Tähti näyttämöltä: Taiteilijaelämää

Julkaistu torstaina 19.05.2011 1 132

Näyttelijä Sulevi Peltola kertoo Kari Paukkuselle omista lavametodeistaan.

TV1 keskiviikkoisin alkaen 25.5. klo 23.25

1. ja 8.6. klo 23.45

15.6. alkaen klo 23.15

Miten Hannu-Pekka Björkman muuttui mummoksi? Kuinka Vesa Vierikko määrittelee vuotavan näyttelemisen? Entä kuinka Ville Haapasalo kohtasi ummikkona Stanislavskin pietarilaisessa teatterikoulussa?

Pieniin ja moniin suurempiin näyttelemiseen ja näyttelijän työhön liittyviin kysymyksiin tulee vastaus 13 tunnetulta näyttelijältä sarjassa Taiteilijaelämää.

 

Tie lavalle

Kunkin jakson pääosassa on yksi näyttelijä, hänen työnsä, taustansa ja elämänsä, joita valotetaan sekä valokuvilla että elävän kuvan esimerkeillä uran varrelta.

Näyttelijöitä haastattelee Teatterikorkeakoulun keskustorilla teatterin monitoimimies Kari Paukkunen, joka on kokenut näyttelijä, ilmaisuopettaja ja teatteriohjaaja.

 

Sisua riitti sittenkin

Ensimmäisenä vieraana on suomalaisen näyttelijätaivaan halutuin vientituote Ville Haapasalo. Hänen uransa vaikutti pitkään huolellisesti varjellulta salaisuudelta, josta Suomessa ei tiedetty juuri mitään.

Ville Haapasalo lähti Venäjälle opiskelemaan likimain hetken mielijohteesta vuonna 1991. Hänellä ei ollut mukanaan asianmukaisia asiakirjoja eikä hän osannut venäjää.

Sinnikäs Ville opiskeli viisi vuotta pietarilaisen teatterikoulun autoritäärisessä ilmapiirissä ja kovassa kurissa.

Hän ehti seistä useamman kerran Suomen asemalla lähdössä takaisin koti-Suomeen, mutta jäi kuitenkin aina ja kävi koulun loppuun.

 

Supertähti Venäjällä

Neljäntenä opiskeluvuonna nuorta näyttelijää onnisti. Hän pääsi mukaan Alexander Rogozhkin ohjaamaan ja käsikirjoittamaan elokuvaan Kansallisen metsästyksen erikoisuuksia.

Valtaisan suosion saavuttanut ja lukuisia palkintoja kahminut komedia teki Villestä Venäjällä kaikkien tunteman supertähden.

Vaikka Haapasalo on työskennellyt ahkerasti venäläisen elokuvan parissa, on hän esiintynyt runsaasti myös Suomessa niin filmillä kuin näyttämöllä.

Työllistyminen näyttelijänä kotimaassa ei ole kuitenkaan ollut täysin ongelmatonta, sillä alan ihmiset tutustuvat toisiinsa jo teatterikoulussa ja muodostavat tiiviit piirit, joihin ulkopuolisen on ollut vaikeata päästä mukaan.

 

Sarjan vieraat

Sarjan muut osat ja näyttelijävieraat ovat 1.6. Martti Suosalo, 8.6. Antti Litja, 15.6. Minna Haapkylä, 22.6. Leena Uotila, 6.7. Sulevi Peltola, 13.7. Sara Paavolainen, 20.7. Taisto Reimaluoto, 27.7. Seela Sella, 3.8. Vesa Vierikko, 10.8. Ulla Tapaninen, 17.8. Hannu-Pekka Björkman ja 24.8. klo klo 10.05 Eeva Litmanen.

Sarjan on ohjannut Tiina-Maija Lehtonen ja tuottanut YLE Kulttuuri. Taiteilijaelämää ensimmäinen tuotantovuosi esitettiin TV1:llä vuonna 2005 ja toinen vuonna 2007. Ohjelmat uusitaan lauantaisin klo 10.05.

Suosittele132 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 25.05.2011

Hei!

Hienoo että uusitaan tämä sarja, mutta uusiakin jaksoja voisi tehdä sillä on suomessakin paljon näyttelijöitä joita ei viä tuossa listassa ole!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä