Kotikatsomo: Lopun alku

Julkaistu tiistaina 17.11.2009 17 199

EU-virkanainen Nella (Saana Hyvärinen, vas.) ja Greenpeace-aktivisti Tiina (Liisa Mustonen) ihmettelevät mielenosoitusvideota.

Heikki Kujanpään ohjaama Lopun alku (K13) on kaksiosainen minisarja Lapin metsäsodasta.

Nella, Brysseliin kotiutunut virkanainen, tekee valintansa metsäsodassa.

Sarjan toisessa osassa hän löytää lappalaiset juurensa vain huomatakseen, että asiat ovat monimutkaisempia kuin miltä näyttävät.

Näyttelijä Saana Hyvärinen löysi Lapista roolissa tarvittavaa alkukantaista voimaa.

”Pohjoisessa tapa kommunikoida on väkevä.”

TV1 30.11. klo 21.00

Kotikatsomo

Suosittele199 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 18.11.2009

Ei ole saippuaoopperamömmöä. Syventää lehdistä lukemaani aiheeseen liittyvää.Mielenkiintoinen kuvaus ja varmaan ja toivottavasti herättää keskustelua. Kuvaa varsin totuudenmukaisesti aikanaan Lapissa ollutta rajua kädenvääntöä metsäkiistassa.Yes.

maanantaina 23.11.2009

Mukana loistava nuori näyttelijä Niillas Holmberg!

maanantaina 23.11.2009

Hyvin jännittyneenä ryhdyin katsomaan - on niin lähihistoriaa. Ja siellä oikeasti olivat pahatkin jännitteet ilmassa. Mutta - tuollaista naiseen kohdistuvaa väkivaltaa en ole tiennyt tapahtuvan, ja olen hyvin pahoillani kuvauksesta jos se ei ole totta. Ja minä en usko että Ylä-Lapista löytyy niin rappeutuneita miehiä että olisivat tuollaista tehneet.

Ja nyt tullaan sitten siihen kysymykseen, jonka olen esittänyt nykydekkareitakin lukiessa. Tämä väkivallan "pitemmälle vienti" - "eteen näytelty". Että eikö ihan näissä tosiasioissa ole riittävästi draamaa. Toivon, että ainakin lapissa syntyy keskustelua juuri tästä asiasta että kuinka pitkälle siellä mentiin tai kuinka pitkälle oltiin valmiita menemään. Jään odottamaan kiinnostuneena toista osaa.

maanantaina 23.11.2009

Aivan täyttä fiktiota alusta loppuun koko homma. Ihan raivosta itketti kun katsoin. Kyllä oli kaikki niin päälaellaan. Pohjautuu todella löyhästi tositapahtumiin.

tiistaina 24.11.2009

Raivostuttavan leimaavaa, groteskia ja täysin yliampuvaa kuvausta leppoisista ja sosiaalisista Lapin ihmisistä ! Tuollaiset "metsureina/poromiehinä" kuvatut hampuusit löytyvät kyllä ennemminkin etelän ongelmalähiöiden ostareilta kuin oikeasta Lapista...Hävytöntä Lapin ihmisten halveeraamista !

tiistaina 24.11.2009

Todellisia videopätkiä Lapin metsäkiistasta ja provokaatiosta voi nähdä täällä:
http://weblog.greenpeace.org/forestrescue/archives/2005/04/movies_burning.html

tiistaina 24.11.2009

Kyllähän nuo aktivistit saivaan osakseen ainakin runsaasti kyseenalaista painostusta ja tappouhkauksenkin:
http://www.guardian.co.uk/society/2005/sep/07/guardiansocietysupplement3

tiistaina 24.11.2009

On melkoinen haaste tehdä fiktiota tällaisesta meneillään olevasta kiistasta.
Jotenkin merkillisesti juttu onnistui piirtämään ilkeät karikatyyrit kaikista osapuolista.
Todellisuuden voimat ja jännitteet oli korvattu fiktiivisillä kärjistyksillä.
Elämän rehevyys ja motiivien ristiriidat epäuskottavalla ohuella sadunkerronnalla.

Mutta ehkä toinen osa nostaa elokuvan jaloilleen ja kosketuksiin elävän elämän kanssa.

Hassusti kyllä elokuvan draamaan oli kytketty maailmalla leviävä dokumenttielokuva jolle brysselistä lähetettiin vastaiskun tekijä. Pitäisikö minun dokumentin Viimeinen joiku Saamenmaan metsissä ohjaajana olla kiitollinen tästä fiktiivisestä huomiosta?

Tuli mieleen oliko elokuvassa kyse draamallisesta todellisuuden hyväksikäytöstä vai onko taustalla syvempi ja kunniallisempi pyrkimys tuoda ymmärrystä ristiriitojen kenttään.
Hieman vielä jäi elokuvan perimmäinen aihe, tekemisen syy epäselväksi.

Eivät metsurit missään tapauksessa naisia tuolla tavalla uhkailleet mutta toisaalta ei myöskään dokumentin tekijä riehunut kapakassa. Itseasiassa jouduin useampaankin kertaan uhkailun kohteeksi itse.

Pahoin pelkään ettei Lopun alku ainakaan kyennyt lisäämään ymmärrystä kiistan osapuolten välillä vaan onnistui loukkaamaan ja kärjistämään tunnelmia.

Hannu Hyvönen
http://elonmerkki.net

keskiviikkona 25.11.2009

Ensimmäisestä jaksosta päätellen melkoista greenpeace propagandaa.

maanantaina 30.11.2009

Kauheaan kuntoon on nuo Inarin metsät kyllä hakattu. Terveellistä kun näytetään ilmasta kuvattuna tuota maisemaa.

maanantaina 30.11.2009

Ivalossa monta kertaa käyneenä koin suurta myötähäpeää katsoessani tekelettä. Toisessa osassa tekijöille tuli kiire ja piti saada joku ratkaisu niin, että uudet ja vanhat heilat, kihlat ja hautajaiset oli ahdettu vallan peräkkäin. Kaikista rooleista löytyi varmasti pilkahdus totta, mutta miettivätkö tekijät yhtään enempää kuin tarinassa Nella, mitä filmi saa aikaan. Ainakin halveksuntaa etelän yleä kohtaan - en tiedä, kuinka Lapin-tuntijoita käsikirjoittaja ja ohjaaja ovat.

maanantaina 30.11.2009

Vähän liika pitkälle menee jos nyt ihan etelän yle:stä pitää alkaa puhumaan. Ei se ainoa oikea totuus Lapin asioista ole ainoastaan Lapissa. Ivalossa on justiinsa noin fiksua porukkaa kun filmissä kuvattiin, jos alat vaan luonnonsuojelusta siellä puhumaan. Poromiesten kohtelu metsäkiistan aikaan oli ihan hullun hommaa.

tiistaina 01.12.2009

Herää kysymys todellisuuteen sijoitetun fiktion luonteesta ja vastuusta.

Todellisuudessa leijui väkivallan uhka erityisesti Ivalon yllä, mutta fiktiossa sahattiin reiteen, ripustettiin lihakoukkuun ja retuutettiin moottorikelkalla eli mentiin sumeilematta uhkailun sijasta suoraan väkivaltaan. Mikä oli tällaisen ratkaisun tarkoitus? Mitään suurempaa käsittelyä oikeuslaitoksen taholta tai roolihenkilöiden tunnemaailmassa ei edes kuolemaan johtanut väkivalta aiheuta. Onko tekijöiltä hukassa sydämen herkkyys tragedian edessä vai onko ohjelman ideana turruttaa meitä hyväksymään myös poliittinen väkivalta?
Tämä Lopun alku puhkui uutta tulta jo sammuneisiin liekkeihin juuri silloin kun Lapin metsien käytölle on etsitty ja osin löydettykin ratkaisuja ja sovintoa. Vastuuttomuutta, huonoa tuuria vai mihin pyrittiin?

Minulla on kyllä se kanta että jos tehdään todelliseen yhteiskunnalliseen draamaan sijoitettu fiktiivinen elokuva siinä pitäisi todellisuuden maamerkit olla kohdallaan. Eli jos kerran hakkuut keskeytetään YK:n vaatimuksesta saamelaisen poronhoidon oikeuksien suojelemiseksi niin sitten siksi. Miksi keksiä sinipyrstötarina kun todellisuuden tarina on vähintään yhtä dramaattinen?
Miksi metsureista, kiistan yllytetyistä sijaiskärsijöistä tehdään pääkonnia, vaikka taustalta löytyvät paljon isommat voimat ja tekijät. Todellisuudesta haettiin vain dramaattisia elementtejä eikä itse todellisuuteen haluttu pureutua ollenkaan. Oliko kyse laiskuudesta vai harkitusta ratkaisusta?

Jos aiheesta olisi tehty huolella ja kunnianhimoisesti fiktiivinen elokuva niin tarina olisi tullut kietoa todellisen historian oikeisiin puitteisiin. En koe hyvänä lähteä muuntelemaan todellisuuden draamaa elokuvan dramaattisuuden lisäämiseksi.

Elokuvassa viitattiin useaan otteeseen kriittiseen dokumenttiin ja Ylen haluttomuuteen sitä esittää.
Piikittelikö yle elokuvassa itselleen siitä ettei sieltä ole löytynyt soveliasta ohjelmapaikkaa Viimeinen joiku Saamenmaan metsissä dokumenttielokuvalle? ( http://elonmerkki.net ) Kertoiko tämä Ylen rahoittama elokuva, että meillä on yleisradioyhtiö, joka sensuroi kriittistä ääntä? En ymmärtänyt elokuvan pyrintöä tältä osin. Eihän Ylen tarvitsisi tässä itseään ruoskia, riittäisi kun esittäisi tämän työmme. Vai pitääkö meidän vain uskoa että kovin kriittisiä juttuja ei Ylessä ole mahdollista esittää? Olivatko tekijät sijoittaneet tällaisen rohkean viestin elokuvaan vai oliko tarkoitus joku muu?

Dokumenttimme on saamelaisten poronhoitajien, metsien suojelijoiden, puurakentamisen ja puuseppien, matkailuväen ja ekologien puheenvuoro kiistassa. Siinä esitetään myös vaihtoehtoja nykyiselle menolle. Vaikka tämä lähtökohta ei ole tasapuolinen, se tarjoaisi kuitenkin mahdollisuuden keskustelun avaamiseen. Sitä varten se on tehty.

Ylen yhteiskunnallinen tehtävä on ylläpitää ja avata keskustelua vaikeistakin aiheista. Olisi kiistan kannalta ollut paljon mielekkäämpää näyttää dokumenttimme ja kokoontua eri osapuolten kesken sen jälkeen suoraan keskusteluun studioon etsimään sitä totuutta ja niitä olemassaolevia vaihtoehtoja.

Kulujakin olisi kertynyt vain prosentti tämän fiktiivisen elokuvan budjetista.

Jos elokuva Lopun alku onnistuu kuitenkin, kaikesta huolimatta, käynnistämään keskustelun Lapin metsien käytöstä, saamelaisten oikeuksista, puualan ongelmista, pyydän nöyrimmästi anteeksi tekijöiltä.
Tämän hetkinen tuntoni elokuvan osalta on hämmennys, pettymys ja myös huoli. Epäilen että elokuvan katsomiskokemus pikemminkin aiheuttaa torjuntaa kuin halua lähteä keskustelemaan.
Toivottavasti olen väärässä.

Hannu Hyvönen

torstaina 10.12.2009

Pystyykö tuota katsomaan mistään enää? Sillä minä tahtoisin sen toiveuusintana TV'stä!

tiistaina 09.02.2010

=/ Musta Se Oli Ihan Hyvä Elokuva =D

tiistaina 09.02.2010

Mitä Toi Ei Varmistettu Tarkottaa??...

NIIN JA EI OO IHME ETTEN TIIÄ OON ALA-ASTEELLA VIEL

torstaina 16.01.2014

Hannu Hyvösen kommentit ovat hyviä. Minä olen onnistunut missaamaan koko riidan, kun olen "kaukana" etelässä, mutta nykyiset kaivoskuviot kauhistuttavat! Elokuvassa kauhistuin sen aggressiivisuutta ja sitä, ettei sen mukaan virkavalta puuttunut noihin kamaliin tekoihin. Ei näyttöä - höpön höpön!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä