Tänään Wienissä tanssivat kaikki

Julkaistu maanantaina 19.12.2011 1 149

Tanssiaisille on Wienissä pitkät perinteet.

TV1 tiistaina 1.1.2013 klo 15.05 - 16.00

Yle Areenassa 30 päivää

Wienin tanssiaisperinne ei ole pelkkä uudenvuoden yön juhla. Valssille loistavien kristallien välkkeessä lisävauhtia ovat kautta historian antaneet skandaalit.

Alun perin maalaisten tanssima valssi levisi kuin kulovalkea wieniläisen aateliston keskuudessa 1700-luvulla.

Moraalinvartijoiden paheksumassa, kasvokkain tanssittavassa valssissa herra puristi daaminsa rintaansa vasten. Tanssitunteja ei tarvittu, vaan sanottiin, että keinuvan rytmin ja askeleet oppi kuka tahansa.

 

Tanssiva vastalause

Dokumentti Tänään Wienissä tanssivat kaikki (Alles Walzer) kertoo, kuinka valssi oli tanssiva vastalause keisarinna Maria Teresalle, joka oli lakkauttanut Wienin perinteiset karnevaalit.

Siitä alkoi valssisävelten täyttämän tanssiaisperinteen voittokulku, joka jatkuu näihin päiviin.

 

Valssia ja herkkuja

Nykyään kaupungissa järjestetään lukuisia tanssiaisia.

Itävallan yleisradioyhtiö televisioi oopperan tanssiaiset, jonne on kutsuttu sekä maan eliitti että kansainvälisiä kuuluisuuksia. Iltapäivälehdet uutisoivat illan kaunottarista ja kohupareista päiväkaupalla.

Omia tanssiaisiaan järjestävät myös Wienin filharmonikot sekä kaupungin homojärjestöt. Tanssiaisiin kuuluu musiikin lisäksi myös makea pikkusyötävä, ja niistä Wien on kuuluisa.

Sacherkakku ja omenastruudeli ovat tehneet kaupungista sekä valssin ystävien että herkuttelijoiden pyhiinvaelluskohteen, ja myös kaupungin kondiittorit järjestävät vuosittain omat tanssiaisensa.

Tuotanto: Arte ja ORF, 2011.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran tammikuussa 2012.

 

Suosittele149 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 01.01.2013

Uudenvuoden konsertti Wienistä on aikamoinen pettymys. Ennen konsertti piti katsoa joka kerta. Nyt se on muuttunut hyvin huonoon suuntaan. Kaikenlaista krääsää on tullut musiikin ympärille ja kappalevalinnat ovat käsittämättömiä. EVVK.

Ehdottaisin,, että uudenvuoden konsertti toteutettaisiin jatkossa kotimaisin voimin. Vaikkapa Radion sinfoniaorkesteri aloittaisi ja vuoronperään maakunnalliset ym. orkesterit esiintyisivät. Kappalevalinta toteutettaisiin vaikkapa Facebookiin äänestyksen avulla. Vai ovatko ihmiset niin tyhmiä, ettei heidän passaa antaa kuulla sellaisia kappaleita, mitä haluavat?

Jos joku haluaa kuunnella Wienin Filharmoonikkojen konserttia, niin sehän onnistuu netin kautta jonkin ulkomaisen median toimesta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä