Näyttelijä Joonas Saartamo: Ego roskikseen ja eteenpäin!

Julkaistu maanantaina 07.04.2014 7 31

Hiljaisuus-elokuva jätti Joonas Saartamoon vahvan jäljen.

Jussi-palkittu näyttelijä Joonas Saartamo kaipaa nyky-Suomeen enemmän välittämistä, lisää kaveria ei jätetä -henkeä.

Joonas Saartamo nähdään Hiljaisuus-elokuvan pääroolissa nuorena Einona. Einolle toisesta ihmisestä välittäminen on tärkeää. Roolistaan Joonas sai parhaan miespääosan Jussin.

Hiljaisuus-elokuva nähdään television ensi-illassa TV1:llä sunnuntaina 13.4. klo 21.05.

Sodan outoja oloja kuvaava elokuva jätti Joonakseen vahvan jäljen. Maailman kriisejä hän seuraa päätään puistellen.

 

Joonas, millä mielellä katsot uutisia Krimistä ja Ukrainasta?

”Hyvin hämmentyneenä. Venäjän politiikka ottaa koko ajan harppauksia vaarallisemmille vesille. Krimin tapaus on häikäilemätön esimerkki. Sinne vaan paukittiin ja otettiin kaistale toista maata. Kauhee tarve olla se kovin jäbä. Säälittävää.”

 

Suomen kriisit Venäjän kanssa ovat varsin tuoretta historiaa. Minkälainen on mielestäsi suomalaisten suhde omiin sotiimme?

”Se, mikä tehtiin, piti tehdä. Aika oli eri mitä elettiin. Mielestäni suomalaisten suhde omiin sotiimme on ongelmallinen, koska siinä ei ole vuoropuhelua ja se on edelleen täynnä tabuja.”

”Tabut pitäis rohkeasti repiä auki, lyödä pöydälle ja avata ne niin että vääränlainen ylpeys ja isänmaallisuus saataisiin kitkettyä pois. Sota on aina sotaa ja mikään ei oikeuta glorifioimaan sen tapahtumia.”

 

Miten itse suhtaudut jokapäiväiseen uhkauutisointiin?

”Itse lähinnä repeillen sille kaikelle järjettömyydelle. Mutta vakavasti puhuen se, miten tahallaan provosoivasti ja aivopesten monet näistä nk. toimittajista kirjoittaa saavuttaakseen mahdollisimman monta klikkausta netissä, on musta täysin epäeettistä ja törkeää.”

 

Hiljaisuus ei ole perinteinen sotatarina. Minkälaisen jäljen elokuva jätti sinuun?

”Emotionaalisesti hyvin vahvan. Esko Salervon käsikirjoitus on yksi väkevimpiä tekstejä mitä olen elämässäni lukenut. Tämä kulma, josta sotaa tässä elokuvassa kuvataan, osoittaa kuinka monin eri keinoin sodan väkivalta vaikutti ja vaikuttaa edelleen meihin.”

 

Mikä elokuvan tekemisessä oli rankinta?

”Pitkät kuvauspäivät -34 asteessa.”

 

Mikä elokuvan tekemisessä oli parasta?

”Pitkät kuvauspäivät -34 asteessa:)”

 

Esitit elokuvassa Eino-nimistä nuorta miestä. Miten kuvailisit Hiljaisuuden Einoa?

”Rehti, hyväluontoinen ja vilpitön kundi. Uskollinen ystävä. Kaunis ihminen.”

 

Voitit roolistasi parhaan miespääosan Jussi-palkinnon vuonna 2012. Kiitospuheessasi toruit, että individualismi on levinnyt sairaalloisesti. Oletko havainnut muutosta tilanteessa?

”En juurikaan. Itsekeskeisyys ja välinpitämättömyys ovat jatkuvan talouskasvun perustrendejä. Sokeat koirat jatkavat juoksuaan kultaisen luun perässä ja kun niitten ei tarttis ku avata silmät ja kattoo kaveria silmiin. Ego roskikseen ja eteenpäin!”

 

Entä raha ja ahneus? Hallitseeko se vähemmän kuin kiitospuheen vuonna?

”Tuota.. eihän siinä rahassa mitään pahaa ole, mutta ahneudessa on ja kyllä se tätä materiakeskeistä länkkärijengii aika vahvasti hallitsee. Toki sen oon hiffannut, et nillitys ei auta eli smaili vaan naamalle ja muina zen-sotureina lukkoja avaamaan:)”

 

Hiljaisuus-elokuvassa kuvataan myös ”kaveria ei jätetä” -henkeä? Vieläkö tämä henki elää nyky-Suomessa?

”Osassa ihmisiä kyllä, mutta suurin osa on valmiita myymään ukkinsa muutamast hassust satasesta. Kaikki on myynnissä. Kaikessa on hintalappu nykyään. Usein myös kaverissa. Kyl se sen ajan yhteisöllinen henki on hyvin kaukana.”

”Mut kyl tääl onneks seassamme vaeltaa oman aikamme Einot ja ne jeesaa kaverii aina tarpeen tullen katsomatta sen uskontoon, rotuun, ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, hajuun, makuun.”

 

Ketkä ovat sinun mielestäsi nykypäivän sankareita?

”The YES-men. Islantilaiset. Ympäristö-, eläin- ja ihmisoikeusaktivistit sekä mm. sairaanhoitajat, kätilöt ja opettajat.”

 

Minkälaisia projekteja sinulla on nyt meneillään?

”Kansallisteatterissa pyörii parhaillaan Ian Mcewanin romaaniin perustuva näytelmä Lauantai, jossa näyttelen Huntingtonin tautia sairastavaa roistoa. Tervetuloa!”

”Huhtikuun lopussa aloitetaan Tuntemattoman sotilaan kuunnelman nauhoitukset radiossa, jota tehdään kesäkuulle asti, ja kun nauhoitukset loppuu, ni mä pamautan Rioon jalkapallon MM-kisoihin:) ”

”Toivotan kaikille parasta kesää ikinä!”

 

 

Kotikatsomo: Hiljaisuus

Eino (Joonas Saartamo) ja Antti (Lauri Tilkanen) joutuvat sotaakin monimutkaisempaan yhteisöön.

TV1 sunnuntaina 13.4.2014 klo 21.05 - 22.55, uusinta maanantai 14.4. klo 22.35

Yle Areenassa 7 päivää

Hiljaisuus-elokuvassa (12) eletään jatkosodan viimeistä kevättä vuonna 1944. Rintamalinjan välittömässä läheisyydessä sijaitsee kaatuneitten evakuoimiskeskus, jonne kuolleet sotilaat kerätään huollettaviksi kotiin lähettämistä varten.

Eino (Joonas Saartamo) astuu palvelukseen yhdessä ystävänsä Antin (Lauri Tilkanen) kanssa yksikköön, jossa muutaman naisen ja miehen joukko suorittaa raskasta ja vaativaa tehtävää.

Einon mieli on täynnä sankarillisia ihanteita, mutta elämä pienessä yhteisössä osoittautuu sotaa monimutkaisemmaksi.

Hiljaisuus nähdään nyt television ensi-iltana.

 

Einon lupaus

Einon tärkein tehtävä on huolehtia lupauksestaan Antin isälle – pitää tämä erossa vaikeuksista ja ennen kaikkea hengissä.

Antti on iloinen ja lottia hymyllään hurmaava kauppamies, joka sälyttää raskaimmat työt Einolle ja keskittyy ankarasti kiellettyyn kaupankäyntiin Jaanan (Joanna Haartti) liikekumppanina aivan pastori Hiltusen (Kari Hakala) silmien alla.

 

Toden ja unen rajalle

Eino joutuu toden ja unen rajalle Korpikankaan, entisen lääketieteen ylioppilaan kanssa (Ilkka Heiskanen). Siiri (Terhi Suorlahti, kuvassa) ja kuppari-Miina (Sinikka Mokkila) tekevät tinkimätöntä kuoleman varjostamaa työtään.

Muiden tavoin hekin yrittävät selviytyä omasta ristiriitaisten tunteiden täyttämästä arjestaan toimittaessaan kaatuneita sotilaita rakkaittensa haudattavaksi.

Sankarivainajat kotiin

Toisessa maailmansodassa Suomi oli ainoa maa, joka toi taistelukentillä kaatuneet sotilaat kotiin haudattaviksi.

Kaatuneiden evakuoimiskeskuksissa miehet ja naiset tekivät työtä yhdessä toimittaen vuosien 1939–1945 aikana 83 000 sankarivainajaa takaisin kotiseutujen multiin.

Hiljaisuus ei kuvaile historiallisia tapahtumia, vaan outoihin oloihin joutuneen yhteisön mielentilaa. Kuoleman varjon maassa helvetti koskettaa taivasta, rakkaus kuolemaa ja ystävyys petosta. Hiljaisuus on kertomus ihmisistä näillä oudoilla rajoilla.

 

Hiljaisuus sai neljä Jussia

Joonas Saartamo palkittiin Jussi-patsaalla vuonna 2012 parhaasta miespääroolista, Ilkka Heiskanen parhaasta miessivuroolista, Timo Hietala parhaasta musiikista sekä Olli Huhtanen ja Pietari Koskinen parhaasta äänisuunnittelusta.

Rooleissa: Joonas Saartamo, Lauri Tilkanen, Terhi Suorlahti, Johanna Haartti, Ilkka Heiskanen, Sinikka Mokkila ja Kari Hakala.

Ohjaus: Sakari Kirjavainen. Käsikirjoitus: Esko Salervo. Musiikki Timo Hietala. Äänisuunnittelu Olli Huhtanen ja Pietari Koskinen.
Tuotanto: Cine Works Oy / Petri Rossi, Alf Hemming ja Joonas Berghåll. 2011.

 

Suosittele31 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 07.04.2014

Joonas Saartamo puhuu asiaa! Hyvä!

sunnuntaina 13.04.2014

Niimpä,, valitettavan usein näkee "lasten" ns,,, kasvattavan lapsia.tarkoitan sillä sitä että ei joko viitsitä tai ollaan niin "vapaa" kasvattajia että tietyt perusarvot / perinteet jätetään huomiotta äärimmäinen esimerkki kasvatuksen ns,,, sysääminen yhteiskunnan ja koulun vastuulle

tiistaina 08.04.2014

Mukava lukea haastattelua, jossa puhutaan asiaa eikä mitään liirumlaarumia. Arvostan kovasti Joonas Saartamoa, sillä hän on ihmisen puolella.

sunnuntaina 13.04.2014

Otsikko ego roskikseen ja eteenpäin tekee Joonas Saartamon haastattelusta vilpittömän vuoropuhelun. Paljon on tehty elokuvia sodan tapahtumista,mutta moniko oikeasti tietää nykypäivän ihmisistä mitä nuo ajat olivat esivanhemmillemme ja mitä psyykkisiä jälkiä se jätti toisiin. Kaikki elokuvat ei anna todellista kuvaa,mutta onneksi on sa-arkistossa säilynyt todelliisia dokumentteja noilta ajoilta. Tänä aikana tarvitaan juuri taas "kaveria ei jätetä" henkeä ja arvostan tämän elokuvan tekijöitä.

maanantaina 14.04.2014

Tämä oli hyvä elokuva, suorastaan yllätyin. Tarinan kauttaa kuvattiin yleisempiäkin teemoja (kuten Einon kaltaista "toisarvoisen" asennetta ja asemaa sekä rengin [= rahattoman] mahdollisuuksia tuonaikaisessa Suomessa).

maanantaina 14.04.2014

Todella hyvä, kaunis, vaikuttava, koskettava elokuva! Tuollaisia Einoja tarvittaisiin enemmän. Viimeiset viisitoista minuuttia liikutuksen kyyneleet valuivat vuolaina.

keskiviikkona 16.04.2014

tosi hyvä elokuva suomalaiseksi
kaikki näyttelijät hyviä rooleissaan
säväytti
ps.tarkka-ampuja oli tositappajan näköinen

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä