Inhimillinen tekijä: Aikapommi aivoissa

Julkaistu maanantaina 11.02.2013 6 100

Toimittaja Sari Valton (2.vas.) vieraina Virva Asp (vas.), Ann Selin ja Mika Niemelä.

TV1 perjantaina 15.2. klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa vuoden ajan.

Miltä tuntuu odottaa leikkaukseen pääsyä tietoisena siitä, että aivoista löydetty aivovaltimon pullistuma voi hengenvaarallisesti puhjeta koska tahansa?

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin joutui tähän tilanteeseen puolitoista vuotta sitten. Hän oli pitkään kärsinyt huimauksesta ja lopulta työterveyslääkäri kirjoitti hänelle lähetteen aivojen kuvaukseen.

Kuvantamisessa löytyi yllättäen aivovaltimon pullistuma, joka ei ollut huimauksen aiheuttaja, mutta oli paljon vaarallisempi.

Jos pullistuma puhkeaa, lähes puolet potilaista menehtyy. Kuinka kauan Ann Selin oli pullistumaa aivoissaan kantanut, sitä ei voida tietää. Selinin onneksi hän pääsi jo kolmen viikon kuluttua löydöksestä leikkaukseen, jossa pullistuma eristettiin klipseillä puhkeamisen estämiseksi.

 

Liuotushoito pelasti Virpin

Keuruun kulttuurisihteeri Virva Asp on kokenut kaksi vuotta sitten aivoinfarktin.

Pitkin työntäyteistä ja kiireistä helleviikkoa hän oli tuntenut outoja oireita: epätavallista toispuoleista päänsärkyä, kaksoiskuvia, hetkittäistä tajunnantason laskemista, ”aivosumun” kaltaista sekavuutta. Hän kuitenkin selitti aina oireita stressillä ja väsymyksellä.

Eräänä iltana hän oli kastelemassa pihalla kukkia, mutta ei ihmeekseen löytänyt vesihanaa tutusta paikasta eikä lopulta niitä kukkapenkkejäkään. Sitten kohtaus lopulta iski.

Virva oksensi rajusi ja tunsi oikean puolen kehostaan halvaantuvan. Hän pysyi silti tietoisena tilanteestaan ja huusi miehelleen, että tämä soittaisi ambulanssin.

Liuotushoito sairaalassa pelasti Virvan hengen. Seurasi pitkä sairasloma ja neuropsykologinen kuntoutus. Nykyään Virva on pystynyt palaamaan takaisin työhönsä.

 

Enemmän kuolemia kuin liikenteessä

HUS:n neurokirurgi Mika Niemelä kertoo, että aivovaltimon pullistuma on oireeton siihen asti, kun se puhkeaa, eivätkä kaikki pullistumat puhkea koskaan.

Mikäli tutkimuksissa havaitaan, että pullistuman puhkeaminen on todennäköistä, hoitovaihtoehtoina ovat suonensisäinen hoito tai leikkaus, jossa kallo avataan ja pullistuma suljetaan klipseillä.

Aivovaltimon pullistuma voi olla synnynnäinen mutta todennäköisemmin ajan kanssa aivoihin kehittynyt. Altistavia tekijöitä ovat tupakointi ja verenpaineen kohoaminen.

Aivoinfarktissa taas on kyse siitä, että suoni tukkeutuu ja aiheuttaa hapen puutetta jollekin aivojen alueelle. Liuotushoitoon pitää päästä 4,5 tunnin sisällä. Myös aivoinfarktiin altistavat tupakointi ja verenpaine mutta myös veren rasva-arvot ja kohonnut verensokeri. Taustalla voi olla myös sydänperäisiä syitä.

Suomessa noin 14 000 ihmistä saa vuosittain aivoinfarktin. Väestöstä noin sadallatuhannella on potentiaalisesti aivovaltimopullistumia, mutta vain noin tuhat pullistumista puhkeaa.

”Pullistumien puhkeamisiin kuolee Suomessa kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa”, Mika Niemelä kertoo.

 

Aivot oppivat treenaamalla

”Olen todella siunattu siinä mielessä, että pullistuma löydettiin sattumalta ja että mitään ei ehtinyt tapahtua ennen leikkaukseen pääsyä. Leikkauskin meni erittäin hyvin. Lääkärit ovat sanoneet minulle, että todennäköisyys sille, että tulisi uusi pullistuma, on erittäin pieni. Voin siis elää luottavaisesti”, Ann Selin sanoo.

”Neuropsykologinen kuntoutus sai minut rakastumaan aivoihini. Nyt olen oivaltanut uudella tavalla sen, että aivot voivat treenaamalla oppia mitä vain. Nyt oikein innostun saadessani haasteita ja uusia asioita opittavakseni”, Virva Asp kuvailee.

 

Kärsivällisyyttä ja rajoja

Molemmat naiset katsovat nyt elämää uudesta näkökulmasta.

”En enää tunne työstressiä ja pidän rajoistani paremmin kiinni. Olen onnellinen ihminen, nautin kotonaolosta ja pienistä asioista. Loppujen lopuksi en antaisi tätä sairastumista pois. Se oli elämän kurssin tarkistus”, Asp sanoo.

Selin ei alkanut leppoistelemaan, mutta hän on tullut kärsivällisemmäksi ihmiseksi, eikä ota kaikkea enää niin vakavasti.

”En jaksaisi millään kuunnella ihmisten valittavan pienistä asioista. On tullut tavallaan isompi perspektiivi elämään. Kiinnitän nykyään enemmän huomiota privaattielämääni, kun aikaisemmin keskityin vain töihin”, hän kertoo muutoksestaan.

Ohjelman toimittaa Sari Valto.

 

Muualla netissä:

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele100 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 15.02.2013

OHHOH! JUURI TV ANN SELIN...KUIN HYSSÄLÄ TUMMEMPANA,KAKSOISOLENTO ???

lauantaina 16.02.2013

Todella hyvä ohjelma!

Pidetään verenpaineet kurissa.

lauantaina 16.02.2013

Mukavaa olisi ollut jos ohjelmassa-keskustelussa olisi ollut mukana henkilö jolta pullistuma on puhjennut.

lauantaina 16.02.2013

Samaa mieltä.

lauantaina 16.02.2013

Suurin osa heistä on kuollut eli heidän paikkansa ei todellakaan ole studiossa.

perjantaina 22.02.2013

Minun isäni on kuollut vuodon seurauksena 53 v ikäisenä,yksi siskoni vuotanut kahdesti,äidilläni myös todettiin pullistuma ja viidellä sisaruksellani sama vika.Yksi siskoni oli ns.terve.Meidät kaikki on operoitu kertaalleen.Tämä ns.terve sisko sai vuodon ja menehtyi 53vuotiaana.On ollut tosi raskasta aikaa vuosien varrella kun on kaikille on ilmestynyt pienempiä pullistumia leikkausten jälkeen.Onneksi meillä on nyt hyvä seuranta,ettei pääsisi enää yllätyksiä tulemaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä