentti. Pitäisi jokaisen katsoa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä