Ykkösdokumentti: Eläkeläisten tehdas

Julkaistu perjantaina 19.02.2010 4 163

Ikäihmiset ovat hyviä, tehokkaita ja uskollisia työntekijöitä.

TV1 sunnuntaina 21.2. klo 21.15

Vita Needlen työntekijöiden keski-ikä on 74 vuotta.

Bostonilaisyrityksessä on töissä 35 eläkeläistä, jotka saivat mahdollisuuden käyttää pitkän elämän aikana hioutuneita kykyjään, vaikka yhteiskunnassa he tuntevat usein tulevansa työnnetyksi syrjään. Yrityksen myynti on noussut viidessä vuodessa jopa sata prosenttia, ja johto uskoo, että salaisuus on motivoituneessa henkilöstössä.

Yrityksen työntekijöillä on valtava työkokemus nuorempiin ammattilaisiin verrattuna: joukosta löytyy NASAn insinöörejä ja yritysjohtajia. Tehtaanjohtaja uskoo ikäihmisten olevan hyviä, tehokkaita ja uskollisia työntekijöitä, jotka nauttivat edelleen työnteosta. He saavat itse päättää työajoistaan ja vapaapäivistään, jotta vapaa-ajalla ehtisi tavata lapsenlapsia, käydä lääkärissä ja harrastaa.

Nykypäivän työyhteisön ongelmia, kuten valtataisteluja ja kovaa keskinäistä kilpailua ei tässä yhteisössä ole. Yrityskulttuuri kyseenalaistaa ajattelun, jonka mukaan jo 50-vuotiaat eivät enää ole kilpailukykyisiä työmarkkinoilla. Dokumentti todistaa, että työiän vapaaehtoinen jatkaminen voisi tarjota vanhemmille ikäpolville hyvin ansaitun paikan yhteiskunnassa.

Tuotanto: Parthenon Entertainment.

 

Ohjelma on nähtävissä YLE Areenassa 30 päivän ajan.

Ykkösdokumentti

 

Suosittele163 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 21.02.2010

Kiitos todella hyvästä ohjelmasta! Lähettäkää tämä uusintana mahdollisimman monta kertaa.
Ikä ja kokemus ovat valttia, kuten ohjelmassa todettiin. Kun ihminen saa tehdä työtä, niin vähemmälle jää omiin sairauksiin keskittyminen.

maanantaina 22.02.2010

Minä toivon myös että tämä ohjelma näytetään useampana päivänä uusintana! Hyvä ohjelma!

maanantaina 22.02.2010

Erittäin mielenkiintoinen ohjelma, jonka voisi lähettää uusintana. Ikäihmisten työllistäminen tulee yhteiskunnalle monin verroin edullisemmaksi (henkinen ja fyysinen hyvinvointi) kuin se, että heidät "syrjäytetään". Ohjelma osoitti hyvin sen, että monilla ikäihmisillä on vielä paljon annettavaa ja he pystyvät olemaan erittäin aktiivisesti mukana yhteiskunnassa.

Työnteko perustuu vapaaehtoisuuteen, jossa he saavat itse päättää työajoistaan, vapaapäivistään yms. Eläkeikien pidentämistä en pidä aiheellisena - se saattaa tuntua pakonomaiselta eikä motivoi samalla tavoin kuin mitä Bostonilaisyrityksen periaatteet.

keskiviikkona 12.05.2010

Tämä oli todella hieno dokumentti siitä, mihin ihminen voi panostaa vielä ikäihmisenä. Tosi upea mahdollisuus monelle, jotka jaksavat ja joilla on motivaatiota olla tuottavassa työssä ja tuntevat itsensä tarpeellisiksi. Antaa monelle varmasti sisältöä elämälle ja pitää yllä ihmiskontakteja. Olisi tosi kiva nähdä tämä uusintana.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä