Ykkösdokumentti: Terveys lautasella

Julkaistu torstaina 24.02.2011 20 238

Dokumentissa selvitetään, syökö länsimainen ihminen itsensä sairaaksi. Kuvassa intialainen nainen valmistaa ruokaa tulella.

TV1 perjantaina 7.12. klo 11.10 - 13.05

Yle Areenassa 30 päivää

WHO on todennut, että syöpään sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka tilastoissa huomioidaan väestön ikääntyminen.

Lasten leukemiatapaukset ja aivokasvaimet ovat lisääntyneet kahdella prosentilla joka vuosi. WHO on huomannut samanlaista kasvua Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa sekä autoimmuunisairauksissa.

Mikä selittää nämä ongelmat, joita esiintyy lähinnä rikkaissa teollisuusmaissa?

 

Selittääkö ruoka sairaudet?

Dokumentin tutkimusryhmä haastattelee Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten edustajia, jotka vastaavat muun muassa lisäaineiden käytöstä ja elintarvikkeiden turvallisuudesta.

Ohjelmassa Terveys lautasella (Notre Poison Quotidien) pohditaan, olisiko sairauksien syynä ruoka, jota tuotetaan ja valmistetaan eri tavalla kuin vielä sata vuotta sitten.

 

Torjunta-aineita, muoviyhdisteitä

Ruuan tuottamiseen käytetään tuholaistorjunta-aineita ja elintarviketeollisuus käyttää monenlaisia lisäaineita ja muoviyhdisteitä.

Esimerkkeinä ovat muun muassa aspartaamia ja bisfenoli-A:ta. Bisfenoli-A on syöpää aiheuttava muoviyhdiste, jota käytetään muun muassa tuttipulloissa.

Dokumentissa tutkitaan myös keinoja, joilla ihmiset voivat parantaa vastustuskykyään syömällä oikein.

Tuotanto: Ina, Arte France yhteistyössä YLE, RTBF, RSI, TSR, Télé-Québec, Planet Green Discovery (USA) ja Canal 7 (Argentiina).

Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä toukokuussa 2011.

 

Dokumentin voi katsoa YLE Areenasta.

 

Suosittele238 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 27.02.2011

Tutkimusten mukaan maailman pitkäikäisimmät ihmiset mm. Japanissa syövät juuri sen määrän että nälkä lähtee. Juuri näinhän meillekin ennen opetettiin; lopeta kun ruoka maistuu hyvältä, alä syö liikaa.

Toinen seikka on hirvittävästi kasvanut lisäaineiden käyttö. Katsokaapa kaupassa leivän tuoteselostusta kuinka paljon siinä on tarpeettomia lisäaineita kuluttajalle niin hämmästytte. Lisäaineethan ovatkin kuljetusketjua ja säilyvyyttä varte. Karkeista kokojyväjauhoista on siirrytty valkoisiin hötöjauhoihin (joihin jo mylly lisää joitakin aineita parantaakseen leipomisominaisuuksia tai jotakin muuta!!!) niin kyllä ne vuosikymmenien aikana vaikuttavat, ei sitä tarvitse pohtia.

Me kuluttajat ollaan osasyyllisiä kun ei välitetä tarpeeksi. Tosin elintarvikevalvon viranomaiset voisivat katsoa peiliin ja kysyä kenen asialla oikeastaa ovat. Ei vaaka voi mitenkään kallistua kuluttajan puolelle.

Syökää vaikka rasvaista (ilman lisäaineita) kunhan muista määrän ja monipuolisuuden.

sunnuntaina 27.02.2011

Kohtuus kaikessa, näinhän kuuluu vanha sanonta.

Uskon, että voimme toisinaan nauttia aspartaamilla makeutettuja juomia ja teollisesti valmistettuja ruokia, kunhan muistamme myös vastapainoksi nauttia hedelmistä, vihanneksista, juureksista ja ns. yksinkertaisemmin tuotetuista ja lisäaineettomista ruuista. Mutta mikäli ravintomme painottuu liiaksi (mikä on liikaa?) teollisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin, lisääntyy riskimme sairastua ns. elintasosairauksiin kuten syöpään.

Teollisesti tuotettu ruoka voi myös olla parempaa kuin kotona valmistettu. Vai ovatko grillissä tai pannulla mustaksi käristetyt pihvit terveellisiä ja turvallisia? Parempana pidän vaikkapa teollisuuden tarkoin valvotuissa olosuhteissa valmistettua maksalaatikkoa.

Ravinnolla on merkitystä. Valmistustavoilla ja lisäaineilla on merkitystä. Samoin perimällä, toisilla ihmisillä on luontaisesti parempi vastustuskyky, toisilla heikompi. Pikkulapset, vanhukset ja sairaat on edelleen pidettävä erityissuojeluksessa.

Teollisesti valmistetut elintarvikkeet on tarkoitettu helpottamaan kiireistä arkeamme. Miksi arki on kiireistä? Kuka sitä haluaa? Kuka siitä hyötyy? Kauppa, teollisuus?

Kuluttajan pitää osata itse valita kaupasta oikeanlaisia tuotteita ja ruoka-aineita. Siksi koulujen kotitalous on tärkeä oppiaine nyt ja jatkossa. Meistä ihan jokaisen on tärkeää osata myös itse valmistaa ruokia ja tietää, mitä syö. - Kohtuus kaikessa, koskee varmasti sekä määrää että laatua.

sunnuntaina 27.02.2011

On syönyt jo aikaa sitten.Nyt vasta herännyt epäilemään,onko totta.
Kun mennään johonkin mukaan,unohdetaan helposti kaikki muu ja hurahdetaan.Tätä tilaisuutta käyttää ensimmäisenä hyväkseen kauppias ja mainosmies tai-nainen.Kuluttaja sitten antaa palaa niin kauan kun rahaa riittää,ja senjälkeen alkaa huutaa
hallituksen kyvyttömyyttä hoitaa asioita.Tulee tässä mieleen se Holkerin kehoitus silakoidenvalmistamisesta,jonka tosin valtionvarainministeri Niinistö kymmenen vuotta myöhemmin torppasi vetoamalla kotitalouksiin kulutuksen nimiin,kun kerran puitteet oli hallituksen taholta luotu.EU:n myötä pääministeri Lipposen ansiota oli liittää maataloustuki ruoanhintoihin,mikä vielä lisäsi ostohaluja.Nyt tätä samaa trendiä jatketaan laskemalla ruoan arvonlisäveroa.
Niin tai näin eletään aikaa,jolloin kuva ja sana suorastaan velvoittavat kuluttajan yhtenä miehenä tai naisena ostoksille.Ei voi käydä marketissa,ellei kärryt pullistele tuoretavaroista tai valikoiduista eineksstä luomuleivistä puhumattakaan.
Tässä oma,koettu näkemä,mistä tähän on tultu,eri juttu vain on, miten päästä ympyrästä ulos.Visioita on tarjolla yllin kyllin,kunhan ne vain voitaisiin toteuttaa käytännöllisesti käytännössä.

sunnuntaina 27.02.2011

Korruptoitunutta väkeä koko elintarvikevalvonta! Tämän on pakko loppua!

sunnuntaina 27.02.2011

Järkyttävällä tavalla silmät avaavaa journalismia! Kiitos! Tulee kyllä ruokaremontti mieleen kun tuon katsoi. Ja omega-6 asia on kyllä maailmassa tosi retuperällä! Mitä tämän maan ruoka-asiantuntijat tähän sanoo?

sunnuntaina 27.02.2011

Olipa hyvä, mutta niin karmaiseva dokumentti. Eihän se ollut yllätys, että rahalla markkinointilupia ostetaan, mutta ihan noin härskiä meiningin en tiennyt olevan. Ja Suomen viranomaisethan eivät puutu menoon kun on olemassa oikein FDA:n ja EU:n hyväksynnät aspaatamille ja muille myrkyille.

sunnuntaina 27.02.2011

Onneksi tässä on hallittu kotiruokaa ja monta vuotta ja tullut paljon vähemmän syötyä moskaruokaa (valmisruoat). Esim. viime jouluna tein kaikki jouluherkut itse enkä osta niitä valmiina, raskaan homman jälkeen on ilo syödä maittavaa ateriaa moneksi päiväksi ilman, että napa paukkuu.

Hyvää materiaalia tarjottiin katsottavaksi ja taatusti kolahti päähän, että on pakko saada vähän tukistettua kaikkia tahoja. Haluavatko he rahanhimossa tuhota koko ihmiskunnan?

Lääkkeitä en ole ottanut edes päänsäryn tai vilustumisen takia kuin ainoastaan silloin, kun on vakavampaa sairautta, muuten en.

Vettä juon enimmäkseen kuin mehua ja limsaa juon se harvempi päivä.

Olen itse havainnut ja ihmetellyt, miksi nyt Suomessa alkaa näkyä sairauksien lisääntymisinä ja kaukaa viisaana olen vältellyt näitä em. asioita.

sunnuntaina 27.02.2011

miksi nykyään kunnon ruoka on jotain erikois ruokaa kuten luomua ?
eikö sen pitäisi olla täysin toisin päin ?!

YK kin ajaa ehkä hyvää tarkoittaen Codex standartointia
joka ensisijaisesti tulee suojelemaan isojentuotantolaitosten markkinoita
ja pien Luomu tuottajien elämän vaikeutumista

http://www.food.gov.uk/foodindustry/regulation/Codexbranch/

tästä on jo esimakua Pakurikäävän...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pakurik%C3%A4%C3%A4p%C3%A4

ja Stevian myynnin kieltoina (Muitakin on)
Stevia on noin 300x makeampaa kuin sokeri
vertailukohtana Aspartaami joka on vain 100-200x makeampaa
kasvi on Diapeetikoille kuin tehty eikä aiheuta samanlaisia ongelmia kuten muut makeutus aineet

http://fi.wikipedia.org/wiki/Stevia

Stevian myynti elintarvikkeeksi on kielletty suomessa
mutta myydään ihon hoito aineena
kuten Pakuri Steviakin on luokiteltu uuselintarvikeeksi

http://fi.wikipedia.org/wiki/Uuselintarvike
jostain kumman syystä kyseinen nimike ei koske lisäaineita ?!?

etsi siinä sitten luomua tai aitoa vitamiini valmistetta
joka ei ole synteettisesti kopeloitua koska vai sellaiset elintarvikkeet voidaan patentoida
luonnon antimia ei voi patentoida eikä niistä näinollen saa patentti rahaa
tulevaisuus näyttää olevan matkalla aivan toiseen suuntaa kuin Luomuun...
nyt olisi hyvä aika aukaista ne silmät ja nähdä millaisessa maailmassa oikeasti elämme !

Suomi maailman "puhtain" ruoka.... mitä sille oikein tapahtui matkalla omaan ruoka pöytään :(
ehkä se on puhdasta mutta onko se enään ravitsevaa...

sunnuntaina 27.02.2011

"Haluavatko he rahanhimossa tuhota koko ihmiskunnan?"

Heidän ei pitäisi saaman elää!

maanantaina 28.02.2011

Valvova taho.

HERÄTYS!

Mikä on vastaus nähdylle?

maanantaina 28.02.2011

Kerrassaan mahtava dokumentti, taustatyö tehty hyvin ja perusteltu, dokumentti on pitkä ja se täytyy katsoa useampaan kertaan, toivottavasti Yle näyttää dokumentin useampaankin kertaan kuin kahdesti, kiitos että saamme tietää totuuden näistä asioista!

maanantaina 28.02.2011

Kiitos Yle TV1 erittäin mielenkiintoisesta: Terveys lautasella dokumentista. Tehomaanviljelyn malli saatiin Yhdysvalloista ja kemikaalioiden käyttö. Dokumentissa kysyttiin: KETÄ USKOA? Hyvä kysymys. Tosiasioita salaavat mm. WHO, EFSA, FDA, IMPR, Kemian teollisuus, johtavat päättäjät, tutkijat, edesmennyt ex-presidentti Reagan. SuomessaTerveyden- ja hyvinvoinninlaitos, Elintarvikevirasto, Valtioneuvosto, Työterveyslaitos, terveyskeskuslääkärit, sairaaloiden lääkärit, yksityisasemien lääkärit, Lääketeollisuus, hivenaineiden valmistajat ja myyjät. Lisäksi poliitikot salaavat ja panttaavat terveystietoja. Torjunta-aineiden valmistus ja myynti on tuottoisa bisnes.

Suomessa THV:n pj. Puska ja tutkijat salaavat kansalaisilta tekijänoikeuteen vedoten kuinka paljon elintarvikkeemme sisältävät kemikaaleja (myrkkyjä) ja E-koodilla merkittyjä lisäaineita. Kuluttajille ei kerrota kuinka paljon on antibiootteja, hormooneja, E-lisäaineita lihatuotteissa, kanoissa/broilereissa, makkaroissa tai tehomaatalouden myrkkyjäämiä maidossa, juustoissa, voissa, kaloissa, hedelmissä, marjoissa, sienissä, juurikasveissa, vihanneksissa, jauhoissa, limsoissa ja viineissä.

Dokumentissa todettiin mm.:
1) Kemikaalisaastetta esiintyy länsimaissa eniten ja syöpä-sairauksia.
2) Eläimet ja ihmiset eivät tarvitse "E-vitamiineja" - E-koodilla merkittyjä lisäaineita ja tehomaatalouden myrkkyjäämiä ravinnossaan.
3) ADI-arvo/turvallisuuskerroin on täysin hihasta vedetty.
4) FDA ja EFSA ovat saaneet paljon valituksia, mutta salaista tietoa ei julkaista.
5) Bisfenoli-A:ta käytetään mm. muovipullojen valmistuksessa. Sitä on eniten Amerikkalaissa vauvoissa ja aikuisissa.
6) Kemikaalikuormaa on jokaisella ihmisellä - myös eurooppalaisilla.
7) Hormoonihäiritsijät - kemikaalit kulkeutuvat sisäelinjärjestelmäämme.
8) Raportoidaan jo naisten aikaistuneista menopausseista, koska he ovat altistuneet jo kohdussa!
9) 250 nanogrammaa Bisfenoli A:ta aiheutti hiirelle syövän, mutta kukaan ei estä, että vauvojen tuttipullot valmistetaan Bisfenoli-A:sta.
10) Ruokaöljyä ja viiniä myydään muovipulloissa, mutta THV, Elintarviketeollisuus, Elintarvikevirasto, lääkärit/tutkijat ja poliitikot eivät myönnä, että jotain haitallista "ainetta" liukenee muovista.

RAHA ON VALTAA: Asbestiakaan ei aikanaan todettu vaaralliseksi, sitten tuli uhrit ja sen valmistus lopetettiin.

maanantaina 28.02.2011

"Kuluttajan pitää osata itse valita kaupasta oikeanlaisia tuotteita ja ruoka-aineita. Siksi koulujen kotitalous on tärkeä oppiaine nyt ja jatkossa."

Näin tämän ei pitäisi olla. Länsimaissa on työnjako, jossa jotkut huolehtivat ruoantuotannosta, jotkut sen jalostamisesta ja kaupasta. Sillä aikaa muut tekevät muita töitä.

Entäs jos insinöörit rakentaisivat teitä ja siltoja jotka eivät ole okeita vaan näyttävät siltä. Tai lentokoneita jotka eivät lennä, sammuttimia jotka eivät sammuta.

Entäs jos olisi lääkäri joka ei hoida, sairaala, jossa tehdään ihan muuta kuin mitä luvataan.

Miten olemme suosutuneet tällaiseen aivopesuun sen kaikista tärkeimmän eli ruoan suhteen? Ravinto vaikuttaa geeneihin jotka siirtyvät tuleviin sukupolviin, toisin kuin tie tai silta.

EU takaa ruokateollisuuden tuotteille mahdollisimman pitkän hyllyiän yli 40 lisäaineella. MUTTA MIKSI TÄMÄ SAMA EU EI TAKAA IHMISILLE KUNNOLLISTA RUOKAA?

Tiedän vastauksen, ihmiset eivät ole niin tärkeitä kuin teollisuden voitot.

maanantaina 28.02.2011

Tässä sitä näkee miten on myrkkyjen turvallinen annos määritelty. Entä tutkimukset ne rahoittaa pääsääntöisesti tuotteen valmistaja.

Tuottajan omat testit ovat aina ykkösenä. Niin että pukki kaalimaan vartijana. Ostakaa vain perus elintarvikkeita ja tehkää omat ruokanne. Minä sain heti uutuudesta kevyt cokisesta päänsäryn vaikka ei puhuttu aspartaamin vaarallisuudesta mitään. Nyt vatsasekoaa jogurteista joissa on bifi tai acido... minulle ei sovi.

Puhtaan ruoan puolesta pitää taistella. Osta torilta ja lähi ruokaa kaupan omaleipomon tuotteet ovat pakkas taikinaa tai jo kertaalleen paistettua. Mieti ostovalintoja kun olet raajat oikosenaan syöpäpotilaana sairaalassa.

maanantaina 28.02.2011

Ei siitä nyt kokonaan voi teollisuutta syyttä, että näitä lisäaineita ruokaamme lisätään, koska sitten jos ei lisätä, niin ihmiset valittavat, että leipä homehtuu ym.

maanantaina 28.02.2011

Mieluummin puhdas ruoka kuin lääkkeitä. Sairas yhteiskunta!

maanantaina 28.02.2011

Kiitos YLE:lle tämän ohjelman lähettämisestä. Toivottavasti se uusitaan myös aikaisempana katseluaikana, tavallisena arkipäivänä. Tämä dokumentti pitäisi näyttää myös koululaisille.

Dokumentti tukee Suomi-brändiä: luomua kasvamaan peltoihin ja myrkyt ja geenimuunnellut kasvit saavat jäädä rajan taakse. Syödään suomalaista luomua ja pysytään terveinä.

tiistaina 01.03.2011

Kaupasta löytyy kasviksia (kotimaisissa vähemmän torjuntaaineita), lihaa ja maitoa (lähiruokana mahdollisuus vähän selvittää tuotantoa), järvistä kalaa (lajia, pyyntipaikkaa, kokoa jne. miettimällä voi pyrkiä välttämään haittoja), viljavalmisteita läheltä ja luomuna (jälleen mahdollisuus vähän päästä jyvälle mistä ja miten tulevat) JNE.

Älkää te, jotka koette tulleenne huijatuksi, ostako E-aineita sisältäviä tuotteita, asia on simppeli ja sillä on varmasti vaikutusta markkinoihin.

Vai onko niin, että tämäkin pitäisi tehdä teille valmiiksi (aivan kuten valmisruoat ja muut tuotteet)?

Ihminen on laiska ja haluaa syyttää muita, juuri tästä koko ongelma on päässyt syntymään.

tiistaina 01.03.2011

Harva ymmärtää ajatella minkälainen vallankäyttö on takana tällaisessa pelissä.

Syötetään laajoille kansanjoukoille pikkuhiljaa sairastuttavia ja hitaasti tappavia myrkkyjä.

Samaan aikaan varoitetaan samoja kansalaisia liian suurista ravinne-, vitamiini ym. määristä.

Tämän yhtälön seurauksena heille voidaan myydä lopulta 20 lääkepillerin tappokuuri!

KENELLÄ ON VALTA SUUNNITELLA JA TOTEUTTAA TÄMÄ TAPPOKONEISTO?

Ja lopulta Onnea kaikille jotka ovat mukana innolla toteuttamassa tätä hyvinvointia?!#@?!

sunnuntaina 09.12.2012

Milloin ihmiset herää taistelemaan tätä myrkytystä vastaan ? On ryhdyttävä joukkomielenilmaisuun päättäjien herättämiseksi on kysymys ihmisten terveyden ja hengen pelastamisesta. todettiin jo että joka vuosi kuolee satoja tuhansia ilmeisesti Euroopassa

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä