Inhimillinen tekijä: Äidin lyömät lapset

Julkaistu maanantaina 30.01.2012 5 212

Sari Valton (vas.) vieraina Inke Rosilo, Jukka Lehtonen ja Anne Suokas-Cunliffe.

TV1 perjantaina 3.2. klo 22.00 - 22.50

YLE Areenassa 30 päivää

Mitä tapahtuu, kun lapsen ensisijainen hoitaja eli äiti ei olekaan rakastava ja lasta hellivä suojelija, kuten äitimyytti kuvaa, vaan väkivaltainen, ennalta arvaamaton ja julma?

Seurauksena on haavoja, joiden umpeen saaminen vaatii vuosikymmeniä aikaa sekä osaavia auttajia ympärille.

 

Sadistinen äiti

Työnohjaaja Inke Rosilo muistaa äitinsä hermostuneen ennalta arvaamattomasti milloin mistäkin. Jos Inke valitti usein toistuvaa vatsakipuansa kouluun lähdön yhteydessä, äiti saattoi läimäyttää.

Äiti antoi luunappeja, löi, töni, tukisti ja sivalsi vitsalla paljaalle pyllylle. Toisinaan äiti yltyi silmittömiin kurituskohtauksiin.

Rakennusarkkitehti ja kokemusasiantuntija Jukka Lehtosen perheessä oli kolme poikaa, mutta äiti oli väkivaltainen vain Jukkaa kohtaan.

Äiti oli väkivaltaisuudessaan jopa sadistinen: hän vei pojan kellariin kahden oven taakse ja kuritti poikaa siellä vyöllä tai köydellä, eikä itkeä saanut.

Piiskauksen jälkeen äiti lähti ja jätti Jukan yksin kellariin suljetun oven taakse.

 

Selittämättömiä oireita

Inkellä ja Jukalla on ollut läpi vuosikymmenien samankaltaisia oireita väkivaltaisen lapsuuden jäljiltä: selittämättömiä fyysisiä kipuja, univaikeuksia, vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa ja syyllisyyden tunteita.

Traumaterapeutti Anne Suokas-Cunliffe toteaa, että nämä on tyypillisiä trauman kokeneiden ihmisten oireita.

Usein käy niin, että epämääräisten oireiden takia käydään lukuisia kertoja lääkärillä ja lääkärit sitten lääkitsevät kulloinkin pinnalla olevaa oiretta, mutta eivät vielä osaa nähdä oireiden taakse.

Näin on käynyt Jukallekin. Hänen traumataustaansa ei ole osattu ottaa huomioon, vaan hoito on ollut katkonaista ja oireisiin keskittyvää. Nykyään hän on työkyvyttömyyseläkkeellä. Univaikeudet aiheuttavat päivisin voimakasta väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta.

Inke on ollut onnekkaampi. Hän löysi itselleen kaksikin terapeuttia. Toisen kanssa hän keskusteli, toisen kanssa teki hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Noin 50-vuotiaana hän vihdoin alkoi avautua elämään ilman jännittyneitä mielen ja kehon lukkoja. Hän sanookin, että lapsuutta ei enää saa takaisin, mutta tulevaisuuteensa pystyy vaikuttamaan.

 

Pelottava naiskuva

Inke katsoo, että hänen kasvunsa naiseksi on vaikeutunut sen takia, että pahoinpitelijä oli nimenomaan äiti. Samaistuminen naiseen jäi mitättömäksi. Inken on pitänyt tehdä tietoisesti työtä sen eteen, että pystyisi olemaan naiseutensa kanssa sinut.

Jukka puolestaan sanoo, että hänelle on tuottanut vaikeuksia lähestyä murros- ja aikuisikäisenä naisia. Kokemus äidistä ja naisesta on jäänyt niin vieraaksi ja pelottavaksi. Nyt hän elää kuitenkin onnellisessa parisuhteessa ja kokee eheytymistä sitä kautta.

 

Lapsella suojautumiskeinoja

Lasta vaurioittaa pahoinpitelipä sitten äiti tai isä.Erityisen vaurioittavaa on kuitenkin se, jos äiti pahoinpitelee sillä äiti useimmiten on ensimmäinen vanhempi, johon lapsi kiintyy. Lapsi on sekä riippuvainen äidistä että joutuu tämän haavoittamaksi.

Anne Suokas-Cunliffe vakuuttaa, että trauman aiheuttamista oireista voi päästä eroon, vaikka tapahtumista olisi jo vuosikymmeniä aikaa. Ihmismieli on hänen mielestään uskomattoman joustava.

Lapsi löytää monia suojautumiskeinoja, joilla säästää mieltään sietämättömältä, esimerkiksi mielikuvittelun. Näiden keinojen ansiosta jotain eheää ihmisessä säilyy ja oikeanlaisen terapian avulla tätä eheyttä on mahdollista löytää ja vahvistaa aikuisena.

Ohjelman toimittaa Sari Valto.

Inhimillinen tekijä uusitaan 5.2. klo 17.10 - 18.00

 

Muualla netissä:

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele212 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 03.02.2012

Oli aika nopsaan ja pintapuolin käsitelty, mutta silti alkoi taas ahistaa. Ajatattelin, jo että asiat olisi käsitelty, kun vuosia ollut terapiassa, mutta ei.

perjantaina 03.02.2012

Kyllähän oli taas kerran lässy lähestymisasenne äidin roolista mokomiin riistettyihin lapsosiin. Näillä kerronnoilla ei ollut mielestäni mitään sanottavaa todellisuuden kanssa. Mautonta mutustelua ja hyssyttelyä sekä onnetonta syyttelyä vailla mitään syvällisempää paneutumista todellisiin ongelmiin. Tapanne käsitellä julkisuudessa asioita näin on mitä suurinta vastuuttomuutta. Ohjelmassa mukana ollut ns. asiantuntija oli todella ärsyttävällä tavalla vain asian latistaja, hapero hömppö. Minkähän takia ohjelmiinne tuodaan latistamaan keskustelua aina tämmöisiä sosiaalitanttoja, jotka virkansa puolesta huolehtivat siitä, että vastauksen laadittuaan kukaan ei ymmärrä, toimittajia myöten mitään muuta kuin että parasta mennä nukkumaan, tai jos jaksaa, kaljalle!

lauantaina 04.02.2012

Tässä yksi lapsena pahoinpidelty. Hyvä että asiaa käsitellään edes jollain tavalla. On kohtuutonta
vaatia että tälläinen aihe tulisi perinpohjin käsiteltyä vajaassa tunnissa! Tarkoitus olisi kai tuoda
ongelma julkisuuteen jotta siitä voitaisiin keskustella perusteellisemmin. Suomessa ja monessa muussa maailmankolkassa on ollut varsinkin aiemmin vallalla käsitys että lasta on rangaistava
fyysisesti jotta tästä kasvaisi 'kunnon' kansalainen. Sopii miettiä miksi se on nykyään kriminalisoitu
maassamme.
Kiitos hyvistä ohjelmista, useimmat jättävät mietittävää ja tuovat uusia näkökulmia.

lauantaina 04.02.2012

Hyvä haastattelu, vieraat todella ansaitsevat sen mitalin asian esiintuomisesta. Uskomattoman jäsennellysti he pystyivät kuvailemaan kokemuksiaan ja tunteitaan. Asiantuntija oli kieltämättä melko eleetön, mutta pahempaa tietty olisi jos olisi alkanut vaahdota tunneryöpyssä.

Sen sijaan tämä tilanne, joka tuli ohjelmassa esille, että suomen psykiatrinen henkilökunta ei kykene tunnistamaan traumaa on pöyristyttävä.
Samoin empatiakyvyn puute. jos lääkäri sanoo rankoista lapsuuskokemuksistaan potilalle, että "taisit olla tottelematon lapsi", se täyttää jo melkein hoitovirheen kriteerit. Olisi sanonut sitten edes jotain ystävällistä ja ympäripyöreää, jos ei ammattitaito tai lääketieteen sanakirjariitä diagnoosin tekemiseen.

tiistaina 07.02.2012

Hieno asia, että haastateltavat rohkenivat avautua piilossa pidetystä asiasta. Itse jouduin myötäilemään lapsena äitiäni kuin isäpuoltani etten olisi "vastarannankiiski" ja saisi tukkapöllyä tai vitsaa. Remmistä sain viimeisen kerran teini-ikäisenä mikä oli viimeinen kerta, sillä uhkasin ottaa yhteyttä lastensuojeluvirastoon, enkä olisi jättänyt uhkaukseksi. Olen lähestymässä eläkeikää (mikä se nyt mahtaa olla?) ja kärsin aamuyön heräilystä, joten ohjelma sai mietteliääksi liittyen terveyteeni.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä