Lady Chatterleyn rakastaja

Julkaistu tiistaina 23.08.2011 6 188

Constance Chatterley on naimisissa kartanonherran kanssa, mutta rakastuu riistanvartijaan.

TV1 perjantaina 2.9. klo 21.00 – 23.40

D. H. Lawrencen romaanin eroottisesti latautunut herkkä ranskalaissovitus (K13) kertoo nuoren aristokraattinaisen ja riistanvartijan romanssista.

Romaanista on tehty useita elokuvia, joista tämä (Lady Chatterley) on ensimmäinen naisohjaajan tekemä romaanin filmatisointi.

 

Iloton elämä

Nuori ja kaunis Constance Chatterley on naimisissa itseään vanhemman kartanonherran kanssa. Mies on vammautunut ensimmäisessä maailmansodassa ja istuu pyörätuolissa. Constance hoitaa uutterasti miestään, mutta elämä tuntuu tylsältä ja ilottomalta.

 

Puolipukeinen riistanvartija

Yhtenä päivänä Constance lähtee kävelylle kartanon lähistölle, kohti palkollisen metsässä sijaitsevaa talorähjää. Constance koputtaa oveen, mutta kukaan ei tule avaamaan. Hän kurkistaa talon taakse ja sattuu näkemään riistanvartijan puolipukeisena pesulla. Constance kiirehtii pois paikalta, mutta jää kauempaa katselemaan miestä.

 

Kiihkeä romanssi

Hän alkaa tuntea vetoa miestä kohtaan. Constance palaa mökille uudelleen ja uudelleen viettämään aikaa miehen kanssa. Kevätnarsissit puhkeavat kukkaan ja luonto herää horroksestaan. Yhden Constancen vierailun aikana jännitys purkautuu, läheisyys muuttuu intohimoksi ja kiihkeä romanssi alkaa.

Constancen elämään alkaa palata hymy, ilo ja värit. Aika sanelee kuitenkin ehtonsa: suhdetta erisäätyisen miehen kanssa ja ylimalkaan ajatusta naisen seksuaalisuudesta ja nautinnoista, ei katsota hyvällä.

O: Pascale Ferran. N: Marina Hands, Jean-Louis Coullo`ch, Hippolyte Girardot. Ranska 2006. (K13)

Suosittele188 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 02.09.2011

On se mielenkiintoista kun naisten ...raus on aina jännää ja romanttista. Jos mies kiinnostuu samalla lailla piikatytöstä niin täys kusipääksi pettäjäksi se heti leimataan.

perjantaina 02.09.2011

Tuo on oikein osuva huomio. Timo Hännikäinen kirjoitteli aiheesta Ihmisen viheliäisyydestä kirjassaan. Tosiaan, nykyään nimenomaan keski-ikäisen miehen seksuaalisuutta ei katsota hyvällä - hän ei saa haluta esim. nuoria naisia. Näin todella radikaali kirja tai elokuva, joka herättäisi pahennusta "moraalinvartijapiireissä", niissä todella olemassaolevissa, olisi aiheeltaan tuon kuvaamasi kaltainen: uskollinen hyvä mies elää pöyrätuolissa olevan, talvisodassa vammautuneen entisen lotan kanssa, jolta ei saa seksuaalista tyydytystä. Sitten mies tapaa sosiaalisesti alemmalla tasolla olevan, seksuaalisesti haluttavan (fyysisesti), nuoren tytön, näkee tämän puolipukeissa peseytymässä. Miehen halu syttyy. Heidän välilleen syntyy kiihkeä ja lihallinen suhde. Ilo palaa miehen elämää, kevätnarsissit puhkeavat kukkaan, luonto herää horroksestaan. Tätä "miehen seksuaalista heräämistä" käsiteltäisiin "kauniisti ja herkästi" ja tuomittaisiin paheksuvien feministien tai moralistien tuomio.

perjantaina 02.09.2011

Tavallaan juuri näin, mutta... Saahan sitä minkä tahansa ikäinen mies tai nainen haluta vaikka mitä, mutta paineet voi myös purkaa vetämällä käteen. Kyllä kehen tahansa viriiliin mieheen tai naiseen herää uusia kevätnarsisseja harva se vuosi, mutta kysymys onkin siitä, laittaako oman mielihyvänsä aina kaiken muun edelle. Onko aina kaikki pakko saada mitä milloinkin sattuu haluamaan? Ettekö lapsiannekin opeta siihen, että suinkaan kaikki ei tässä maailmassa ole mahdollista mitä mieli tekee? (Eivätköhän ne kevätnarsissit siis viittaa tässäkin narsismiin.) Ei meillä ainakaan vielä ole kirjattu perustuslakiin oikeutta saada toisen ihmisen ruumis käyttöön lihallisten viettien tyydyttämiseksi.

Ohjelman tilannetta ei voi suoraan verrata nykyiseen suhteellisen vapaaseen yhteiskuntaelämään, ts. tämä nainen ei ehkä voi kävellä epätyydyttävästä liitosta pois noin vain. Mutta nykymies tai -vaimo voi. Ongelmat pitää koettaa ratkaista tai sitten erota suhteesta, mutta siihen asti voi aivan hyvin hoidella hommat omatoimisesti. Mielikuvituksessaan jokainen tehköön mitä lystää. Mikä siinä moraalissa on niin halveksittavaa? Tänä päivänä vaatimukset eivät edes ole kovin kovat.

perjantaina 02.09.2011

Pettäminen tai petetyksi tuleminen on aina siihen tilanteeseen liittyvien yksilöiden ja perheiden tragedia. Mielestäni ulkopuolisilla ei ole oikeutta tuomita eikä edes puuttua asiaan. Syitä pettämiseen on varmasti lukemattomia ja asetelma on harvoin mustavalkoinen. Koska ulkopuoliset eivät tunne tilannetta, ei heidän tulisi siihen puuttua.

lauantaina 03.09.2011

Katsoin elokuvan ennen kommentointia - loistava! Ja se kertoo pääasiassa Lady Chatterleyn kehittymisestä.

lauantaina 03.09.2011

Aivan mielettömän herkä ja aistikas tulkinta kyseisestä romaanista ! ! !

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä