Mansikkapaikka: Matti Ranin

Julkaistu perjantaina 29.11.2013 0 3

Näyttelijä Matti Ranin oli Jussi-Pekka Rantasen vieraana marraskuussa 2011.

TV1 lauantaina 30.11.2013 klo 13.10 - 14.00

Yle Areenassa 30 päivää

Viikko sitten edesmennyt näyttelijä Matti Ranin oli toimittaja Jussi-Pekka Rantasen vieraana marraskuussa 2011 Mansikkapaikka-ohjelmassa. TV1 uusii ohjelman, jossa Ranin kertoo omasta työstään ja elämästään.

Ranin muistetaan paitsi elokuvarooleistaan, niin myös Kasper-nuken äänenä ja ääninäyttelemisen pioneerina maassamme.

 

Lastenteatteri lähellä sydäntä

Matti Ranin kehottaa olemaa herkkä omille tunnoilleen, ja sanoo oppineensa sen vasta vuosien myötä. Ote Raninin ensimmäisestä elokuvaroolista Katupeilin takana näyttää ruudussa 22-vuotiaan teatterinäyttelijän kaikessa jähmeydessään. Tuossa elokuvassa Ranin näytteli isänsä kanssa ja vuonna 1960 hän näytteli äitinsä kanssa klassikkofilmissä Komisario Palmun erehdys.

Raninin koko perhe päätyi televisioon ja lastenteatteri onkin aina ollut Raninin sydäntä lähellä, ei vähiten sen vuoksi, että perheessä oli neljä poikaa.

Yhdessä Pirkko Aarnion kanssa Ranin muistelee Kasper-nuken ja Eulaalia Kenkkusen menestystä sekä Joulukalenterin hevosta, Histamiinia, jota Ranin nuketti samaan aikaan, kun häneltä otettiin repliikit.

 

Jälkiäänityksen pioneereja

Ranin on ollut elokuvien jälkiäänityksen pioneereja kääntäessään muun muassa kaikki Disney’n elokuvat. Mansikkapaikassa nähdään mainio otos Pienestä merenneidosta, jossa Ranin antoi äänensä laulavalle kokille. Ranin oli ensimmäinen, joka käytti dubbauksessa ammattinäyttelijöitä, ja uskoo, että Raninin oman uskottavuuden ansiosta moni lähti mukaan.

Ranin muistetaan myös Laineen Tuntemattomassa sotilaassa vääpeli Kariluotona, ja Ranin uskoo monen pitävän Laineen elokuvaversiota parempana siitä syystä, että pääroolien näyttelijät olivat kokeneet sodan.

”Me olimme tunteneet aidosti, että tämän asian puolesta voimme kuolla”, Ranin muistelee.

 

Muualla verkossa

Yle Uutiset: Matti Ranin kuollut

Matti Ranin Elävässä arkistossa

 

Suosittele3 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä