Aamiainen Plutolla

Julkaistu tiistaina 24.05.2011 2 150

Patrick Braden (Conor McEvoy) haluaa pukeutua mekkoon.

TV1 perjantaina 27.5. klo 21.00

Neil Jordanin elokuva Aamiainen Plutolla (Breakfast on Pluto, K15) pohjautuu Pat McCaben romaaniin ja käsittelee samoja teemoja kuin läpimurto-ohjaus The Crying Game: sukupuoli-identiteettiä sekä Irlanti-politiikkaa ja IRA:ta.

70-luvulle sijoittuvan elokuvan päähenkilö on vauvana kirkon portaille hylätty kauniskasvoinen ja suurisilmäinen poika, joka haluaisi olla tyttö.

Patrick Braden halusi jo pikkupoikana koristautua: hän pukeutuu mekkoon ja laittaa huulipunaa. Tämä on kuitenkin muille kauhistus. Pikkupojan pitää sanoa ääneen: "Olen poika enkä tyttö."

Poika varttuu nuoreksi mieheksi ja kotikaupunki, jossa väkivalta, vihanpito ja kosto ovat läsnä, alkaa ahdistaa erilaista, transseksuaalista nuorta.

Patrick "Kitten" Braden lähtee Lontooseen elämään uutta elämää ja etsimään äitiään sekä sukupuoli-identiteettiään.

Ohjaus: Neil Jordan, näyttelijät: Cillian Murphy, Liam Neeson, Stephen Rea, tuotanto: Irlanti, 2006.

 

Suosittele150 Suosittelee

Kommentit

torstaina 26.05.2011

Ajanmukainen, tarkka termi on "transsukupuolinen", ei "-seksuaali", kuten etusivulla oli kirjoitettu. Sukupuoli-identiteetti on myös eri asia kuin seksuaali-identiteetti. Nämä kaksi on sekoitettu itse artikkelissa. Toivoisin Ylen toimittajilta enemmän tarkkuutta termistön kanssa.

perjantaina 27.05.2011

Kun Ylessa menevät järjestään sekaisin niinkin arkipäiväiset käsitteet kuin "säätila" ja "keli", niin ei kai ole ihme, että sukupuoli-identiteetti ja seksuaali-identiteetti vaatisivat jo akateemisempaa pohdiskelua.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä