Ihmeellinen torjuntavoitto: Tali-Ihantala 1944

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 9 193

Keskellä taisteluja panssarimajuri Mikkola (Taisto Oksanen).

TV1 sunnuntaina 5.12. klo 21.10

Karjalan kannaksen puolustus murtuu, ja venäläisjoukot etenevät valtavan miehistö- ja kalustoylivoiman turvin.

Suomalaiset on lyöty hajalle. Metsissä väijyminen ei enää auta, vaan jostain on löydettävä voima pysäyttää ennennäkemätön hyökkäys.

Tali-Ihantala 1944 (K11) kertoo Pohjolan historian suurimmasta taistelusta viiden lyhyen tarinan kautta.

Torjuntavoitto oli ihme, kuinka se saatiin aikaan?

Elokuva kertoo kesän 1944 hukkaan valuvista yrityksistä tehdä mahdoton ja pysäyttää musertavan ylivoimainen vihollinen sekä viimeisestä ponnistuksesta estää varmalta näyttävä tappio.

Suurelokuva kertoo Ihantalan ihmeestä tavallisten ihmisten kautta. Miehiltä vaadittiin taisteluissa käsittämätöntä kykyä kestää sodan epäinhimillistä kovuutta ja raakuutta. Mutta sotilaan on tehtävä työnsä.

Ohjaajat professori Åke Lindman ja Sakari Kirjavainen, tuottaja Alf Hemming, pääkuvaaja Pauli Sipiläinen F.S.C., äänisuunnittelija Johan Hake lavastussuunnittelija Risto Karhula, pukusuunnittelija Marjatta Nissinen, maskeeraussuunnittelija Eija-Leena Lehmuskallio, käsikirjoittajat Stefan Forss, Benedict Zilliacus ja Esko Salervo, leikkaajat Sakari Kirjavainen ja Juha Antti-Poika, musiikki Timo Hietala, digitaalitehosteet Erkki Halkka ja DFF, erikoistehosteet Konsta Mannerheimo / KF.

 

Elokuva on katsottavissa tv-esityksen jälkeen YLE Areenassa.

 

 

Suosittele193 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 05.12.2010

Sekava, sotkuinen ja kokonaiskuvan hahmottumisen kannalta huonosti valmisteltu.

sunnuntaina 05.12.2010

ehkäpä olisi pitänyt painottaa enemmän tykistön osuutta ko.taistelussa ...jotenkin jäi semmoinen kuva että marginaaliset panssarijoukot olisi ollut ratkaisemassa tali-ihantala loppukoitosta!

sunnuntaina 05.12.2010

Ilman Luftwaffea oltaisiin hävitty

sunnuntaina 05.12.2010

Täytyy kuitenkin muistaa kuka voitti sodan.

sunnuntaina 05.12.2010

Suomi jäi kuitenkin miehittämättä, siihen oli ehkä muillakin taisteluilla merkityksensä.

sunnuntaina 05.12.2010

Torjuntavoitto on oikea sana! Jos Neuvostoliiton suurhyökkäystä ei olisi pysäytetty niin Suomen olisi pitänyt hyväksi ehdottoman antautumisen hyväksymättömät ehdot ja kohtalo olisi ollut sama kuin itä-euroopan mailla. Kiitos veteraaneille heidän arvokkaasta työstään!

maanantaina 06.12.2010

Olipa harvinaisen sekava elokuva. Olisi kunniakas historian vaihe ansainnut arvokkaamman toteutuksen. Sota on varmasti rivimiehen kokemana sekavaa ja kaootttista mutta olisihan tuohon elokuvaan voinut kehitellä yhtenäisen kehyskertomuksen. Nimekkäät näyttelijä olivat melkoisia pökkelöitä mutta uudet kasvot ja avustajat toivat tarinaan luontevuutta.

tiistaina 07.12.2010

Eihän tässä ole mitään hollywood leffaa haettukaan. Muistakaa kumminkin se. Sotiemme veteraanit saavuttivat sen minkä ei olisi pitänyt olla mahdollista suurvaltaa vastaan. ITSENÄISYYDEN. Joten.. jos p..se ei nouse penkistä,lakki lähde päästä ja nenän kauvuu sekä purkkapallon puhaltelu lopu Kansallislaulun sodessa tai laulettaessa...

keskiviikkona 08.12.2010

Kammottavan kökköä sodan kuvausta. Jos ihan näin inttipohjalta kaikki näyttää pelkältä teatterilta, niin ehkä joku sotilasasiantuntija olisi pitänyt olla elokuvan teossa neuvonantajana? Aihe on upea ja ansaitsee ilman muuta elokuvan, mutta ei ainakaan tällaista.

Kenraalit ja kaikki muutkin patsastelevat pää pystyssä etulinjassa. Tositilanteessa olisi henki lähtenyt aika pian. Panssarivaunut kulkevat ilman jalkaväkeä peräkkäin maalitauluina. Ei Parolassa ihan noin opetettu toimimaan. Aselajien yhteistoiminnasta ei "taisteluissa" ole hajuakaan. Komentosuhteista ei ole mitään tietoa: pataljoonankomentaja antaa käskyt ryhmänjohtajille. Kun on hetki ammuskeltu, kaikki tulitus loppuu ja porukat nousevat seisaalleen keskustelemaan. Jne. jne.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä