Inhimillinen tekijä: Kun kipu ei mene ohi

Julkaistu tiistaina 22.10.2013 6 56

Anne Flinkkilä (vas.), Merja Sallinen, Satu Väisänen ja Hanna-Riikka Kuisma keskustelevat kivusta.

TV1 perjantaina 25.10.2013 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 27.10. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan

Krooninen kipu ei tapa, mutta ei se välttämättä vahvistakaan, sanovat Inhimillisen tekijän vieraat Hanna-Riikka Kuisma, Satu Väisänen ja Merja Sallinen.

 

Hanna-Riikka: Krooninen sairaus iski

Kirjailija Hanna-Riikka Kuisma vietti vuosikausia vauhdikasta boheemielämää, johon kuului runsaasti alkoholia. Hanna-Riikka onnistui kuitenkin raitistumaan, mutta noin vuosi raitistumisen jälkeen alkoivat oudot kivut vaivata.

Toinen puoli kehosta puutui, kipu seilasi paikasta toiseen, kummallinen väsymys vaivasi. Hanna-Riikka sai kuulla sairastavansa fibromyalgiaa, kroonista kipu- ja uupumussairautta.

Hanna-Riikka ei ollut moisesta kuullutkaan ja löysi netistä musertavia tietoja: sairaus on krooninen, se ei parane ja ehkä kuusikymppisenä hellittää. ”Se ei paljon kolmekymppistä lohduttanut”, Hanna-Riikka sanoo.

Hän kamppaili pitkään myös epäoikeudenmukaisuuden tunteiden kanssa: kun lopetti juomisen ja alkoi elää terveellisesti, sai kipusairauden.

 

Satu: Himokuntoilijalle selkähelvetti

Toimittaja Satu Väisänen kuntoili intohimoisesti ja tavoitteli paitsi hyvää oloa, myös hyvää ulkonäköä.

Parhaimmillaan hän sanoo käytännössä asuneensa salilla, kunnes pikkuhiljaa selkä alkoi vihoitella. Samaan aikaan Satu etsi suuntaa elämäänsä ja hakeutui toimistotyöhön. Jatkuva istuminen ei tehnyt selälle hyvää ja lopulta työnteko sujui vain hammasta purren.

Varsinainen romahdus tuli, kun alaselän kivut tainnuttivat Sadun liikuntakyvyttömäksi vanhempien sohvalle. ”Kipu oli niin kovaa, ettei ajatuksiaan kuullut”, Satu kuvaa. Siitä alkoi vuosien sairaus-ja lääkärikierre, jota hän kuvaa yksinkertaisesti: selkähelvetti.

 

Merja: Kipua ei oteta todesta

Tutkija Merja Sallinen kiinnostui kivusta, kun fysioterapeuttina hoiti ihmisiä, joiden kivulle ei löytynyt mitään varsinaista helpotuskeinoa. Hän sanoo, että aina kipuun ei löydy mitään yksittäistä syytä tai sairautta, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kipukokemus olisi aito.

"Kipua ymmärretään paremmin nykyään, mutta silti kipusairas edelleen törmää vähättelyyn ja ota vaan särkylääke -ajatteluun."

Merja on tutkinut erityisesti sitä, miten kipusairaus muuttaa ihmisen elämäntarinaa. Hän on haastatellut ison joukon naisia, jotka sairastavat Hanna-Riikan sairautta eli fibromyalgiaa.

 

Toivosta ei pidä luopua

Hanna-Riikka opettelee elämää kivun kanssa. On päiviä,. jolloin mikään lääkekään ei auta, ja silloin kivun pitää vaan antaa tulla.

Satu rämpi synkissä vesissä, ja lääkärien ja hoitajien ristiriitaiset neuvot eivät auttaneet asiaa. Syytä selkäkivulle ei löytynyt. Käännekohta kuitenkin tuli, kun Satu kohtasi lääkärin, joka sanoi maagiset sanat: "Kyllä me sut kuntoon saadaan." Toivon ajatus avasi parantumisen tien. Hanna-Riikka sanoo, että parantumisen toivosta on ollut vaikea luopua.

 

Sairaus pelkistää elämää

Sadulle selkäsairaus on ollut matka omaan itseen. Hän sanoo vaatineensa aina itseltään paljon, halunnut olla täydellinen, mutta selkäkivut ovat pakottaneet toisenlaiseen suhtautumiseen, olemaan armollisempi.

Hanna-Riikka sanoo, että on oltava myös itsekäs, ja sairaus on karsinut monta turhaa asiaa pois. Hän sanoo, että ystäville hän puhuu säävarauksesta, joinakin päivinä kunto on niin huono, että sovituista tapaamista ei tule mitään.

Merja sanoo, että ihmiset sinnittelevät kivun kanssa pitkään, vasta sitten kun kipu alkaa toden teolla haitata työntekoa, lähdetään lääkäriin. Satu ja Hanna-Riikka tunnistavat tämän myös.

Hanna-Riikka sanoo että uhriksi hän ei halua, vaan opetella elämään kivun kanssa. ”Työ on vielä kesken, mutta matkalla ollaan”, hän sanoo.

Ohjelman toimittaa Anne Flinkkilä.

 

Muualla verkossa

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele56 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 25.10.2013

Ohjelman myötä tuli suunnaton helpotuksen tunne.
En siis olekaan pelkästään epäkelpo luuseri, joka vaan luulee, että siihen sattuu kun ilmat vaihtuvat, tai stressi pahenee.
Itselläni on fibromyalgiadiagnoosi, mutta missään lääkärissä sen aiheuttamaa kipua ei oteta tosissaan. Vaikka siitä mainitsen, niin se sivuutetaan hiljaisuudella. Siti se on se suurin hyvinvointiini vaikuttava tekijä.
Vaikka kuinka päättäisin että nyt hommat hoidetaan ja huomenna vähän parannetaan, ei koskaan voi tietää, mitä se huominen tuo tullessaan.
Suunnitelmiin tulee väistämättä muutos, jo ei vaan jaksa nousta sängystä ylös. Selitäpä tuo jollekin...
En siis olekaan vain laiska, tulellakäyvä, tai epäsosiaalinen. On muitakin, samanlaisia!
Paremmin jaksaa edes yrittää, kun tietää mistä on kyse.Kun tietää että oikeasti on jo voittanut jotakin pelkästään päästyään sängystä ylös, ei seuraavan "vuorenhuipun" tavoittelu tunnu niin vaikealta.
Tsemppiä kaikille kipusairaille!

lauantaina 26.10.2013

On hyvä, että sairaudesta on tullut ohjelmaa tällä viikolla. Studio 55 to aamuna ja nyt inhimillinen tekijä ohjelmassa. Itse olen saanut fibromyalgiadiagnoosin vuosia sitten. Itse en enää paljon sairaudestani huutele, koska muiden ymmärrys tästä kipu-uupumus oireyhtymästä ei todellakaan ole yleensä ole ymmärtävä. Väsymyksestäni kuulen nalkutusta lähipiirissä toistuvasti, sekä kivuista. Unettomuuteen kommentoidaan, "no mikset nuku". Aikoinaan koitin jakaa tuota tietoutta ja pyysin heitä lukemaan sairaudesta ja katsomaan, jos tv:stä tuli ohjelmia.

Nyt olen ollut uupumuksen takia pois töistä melkein vuoden. Olen hoitanut itseäni kuntoon liikunnalla, säännöllisellä elämänrytmillä, terapialla, kiinnittämällä huomiota ruokavalioon ja erityisen paljon olen yrittänyt tehdä tuon nukkumisen eteen. Pian pitäisi lähteä töihin ja työuraa 40-vuotiaalla olisi vielä paljon edessä. Suoraan sanottuna minua pelottaa, miten selviän taas työelämässä. Olen kuitenkin opetellut myös itsekkyyttä, saa nähdä auttaako. Eniten minua askarruttaa uupuminen, väsymys ja muistiongelmat. Tuon kivun kanssa jotenkin pärjään. Olisi mielenkiintoista joskus nähdä ohjelmissa myös siitä, kuinka ihmiset selviytyvät tämän sairauden kanssa työelämässä ja kuinka työpaikalla asia vastaanotetaan. Itse en varmaan uskalla töissä mainita fibromyalgiasta mitään.

Eipä silti. Ei minuakaan jaksa kiinnostaa kaikki sairaudet, joiden kanssa en itse joudu tekemisiin.
- Sartsa

tiistaina 29.10.2013

Hei,
Itselläni todettiin fiboromyalgia noin kuukausi sitten. Kiitos Studio 55 ja Inhimillinen tekijä näistä ohjelmista , joissa käsiteltiin fibromyalgiaa. Jaettu kokemus on usein parasta asiassa kuin asiassa. Eli jaettu ilo moninkertaistuu ja jaettu kipu ei nyt ihan kuitenkaan puolitu, mutta se auttaa olemaan kenties armollisempi itseään kohtaan ja myös valistusta saavat tämän tyyppisten ohjelmien kautta itsesi lisäksi myöskin läheiset. Itse olen kertonyt työyhteisössä avoimesti sairaudestani, en hae sillä sääliä ja ymmärrystä , mutta olen ajatellut, että parempi kuitenkin, että työyhteisössä tiedetään sairaudestani, että mikäli poissaoloja tulee en kuitenkaan lintsaa. Kivut ovat kuitenkin todellisia ja varsinkin tämä syksyn-aika kostean viileine kelineen ainakin kohdallani koen haasteelliseksi - kipuja on minulla ollut sellaisina päivinä enemmmän. Itse siis olen alkutaipaleella fibromyalgian kanssa ja nyt testataan oikeaa lääkityksen annostusta ja kenties onko lääke minulle sopiva. Olen kuitenkin helpottunut saadessani diagnoosin vaikka se onkin tätä fibromyalgiaa. En ole luulosairas, kun välillä tuntui, että näin kenties ajateltiin ja itsekin alkoi jo tässä kesällä huumori loppua, kun kipuja vaan oli ja särkylääkkeet, akupunktio eikä hierontakaan auttanut. Tsemppiä Sinulle työhön paluusi suhteen! Itse olen sinun ikäisesi, joten ymmärrän tuntemuksiasi ja pelkojasikin. Palaa töihin rohkein ja itsellesi armollisin mielin ja sinuna kertoisin sairaudestasi ainakin lähimmälle esimiehellesi ! Omalla työpaikallani on yritetty helpottaa ainakin nyt aluksi työtehtäviäni , kun tässä samanaikaisesti kuitenkin testataan lääkkeen annostusta ja sopivuutta itselleni. Haluan mieluummin kuitenkin yrittää olla töissä. Eli minulle on määrättäy unta turvaavaa kipulääkettä - ja aluksi annostus oli minulle liian suuri ; mutta nyt kun pienennettiin annostusta olen voinut keskittyä työhönikin paljon paremmin ja ennenkaikkea olen kokenut, että olen nukkunut paremmin kuin kenties vuosikausiin. Mutta, lääkäri on minulle sanonut, että jos sitten joku aamu on sen verran kivulias, etkä ole saanut kunnolla nukuttua tms, niin silloin pittää vaan ymmärtää jäädä kotiin ja levätä. Teen itse musiikkia ja musiikki on ollut minulle se voimavara, joka lohduttaa ja auttaa minua jaksamaan ! Oheisena linkki säveltämääni ja sanoittamaani biisiin: kuuletko maailmassa minua. Käy kuunelemassa laulu. Tämä laulu ei nyt ihan liippaa tähän asiaan, mutta se , että joku kuulee maailmassa minua on tärkeää ! Et siis ole yksin tämän sairautesi kanssa, meitä on monia ja lääketiede on onneksi kehittynyt ja tiedot ja kokemukset sairaudesta aina saa kehittämään uusia keinoja, jotka auttavat meitä selviämään päivästä toiseen. http://www.kujato.fi/ - laulu kohdassa ajankohtaista - Hilma- kuuletko maailmassa minua - Iloa ja Valoa ja ennenkaikkea Toivoa Elämäänne Toivottaa : Hilma :=)

tiistaina 29.10.2013

Oheisena linkki, joka jäi uupumaan ed. tekstistä:
http://www.kujato.fi/
kohdassa ajankohtaista: Hilma - kuuletko maailmassa minua-

sunnuntaina 27.10.2013

http://www.stopthethyroidmadness.com/fibromyalgia/

torstaina 20.03.2014

Minun fibroni paljastui epätyypilliseksi kilpirauhasen vajaatoiminnaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että labrani olivat nk. hyvät, mutta lääkitystä kokeitiin ja paranikn. Mukana tuli vielä uupuneet lisämunuaiset, joka on hyvin tavallista saada vajaatoiminnan yhteyteen. Nyt olen ruokavaliohoidolla (omaehtoinen gluteeniton sekaruokavalio rasvoineen päivineen, välttelen sokeria ja lisäaineita) ja LDN hoidolla, joka on autoimmuunisairauteen kirjoitettu, mutta josta voi olla myös etua fibrossa. Toivoa siis on ja kipuun voi löytyä jostain apua! Minä nuori ihminen kärsin 13 vuotiaasta lähtien ja diagnoosin sain 19 vuotiaana. Vasta yli kolmekymppisenä sain apua näihin muihin vikoihin. Olen myös lapsesta asti ollut homeaötistuksessa, joka on voinut edesauttaa näiden vaivojeni synnyssä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä