SF-tarina

Julkaistu keskiviikkona 10.04.2013 0 42

Ensimmäisen kolmesta Lapatossu-elokuvasta ohjasi Toivo Särkkä vuonna 1937. Aku Korhosen (oik.) roolihahmon Lapatossun aisaparina oli Vinski (Kaarlo Kartio).

TV1 tiistaisin 16.4. - 23.4. ja 7.5. - 28.5.2013 klo 15.55 - 16.55

Sarjalla ei ole nettikatseluoikeuksia.

Peter von Baghin kuusiosainen sarja käsittelee maineikkaan elokuvayhtiön Suomen Filmiteollisuus Oy:n nousua ja tuhoa.

 

Särkkä, Laine, Kassila, Salminen

Suomen Filmiteollisuus Oy (SF) oli Erkki Karun vuonna 1933 perustama suomalainen elokuvatuotantoyhtiö. Elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja T. J. Särkkä oli Suomen Filmiteollisuuden keskeinen hahmo ja myöhemmin Karun kuoleman jälkeen yhtiön toimitusjohtaja.

Suomen Filmiteollisuuden palveluksessa toimivat muiden muassa elokuvaohjaajat Armand Lohikoski, Edvin Laine, Matti Kassila ja Ville Salminen.

Yhtiön tunnettuihin elokuviin kuuluu muun muassa Tuntematon sotilas. Kahdenkymmenen katsotuimman kotimaisen elokuvan joukkoon mahtuu neljä SF-tuotantoa: Tuntematon sotilas (1955, sijalla 1), Kulkurin valssi (1941, sijalla 2), Kaivopuiston kaunis Regina (1941, sijalla 6) ja Kaunis Veera (1950, sijalla 8).

 

Sarjan osat

1 Kansallisten kuvien salaisuus (1935 - 44)

Sarjan ensimmäinen osa käsittelee vuosia 1935-44 eri taiteilijoiden haastatteluin ja elokuvanäyttein.

Jaksossa nähdään otteita muun muassa Toivo Särkän ohjaamasta Lapatossu-elokuvasta, joka valmistui vuonna 1937. Aku Korhosen roolihahmon Lapatossun aisaparina oli Vinski (Kaarlo Kartio).

Vuonna 1935 valmistunut elokuva Roinilan talossa pohjautui Minna Canthin vuonna 1885 kirjoittamaaan näytelmään. Erkki Karun ohjaaman elokuvan pääosia näyttelivät muun muassa Rauni Luoma ja Iivari Tuomisto.

 

2 Suomalaisen Hollywoodin tarina (1945 - 50)

Suomen Filmiteollisuus muodostui sodan jälkeisten vuosien unelmatehtaaksi, jonka tuotanto heijasti monipuolisesti muuttuvan maan arkea, toiveita ja pelkoja.

Ohjelmassa nähdään otteita muun muassa Hannu Lemisen vuonna 1945 ohjaamasta romanttisesta elokuvasta En ole kreivitär. Pääosia näyttelivät Helena Kara ja Thure Bahne.

Ohjelmassa on otteita myös Ville Salmisen elokuvasta Pontevat pommaripojat (1949). Elokuvaa tähdittivät Pentti Viljanen, Kirsti Hurme ja Oke Tuuri.

Edvin Laineen Kultamitalivaimossa (1947) avio-onni järkkyy ja syynä vaimojen harrastama naisurheilu. Elokuvassa tapasivat toisensa Tapio Rautavaara (elokuvassa insinööri Ville Suvinen) ja Ritva Arvelo (Enni).

 

3 Unelmatehtaan aika (1951 - 55)

Sarjan kolmas osa esittelee suomalaisen Hollywoodin täysitehoisimpia vuosia: vahvoja draamoja sekä niiden rinnalla Helismaan ja kumppanien rillumarei, jota kriitikot solvasivat ja kansa rakasti.

Vuonna 1952 valmistunut kotimainen, tukkilaisromantiikalle ja rillumareille rakentuva elokuva On lautalla pienoinen kahvila oli ilmestyttyään varsinainen yleisön suosikki. Siiri Angerkoski esittää tutulla tavallaan napakkaa Marleenaa.

Otteita nähdään myös elokuvasta Muhoksen mimmi vuodelta 1952. Kyseessä on Reino Helismaan ja Toivo Kärjen iskelmään perustuva romanttinen rillumarei-elokuva Muhoksen Mimmin ja köyhän jarrumiehen suhteesta. Siiri Angerkoski nähtiin Mustalais-Jennyn roolissa. Pääosissa ovat Tuija Halonen ja Matti Oravisto.

 

4 Tuntematon sotilas (1955)

Sarjan neljäs osa käsittelee vuonna 1955 valmistunutta "Tuntematonta sotilasta" eri taiteilijoiden haastatteluin ja filminäyttein.

 

5 Ryöppytuotannon aika (1956 - 59)

Tuntemattoman sotilaan voitot upposivat kymmeniin elokuviin, joilla ei enää ollut entisenlaista sosiaalista tilausta – farsseja vailla kipinää ja tekotaiteellisia draamoja.

 

6 Katkennut sävel (1960 - 65)

Teollisen suomalaisen elokuvatuotannon viimeistenkin vuosien tuotannossa oli vielä komeat, jo mielettömyydellään tenhoavat puitteensa ja unohtumattomat tuokionsa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Peter von Bagh. Tuotanto: Yleisradio, TV2, 1991. Sarja on esitetty edellisen kerran TV2:lla vuonna 2008.

 

Muualla netissä

Suomen Filmiteollisuus (Wikipedia)

Kotimaiset mustavalkoiset elokuvat (TV1:n ohjelmisto)

 

Suosittele42 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä