Ykkösdokumentti: Ihmiset kauppatavarana

Julkaistu keskiviikkona 06.10.2010 0 172

20-vuotias Parminder tekee loputonta urakkaansa yhdessä Intian lukuisista tiilitehtaista.

TV1 sunnuntaina 10.10. klo 21.10

Orjuutta on yhä maailmassa siitäkin huolimatta, vaikka se on kielletty jokaisessa maailman maassa.

Orjia on tänään enemmän kuin koko ihmiskunnan historian aikana. Nykypäivän orjuutta on muun muassa ihmisten salakuljetus, lapsityövoima, seksiorjuus, velkaorjuus ja lapsisotilaat.

Yleisesti uskotaan, että orjuutta on vain kehitysmaissa. Silti orjia on myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Länsi-Euroopassa on tänä päivänä yli 100 000 orjaa kotiapulaisina, seksityöläisinä ja velkaorjina.

Orjuus on aina ollut tuottoisaa liiketoimintaa. Orjan hinta on ollut noin 40 000 - 80 000 dollaria. Väestöräjähdys 1970-80-luvuilla pudotti orjien hintaa, ja tänä päivänä orjan hinta on noin sata dollaria. Hinnanromahdus on muuttanut tilanteen täysin. Se vaikuttaa myös orjien kohteluun.

Niin kauan, kun ihmisillä käydään kauppaa ja heillä on hinta globaaleilla markkinoilla, orjuudesta ei päästä eroon. Orjuus voidaan lopettaa, mutta ensin on käytävä köyhyyden kimppuun. Meillä on nyt paremmat mahdollisuudet kuin koskaan lopettaa orjuus.

Dokumentissa kohdataan tämän päivän orjia Ugandasta, Intiasta, Moldovasta, Kambodhasasta ja Ranskasta. Ohjelmassa on mukana myös joukko tunnettuja asiantuntijoita, kuten Johan Galtung ja Bob Geldof.

Elokuva on norjalais-suomalainen yhteistuotanto. Sen on ohjannut Thomas Robsahm ja Tina Davis, ja tuottanut norjalainen Speranza Film yhteistyössä suomalaisen Periferia Productions Oy:n kanssa.

 

Dokumentti on katsottavissa tv-esityksen jälkeen YLE Areenassa.

 

Suosittele172 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä