Inhimillinen tekijä: Arvokas elämä, arvokas kuolema

Julkaistu maanantaina 03.02.2014 4 14

Toimittaja Anne Flinkkilä (vas.) ja vieraat Leena Mononen, Kerttu Pekola sekä Leila Jylhänkangas keskustelevat eutanasiasta.

TV1 perjantaina 7.2.2014 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 9.2. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan.

Eutanasia herättää voimakkaita tunteita. Sillä on monta nimeä, kun puhutaan hyvästä kuolemasta, armokuolemasta, jopa armomurhasta.

Suuri osa kansalaisista olisi tutkimusten mukaan valmis hyväksymään eutanasian, jos parantumattomasti sairas potilas sitä pyytää. Poliitikoille ja hoitohenkilökunnalle asia on huomattavasti vaikeampi.

Inhimillisessä tekijässä vieraana on kaksi leskeä, jotka kertovat siitä, millaiseen ratkaisuun heidän parantumattomasti sairaat miehensä päätyivät.

 

Tapio toivoi avoimuutta

Puolitoista vuotta sitten Kerttu Pekola matkusti miehensä Tapion kanssa Sveitsiin, mutta vain Kerttu tuli takaisin.

Tapio sairasti liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia, joka eteni nopeasti ja hän sai toivomuksestaan eutanasian yksityisellä klinikalla Zürichin lähellä.

Tapio toivoi, että perhe puhuisi avoimesti eutanasiasta, sillä asiassa ei salattavaa eikä hävettävää.

 

Rijk sai apua Hollannissa

Suomessa eutanasia ei ole sallittua, mutta Hollannissa eutanasia laillistettiin vuonna 2002. Vuosittain eutanasian saa noin kolme tuhatta ihmistä ja suomalaisen Leena Monosen hollantilainen mies Rijk oli yksi heistä.

Rijk sairastui keuhkosyöpään vuonna 2007. Perhelääkäri lupasi auttaa, kun aika tulisi ja kaksi vuotta sairastettuaan Rijk teki lopullisen päätöksen.

 

Eutanasia toi toivoa kuolevalle

Tapion sairaus eteni poikkeuksellisen hurjaa vauhtia. Kun diagnoosi selvisi, mies ahdistui ja masentui, varsinkin kun kauhuskenaariot kertoivat odotettavissa olevasta tukehtumiskuolemasta. Elämisen tahto ja vimma oli kova, mutta sairauteen ei ollut parannuskeinoa.

Rijk tahtoi elää, ja kahden vuoden aikana tehtiin kaikki voitava, otettiin kaikki hoidot, mitä saatavissa oli. Se, että lääkärin oli luvannut auttaa, antoi Leenan mielestä jonkinlaisen rauhan siitä, että loppu ei olisi kivulias.

”Kun Tapio sai tietoonsa, että eutanasia olisi Sveitsissä mahdollinen, hänen ahdistuksensa hävisi ja toimintatarmo palasi. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, elämään tuli toivoa. Kuolevan toivo on vain erilaista kuin muiden”, Kerttu sanoo.

 

Vaikea asia, mutta mietitään paljon

Psykologi ja kulttuurintutkija Leila Jylhänkangas on vastikään tehnyt väitöstutkimuksen siitä, mitä eutanasiasta Suomessa oikein ajatellaan.

”Eutanasia on vaikea asia, mutta silti sitä pohditaan paljon ja siitä halutaan puhua”, Leila sanoo.

Ihmiset eivät niinkään pelkää tuonpuoleista, vaan nimenomaan kuolemisen hetkeä. Se haluttaisiin saada jollakin tavalla omaan hallintaan, että se olisi kivuton ja rauhallinen.

 

Vaikeinta puolison sairastuminen

Leena ja Kerttu kertovat koskettavasti miestensä vaiheista ja pohtivat myös omia tuntemuksiaan. Heidän mielestään eutanasia oli loppujen lopuksi helppo hyväksyä, koska tiedettiin, että mitään ei ollut tehtävissä.

Jonkinlainen luopuminen tapahtui jo siinä vaiheessa, kun sairaus todettiin, ja sen jälkeen vaan yritettiin elää parasta mahdollista elämää niin kauan kuin se oli mahdollista.

”Vaikeinta oli hyväksyä puolison sairastuminen”, Kerttu sanoo.

 

Viimeinen hoitotoimenpide

Leena, Kerttu ja Leila pohtivat eutanasian vaikeita eettisiä ja moraalisia kysymyksiä. Leilan mukaan omaisen kärsimys on saanut monet pohtimaan suhtautumistaan eutanasiaan, kriitikoiden mielessä on väärinkäytösten pelko.

Leena sanoo, että heidänkään perhelääkärilleen eutanasia toteuttaminen ei ollut helppo asia. Lääkärin mielestä kuitenkin se oli hänen velvollisuutensa, viimeinen hoitotoimenpide omalle potilaalle.

Ohjelman toimittaa Anne Flinkkilä. Ohjelmaan on saatavilla suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele14 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 07.02.2014

Eutanasiaa ei saa missään nimessä laillistaa eli virallista lupaa tappaa toinen ihminen. Eutanasian laillistaminen tapahtui 1930 - luvun Saksassa ja jokainen varmaankin tietää, että mitä siellä tapahtui. Jos ei tiedä niin kannattaisi vähän tutustua historiallisiin tapahtumiin, että mihin ihminen on kykenevä ja mitkä ovat väärinkäytösten mahdollisuudet. Näinä säästöaikoina alettaisiin sallia toisen tappaminen siitä syystä, että on parantumaton. Vammaisetkin ja sairaat vanhuksetkin ovat loppuelämänsä parantumattomasti sairaita. Tappaminen karkaa käsistä ja aina löytyy ryhmiä, joihin sitä ns. pätevällä syyllä voidaan harjoittaa.

Pitäisi mieluummin markkinoida hyvää hoitoa ja lupaa elää kuin toisen tappamista ja hyvää kuolemaa. Kyllä nykyään on mahdollista hoitaa parantumatontakin potilasta siten,, ettei siinä kenenkään tarvitse liata käsiään tappaessaan toisen ihmisen eikä potilaan tarvitse kärsiä.

perjantaina 07.02.2014

Kiitän erittäin ennakkoluulottomasta ja avoimesta ohjelmakonseptista. Inhimillinen tekijä ei koskaan petä. Lämmin kiitos Kerttu Pekolalle ja Leena Monoselle rohkeasta esiintulosta ja heidän puolisonsa ratkaisujen kaunistelemattomasta taustoituksesta sekä Leila Jylhäkankaalle kansankielisestä tutkimuksensa esittelystä. Eutanasia on jokaisen parantumattomasti sairaan oikeus, ja tuo viimeinen toimenpide täytyy voida saada tehdä henkilön omassa elämänpiirissä. Toivon, että minulla olisi rohkeutta tuollaiseen päätökseen, mikäli kohtalo määrää minulle parantumattoman, loputonta kärsimystä tuottavan sairauden, johon ei hoitokeinoa ole.

lauantaina 08.02.2014

Hieno ohjelma osui asian ytimeen. Meillä olisi korkea aika käsitellä asioita ilman paatuneita, syvälle juurtuneita ajatuksia ja antaa tilaa elämää parantavalla ajattelulla, vaikkakin se jouduttaisi väistämätöntä kuolemaa, ottae kuitenkin huomioon yksilön yksilölliset tarpeet, kuolemankin kohdatessa.

Koko terveyden- ja sairaanhhoiton lähtee vielä tänä päivänä valitettavasti siitä byrokratialähtöisestä hoitotavasta, jossa määräävänä tekijänä on totutut rutiinit ja valtava koneisto , joka tukee hoitolaitosten omaa etua,rutiineita ja toimintatapoja Jos joskus pääsisimme tilanteeseen, että jokainen ihminen olisi yksilö ja saisi parhaan mahdollisen hoidon ja tuen peilaten niihin who:n teeseihin , joita opiskelijat tankkaavat sairaanhoito- ja lääkäri koulutuksessa, voisi jokainen yksilö luottaa nykyiseen hoitojärjestelmään ja saisi asiakaslähtöisen hoidon myöskin lähellä kuolemaa.

On järkyttävää, että kolmannen sektorin pitää herättää päättäviä tahoja mm. inhimilliseen saatohoitoon, kuten nyt tapahtuu keräyksen muodossa. Kiitos kuitenkin em. tahoille ”ravistelusta", ehkä tätä kautta saadaan kuitenkin jotain tehtyä asian suhteen, joka pitäisi olla päivänsevä: kivuton, kunniallinen kuoleminen. Saattohoitopaikkoja oli vielä 90-luvulla monissa suuremmissa kaupungeissa, mutta toiminta on hiipunut varojen puutteeseen.

Eutanasia ei ole vaihtoehto, vaan viimeinen oljenkorsi ohjelmassa esitellyissä tapauksissa, jolloin yksilö saa arvokkaan lopun. Jokaisen tulisi tehdä itselleen hoitotestamentti, jossa kielletään kaikki elämää ylläpitävä toiminta tapauksissa, jossa parantuminen ei ole mahdollista ja tehostettu hoito toisi vaan aikaavievää ja onnetonta tuskaa ja eutanasia pitäisi sallia yhtenä hoitomuotona yksilön viimeisinä hetkinä.

Onneksi on jo sellaisiakin lääkäreitä, jotka antavat yksilön itse päättää oman passiivisen eutanasian eri muodoissaan. Valitettavasti vain nuoret lääkärit ovat saaneet siihen liian vähän opetusta - ja se asia olisi pikimiten korjattava. Empaattinen hoitotapa kunniaan ! Kunniottava asenne kaikkiin ihmisiin, pitäisi olle hoitoalalla työskentelevien tärkein johtotähti!

sunnuntaina 09.02.2014

Vaikean asian äärellä ollaan. Kannatan kuitenkin armokuolemaa silloin kun on nähtävissä ettei parannusta ole. Perheessäni siitä paljon keskusteltiin. Mieheni sairasti ALS-lihasrappeumatautia. Hänen terveen ja energisen elämän loppu tuli kotona. Hän tukehtui jonka seurauksena sydän pysähtyi. Hän toivoi armokuolemaa. Hän hiipui pikkuhiljaa pois. Tämä oli raskasta katsella kaikessa toivottomuudessaan.
Hurskastelu on tarpeetonta. Auttakaa ihmistä kivussa ja tuskassa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä