Eurofolkin juurilla

Julkaistu torstaina 22.07.2010 1 150

Unkarilaisen Parno Graszt -yhtyeen musiikki pulppuaa suoraan maan romaniperinteestä.

TV1 lauantaisin 24.7. – 21.8. klo 12.35

Viisiosainen sarja Eurofolkin juurilla esittelee musiikkiperinnettä ja perinteisen musiikin esittäjiä eri puolilta Eurooppaa.

 

24.7. Mostar Sedvah Reunion

Dokumentti bosnialaisesta Mostar Sedvah Reunion-yhtyeestä, jonka musiikista huokuu pitkät ja monikulttuuriset perinteet.

Yhtye symboloi jälleenrakentamista maassa, jota ovat repineet etniset ristiriidat. Yhtyeen esittämä musiikki pohjautuu vanhaan turkkilaiseen perinteeseen ja sitä pidetään musiikillisena vastineena kuuluisalle Mostarin sillalle. Dokumentissa kuullaan myös yhtyeen jäsenten riipaisevat henkilökohtaiset tarinat.

Ohjaus: Mira Erdovicki (BBC / Bosnian TV)

 

31.7. Volendam

Hollannissa sijaitseva pieni satamakaupunki Volendam on kasvattanut maan musiikkielämään useita menestyneitä laulajia ja lauluntekijöitä. Miksi? Vanhat kalastuslaulutko sen ovat tehneet vai kirkko? Moni on vieraillut kaupungissa, mutta harvat tuntevat sen oikeasti.

Ohjaus: Jan Kelder (NPS)

 

7.8. Parno Graszt

Dokumentti suositusta unkarilaisesta Parno Graszt -kansanmusiikkiyhtyeestä, jonka musiikki pulppuaa suoraan maan romaniperinteestä. Yhtyeen jäsenet elävät vaatimattomasti, pienissä taloissaan ja soittavat pääosin taivasalla.

Unkarissa maan romanit kärsivät työttömyydestä ja syrjinnästä. Dokumentti on harvinainen kuvaus maan romaneiden elämästä.

Ohjaus: Sàndlor Sillò (MTV)

 

14.8. Hardangerviulu

Dokumentti Norjan kansallissoittimesta - Hardangerviulusta, joka on inspiroinut monia norjalaisia muusikoita uusiin kansanmusiikki-tulkintoihin.

Ohjaus: Torstein Vegheim (NRK)

 

21.8. Domna Samiou

Dokumentti kreikkalaisen kansanmusiikin ikonista Domna Samiousta. Hänen kauttaan maan kansanmusiikki on saanut kasvot, jotka tunnetaan ympäri maailman.

Arkistofilmissä vuodelta 1960 Domna Samiou soittaa yhdessä Yehudi Menuhin ja ikääntyneiden kansanmusiikinsoittajien kanssa musiikkia, joka uhkaa kadota. Tänään Samioulla on lukuisia opetuslapsia.

Ohjaus: Daphne Djaferis (ERT)

Tuotanto: European Broadcasting Union.

Domna Samiou on kreikkalaisen kansanmusiikin ikoni.

 

Suosittele150 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 23.08.2010

En löytänyt näitä yle.fi/areenasta? Harmi, että dokumenttisarja tuli kesäaikaan. Mökillämme ei ole televisiota. Näin viimeisen ja senkin menin katsomaan naapuriin. Todella hieno tuo Domna Samiou -dokumentti ja olisin katsonut sen uudestaan sekä muitakin sarjasta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä