Inhimillinen tekijä: Kuka ottaisi vanhan töihin?

Julkaistu maanantaina 10.02.2014 0 6

Maarit Pyökäri (vas.) , Anne Flinkkilä, Laura Finne-Elonen ja Kari Latvus puhuvat työelämän nykymenosta.

TV1 perjantaina 14.2.2014 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 16.2. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan.

Työurien pidentämisestä ja eläkeiän nostamisesta on tullut kestopuheenaihe. Mitä niillä oikein tarkoitetaan, kun yt-neuvottelut ja irtisanomiset ovat arkipäivää.

Inhimillisessä tekijässä tavataan kolme ihmistä, joiden työurat ovat menneet omia polkujaan.

Yksi sai kuusikymppisenä unelmatyöpaikan, toinen tekee täyttä häkää töitä seitsemänkymppisenä ja viisikymppinen sai huomata, että ei enää olekaan ihan kuuminta hottia työmarkkinoilla.

 

Virtaa riittää!

Maarit Pyökäri sai vuosi sitten puhelinsoiton, jossa häneltä kysyttiin kiinnostusta Tampereen Työväen Teatterin taiteellisen johtajan työhön.

Maaritin mukaan hänen ensireaktionsa oli, että mitä te näin vanhaa akkaa kysytte! Hän oli silloin 61-vuotias. Maarit tuli valituksi, ja työura saa hänen puolestaan jatkua niin kauan kuin virtaa riittää.

Laura Finne-Elonen, 70, puolestaan jäi terveyskeskuslääkärin toimesta virallisesti eläkkeelle kaksi vuotta sitten, mutta jatkaa edelleen työssään. Asiakkaita hänellä on jo neljässä, joskus viidessäkin polvessa.

 

Liian pätevä, liian kokenut

Teologian tohtori Kari Latvus sai huomata työelämän tylyyden, kun hänet yt-neuvottelujen jälkeen irtisanottiin diakonian yliopettajan toimesta.

Potkut olivat Karin mukaan kuin putoaminen pimeään kaivoon, täydellinen epäoikeudenmukaisuuden kokemus. Hän arveli olevansa kantavia voimia työpaikallaan, mutta toisin kävi.

Työpaikkahakemukset eivät tuottaneet tulosta, hän oli joko liian pätevä, liian kokenut, 55-vuotiaana hankala tapaus työmarkkinoilla. ”Pidennä siinä sitten työuraa”, Kari tuumii.

 

Jäykkiä asenteita ja rakenteita

Mitä pitäisi tehdä, jotta töissä oltaisiin pidempään?

Maarit ja Laura muistuttavat siitä, että työssä pitää jaksaa, mutta myös viihtyä. Taiteilijoille on Maaritin mukaan tavallista se, että töitä on usein pätkissä, tehdään projekteja ja haetaan apurahoja. Siksi monen on pakko suhtautua työhön joustavasti.

Laura taas näkee omassa työssään asiakkaita, jotka eivät enää jaksa ruumiillista työtä yhtä hyvin kuin nuorena. Jos työtä helpotetaan, se voi herättää työtovereissa närää, jopa kiusaamista.

Kari puolestaan kritisoi jäykkiä rakenteita: työttömänä ollessaan hän olisi voinut harjoitella yritystoimintaa, mutta se ei ollut mahdollista.

 

Miksi potkuja hävetään?

Karin mielestä potkuihin liittyi paljon häpeää. Mitä hän häpesi ja miksi, sitä on vaikea sanoa. Hän sanoo, että edelleen me määrittelemme itsemme työn kautta. Työ tuo ihmisarvon ja sen menetys sitten vie ihmisyyden.

Maarit puolestaan arvelee, että häpeä on nimenomaan meidän vähintään keski-ikäisten tunne, nuoremmat eivät enää määrittele itseään pelkästään työn kautta. Johtuuko se sitten siitä, että työtä ei ole koskaan ollutkaan?

 

Kari huolehtii muustakin elämästä

Kari löysi reilun vuoden työttömyyden jälkeen töitä osa-aikaisena merimiespappina. Kuvaavaa kuitenkin on se, että rahoitus työhön piti hankkia itse. Paluu töihin oli silti hieno juttu, selkä suoristui ja työinto oli kova.

Tosin Kari suhtautuu nyt paljon varauksellisemmin työnantajiin ja yrittää pitää huolen myös muusta elämästä.

 

Hyvä esimies ei poukkoile

Ohjelman vieraat puhuvat työyhteisön merkityksestä ja johtajuudesta. Yli 20 vuotta johtajan tehtävissä ollut Maarit sanoo, että teatterissa esimiehen tehtävä on saada alaiset kukoistamaan.

Sama pätee Karin mielestä joka työssä. Poukkoileva päätöksenteko ja epämääräiset vihjailut eivät edistä minkäänlaisia työuria. Laura muistuttaakin, että yksi hänen työuransa salaisuus on mahtava työyhteisö, joustavuus ja hyvä esimies.

Ohjelman toimittaa Anne Flinkkilä.

Tuotanto Yle Asia. Ohjelmaan on saatavilla suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa

Inhimillinen tekijä

Yle Uutiset: Keskusjärjestöpomot ja puoluejohtajat torppaavat Ruotsin irtisanomismallin

Yle Uutiset: Kun koko elämä romahti työstressiin

Stressaaja, edessä voi olla raihnaisempi vanhuus kuin luulet

 

Suosittele6 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä