Romanikansan laulu

Julkaistu tiistaina 27.04.2010 2 175

Entinen punkrokkari Ralf Novak Rosengren kerää vanhoja mustalaislauluja.

TV1 perjantaina 30.4. klo 19.00

Enemmistön ennakkoluulot kuljeksivasta kansasta, syrjintä ja vainoaminen ovat saaneet romanit pitämään musiikkinsa omana tietonaan.

Musiikki on kulkenut suullisena tietona sukupolvelta toiselle. Nykyään vain vanhimmat romanit harrastavat perinnemusiikkia, ja laulut katoavat yksi kerrallaan, kun niitä ei ole kukaan kirjoittanut muistiin.

Entinen punkrokkari Ralf Novak Rosengren ei aikaisemmin tehnyt numeroa romanijuuristaan. Nyt hän on omistanut elämänsä vanhojen mustalaislaulujen keräämiseen ja lauluperinteen elvyttämiseen.

Rosengren pitää kutsumuksenaan esittää lauluja julkisesti, jotta perinteet jatkuisivat - onhan musiikki aina ollut iso osa hänen elämäänsä.

”Ilman musiikkia olisin jo kuollut”, toteaa hän dokumentissa Romanikansan laulu (Romanifolkets visa)

 

Vaikutteita kylän raitilta

Jo yhdeksänvuotiaana hän soitti rumpuja punkyhtyeessä, ja myöhäisteini-iässä hän tajusi haluavansa elää romaniperinteiden mukaan.

Rosengrenin tavoite on kerätä mahdollisimman paljon samoja matkalauluja, jota hänen esivanhempansa lauloivat. Hän on esiintynyt kansanmusiikkifestivaaleilla ja osallistuu ruotsalaisen kansanmusiikkiarkiston toimintaan, jonka kokoelmista löytyy mykyään myös vanhaa romanimusiikkia.

Matkustavaisten mukana musiikki kulki kylästä toiseen aikana, kun radiota ei vielä oltu keksitty. Niin musiikkikin sai matkalla monenlaisia vaikutteita.

Romanien matkalaulut muistuttavat keskiaikaisia balladeja ja ruotsalaista kansanmusiikkia mutta ovat esittämistavaltaan ainutlaatuisia. Mollissa kulkevat kappaleet peilasivat kulkijakansan arkea.

Tuotanto: SVT.

 

Suosittele175 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

lauantaina 15.05.2010

Uusintana kiitos! Tiennytkään et tällainen ohjelma on ollut! Mihin te piilotatte kaikki hyvien ohjelmien tiedot kun niitä ei koskaan hokaa jonkun surkeen tusina lähetysten joukoista? Miks ette voi uusia tällaisia ohjelmia ihan automaattisesti? Jotain jonnin joutavaa vaan...

maanantaina 17.05.2010

Terve Anonyymi!

Kiitos palautteesta. Toiveesi otetaan huomioon.

Kannattaa pysyä TV1:n nettisivuilla. Me jaamme tietoa, emme piilottele ohjelmia - päinvastoin. Hyvin näkyvästi esittelemme ohjelmia!

Terveisin

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä