Kotikatsomo: Paratiisi

Julkaistu keskiviikkona 15.09.2010 7 166

Ruut (Linda Tuomenvirta, oik.) ja Pii (Emmi Vyyryläinen) ratkovat eronneiden vanhempiensa murheita.

TV1 maanantaina 20.9. ja 27.9. klo 21.30

Kaksiosainen Paratiisi on tarina eroperheestä teini-ikäisen tyttären silmin.

"Aikuisil on niinku joku suodatin, ne näkee vaan mitä ne haluu nähä. Ne kyselee kauheesti, et mitä sulle kuuluu. Ja jos kertoo, ni sit ne menee iha pois toliltaan ja koko loppuaika menee siinä ku yrittää rauhotella niitä, sillee et kyl mä pärjään, lohduti-lohduti. Aikuiset, ne nyt vaan ei kestä totuutta."

Ruut,14, haluaisi elää täysillä nuoruuttaan, mutta joutuu ratkomaan eronneiden vanhempiensa ongelmia. Isä ei ole masennukseltaan saanut elämäänsä järjestykseen, äiti taas on kiirehtinyt jo uuteen suhteeseen.

Äidin uuden miehen mukana seuraa myös tytär Pii, 13, pikkuvanha ja kovapintainen pissis, joka käyttäytyy kuin olisi kokenut kaiken.

Ruut yrittää kaikin keinoin päästä siskopuolesta eroon, kunnes oivaltaa, että tämän asenne ja taidot voivat olla ratkaisu hänen ongelmiinsa.

Paratiisi tapahtuu itähelsinkiläisissä lähiöissä, ostosparatiisin käytävillä, syyssateen piiskaamilla aukioilla ja parkkipaikoilla. Paratiisin nuoret ovat rakastamisen uuvuttamia. He peittävät omat surunsa ja kantavat vanhempiensa huolia, vaikka ne eivät ole heidän ratkaistavissaan.

Elämä kantaa sittenkin. Paratiisi ei ehkä ole saavutettavissa, mutta ohikiitävätkin hyvät hetket kantavat pitkälle.

Päärooleissa nähdään Linda Tuomenvirta, Emmi Vyyryläinen, Elina Knihtilä, Kari-Pekka Toivonen ja Hannu-Pekka Björkman.

 

Tyttöjen illan tekijät

Minisarja Paratiisi jatkaa käsikirjoittaja Kirsikka Saaren ja ohjaaja Reetta Aallon yhteistyötä. Heidän novellielokuvansaTyttöjen ilta (2008) valittiin yleisön suosikiksi ja ohjaaja palkittiin resurssipalkinnolla Tampereen elokuvajuhlilla. Se oli katsojamenestys myös televisiossa.

Käsikirjoittaja Kirsikka Saari (s.1973) on itsekin kotoisin metroradan varresta. Paratiisin hän halusi kirjoittaa nuorten näkökulmasta ja teki taustatyötä mm. haastattelemalla nuoria itähelsinkiläisillä nuorisotaloilla. Hän on aiemmin kirjoittanut lyhytelokuvat Tyttöjen ilta (2008) ja Gorilla (2010).

Ohjaaja Reetta Aalto (s.1976) on aiemmin ohjannut mm. Tampereen elokuvajuhlilla palkitut lyhytelokuvat Elää, olla olemassa (2007) ja Tyttöjen ilta (2008). Reetta Aalto ohjaa myös dokumentaarisia elokuvia, mikä näkyy hänen kevyessä, realistisessa ja kaunistelemattomassa tyylissään.

Pääosia esittävät Linda Tuomenvirta (Ruut) (s.1992) Emmi Vyyryläinen (Pii) (s.1994) valikoituivat koekuvausten kautta noin sadan nuoren joukosta. He ovat harrastaneet teatteria lapsesta asti, mutta Paratiisi oli heille ensimmäinen kokemus kameran edessä.

 

Kotikatsomo

 

Suosittele166 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 20.09.2010

Lapsen erokriisi.

Lapsen kuuleminen ja hänen toivomukset olisi syytä ottaa huomioon. Lapsi on oman elämänsä asiantuntija.

Erään lapsen isä aisti, että hänen 11v. tyttärellä alkoi esiintymään merkkejä, jotka viestittivät, että lapsen kohdalla kaikki ei ole OK.
Lapsi oli kirjoittanut lappusia, joissa luki mä en kestä, jos mun iskä ja äiskä eroo. Mikähän mua vaivaa, mä oon oksentanut taas koko viikonlopun.

Ehkä lappuset oli jätetty takoituksellisesti "hätähuutona" hänen pöydälleen.

Tytär tiesi,että hänen äidillään on salasuhde. Tytär pelkäsi vanhempiensa eroa ja omaa kohtaloaan.

Hänen kaveripiirissä oli monen lapsen vanhemmat eronneet, jotenka hänellä oli kosketuspintaa" erotapahtumiin, sekä huoltajuusriitoihin, joissa yleensä lapset jäivät äidille ja isä heitetään "ulkoruokintaan".

Isä huolestui tyttärensä tilasta. Eropäätöksen jälkeen lapsi totesi tuon olen tiennyt jo kauan aikaa.

Lapsen äiti pelkäsi, että hän menettää tyttärensä ja uhkasi syyttää lasten isää tyttärensä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, huonosta kohtelusta ja että isä on vainoharhainen juoppo renttu.

Lasten isä iloitti, että siinä tapauksessa hän nostaa syytteen perättömistä väitteistä, joista voi seurata kahden vuoden vankeustuomio.
Lasten äiti pelkäsi joutuvansa vankilaan ja perui uhkauksensa.

Lapset ovat erittäin herkkiä aistimaan muutoksia kodin ilmapiirissä, mutta eivät kysele, eivätkä puhu asioista, sillä lapsi jää odottamaan, “mitä tuleman pitää”.
Toisekseen lapset ja nuoret ovat “solidaarisia, eivätkä asetu jomman kumman vanhemman puolelle.

Lisäksi hänen kaveripiirissä useiden vanhemmat olivat eronneet, jotenka hänellä oli “kosketuspintaa” erotapahtumiin ja niiden siheuttamiin muutoksiin lasten ja nuorten elämässä.

Lapsen isä kysyi tyttäreltään, mitä sinä haluat tulevalta elämältäsi? Muutun vaikka perkeleeksi, jotta sinun toivomukset toteutuisivat

Tytär katsoi huojentuneena isäänsä silmiin ja sanoi ei sinun tarvitse muuttua perkeleeksi.
Pelokkaan "Afgaanityön" katse ja olemus muuttuivat jälleen luottavaisen nuoren tytön katseeksi ja olemukseksi.

Isä kirjasi lapsen toivomukset,josta hän teki yhteenvedon sosiaalitoimelle.

Lapsen toivomukset.
Toivoisin, että huotajuuspäätöksessä otettaisiin huomioon seuraavat toivomukseni:

Kaikki parhaat ystäväni asuvat kotikaupungissani. Muutto toiselle paikkakunnalle ja toiseen kouluun tuntuisi vaikealta.

Asumisjärjestelyt: Toivoisin, että veljeni asuisivat kanssani. Toivoisin, että uusi asunto löytyisi läheltä kouluani, tai muuten hyvien kulkuyhteyksien päässä koulustani.
Toivoisin, että saisin asua veljieni ja isäni kanssa.
Tytär allekirjoitti toivomuslistan.

Isä varasi ajan sosiaalitoimesta, jossa lapsi kävi yksinään keskustelemassa sosiaalityöntekijän kanssa.
Lisäksi isä varasi ajan koulun terveydenhoitajalle, jossa lapsi sai keskustella tulevasta elämänmuutoksesta.

Terveydenhoitaja kysi lapselta saako hän kertoa asiasta opettajalle ja luokanvalvojalla, johonka lapsi suhtautui myönteisesti.

Nämä tapaamiset viestittivät lapselle, että hänellä on opettajan ja luokanvalvojan tuki, mikäli hänen terveydentilassaan ja koulumenestyksessä on havaittavissa jotain sellaista, jossa he voivat olla lapselle tukena.

Sosiaalitoimen päätös asumisesta ja koulusta toteutuivat lapsen toivomalla tavalla.

Tapaamisoikeuksisille ei asetettu minkäänlaisia rajoja.Esteenä oli pitkä välimatkaa etävanhemman luokse 300 km.

Tänä päivänä kaikilla kolmella "juopon vainoharhaisen, hyväksikäyttäjä rentun" lapsilla on ammatti, asunto ja vakituinen työpaikka. Yhdellä lapsista on jo lastenlapsiakin.

Uudessa lastensuojelulaissa korostetaan lapsen oikeuksia tulla kuulluksi ja huomioiduksi eropäätöksissä. Valitettavasti lakia ei noudateta kaikilta osin.

Eräs pitkään sosiaalalalla työskennellyt filosofian tohtori, joka on kouluttanut vuodesta 2002 lähtien sosiaalityöntekijöitä uuden lastensuojelulain johdosta totesi eräässä luennossaan “Minä en mahda mitään sille, jos sosiaalityöntekijät eivät noudata uutta lastensuojelulakia.- Viranomaisten tehtävänä on valvoa, että uutta lakia noudatetaan".

Herää kysymys, toteutuvat lapsen oikeudet, siten kuin uusi laki määrää, vai ovatko jotkut päättäjätahot “aseentellisia” ja suosivat jompaa kumpaa vanhempaa?

Kysykää lapsilta mitä he haluavat. Lapset ja nuoret ovat oman elämänsä asiantuntijoita.
Heillä on ehkä selkeät päämäärät ja tavoitteet, joita kohti he pyrkivät, mikäli tavoitteisille tule "yllättäviä" esteitä.

maanantaina 27.09.2010

Paratiisi oli niin mukavaa katsottavaa, että olisi mukavaa, jos tämä minisarja julkaistaisiin DVD:nä.
Varsinkin loppukohtauksesta pidin kovasti. :)

tiistaina 28.09.2010

Tytöt näytteli ihan hyvin ikäisiään, tunnelma oli muutenkin ihan todentuntuinen eikä jännittämistä ollut ilmassa. Elokuva oli hyvin tehty.
Erotilanteessa lapsen oikeudet ovat jääneet aina heikommalle sitä näytetään korostavan nytkin.

sunnuntaina 27.03.2011

Voisko tätä mitenkään näyttää uudestaan, oon jo tosi pitkään odottanu et näkisin tän uudestaan mahtava kotimainen lyhyt sarja !!

sunnuntaina 08.05.2011

UUSINTAA KEHIIN !! (:

perjantaina 23.09.2011

SAMAA MIELTÄ! UUSINTAA VAAN!

keskiviikkona 16.11.2011

Kuka toi Hamidia esittävä nuori poika on? Pidän hänestä todella paljon, hän näyttelee todella erinomaisesti.
Olemme kuvaamassa uutta elokuvaa Venejällä ja olen jo pitkään miettinyt, että hänet voisin pyytää tähän elokuvaan.

- Jari/ohjaaja

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä