Inhimillinen tekijä: Kun puoliso on poissa

Julkaistu maanantaina 18.03.2013 2 63

Toimittaja Anne Flinkkilä (ylh. vas.) vieraana ovat Lauri Väärä, Hilkka Olkinuora (alh. vas) ja Anu Vuopio.

TV1 perjantaina 22.3 klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa vuoden ajan.

Kirjailija ja pappi Hilkka Olkinuora, opettaja Anu Vuopio ja teatterinjohtaja Lauri Väärä ovat kaikki menettäneet puolisonsa.

Kaikkien puolisot sairastivat, mutta silti kuolema tuli yllätyksenä. Miten oma elämä sitten jatkuu, kun toista ei enää ole?

 

Hilkka: Arvokas kuolema tärkeää

Hilkka Olkinuoran puoliso Hannu oli tunnettu päätoimittaja ja mediavaikuttaja, mutta myös suuren perheen isä. Hän menehtyi puoli vuotta sitten haimasyöpään.

Hilkka kertoo, että tieto sairaudesta tuli shokkina, mutta samalla oli heti selvää, että parantumisen mahdollisuuksia ei ole.

Seurasi kymmenen viikon aika, jolloin koko perhe saattoi isää. Hilkka sanoo, että se oli kaikesta huolimatta kummallisen valoisaa aikaa. Vaikka ei ollut toivoa, ei ollut toivottomuutta.

Kun lopulta saatiin kipulääkitys kuntoon, oli mahdollista elää ja kuolla arvokkaasti. Se on Hilkan tärkeä sanoma tässä ohjelmassa.

 

Anu: Viivytystaistelua se oli

Anu Vuopion aviomieheltä Maurilta löydettiin aggressiivinen kasvain keuhkojen välikarsinasta ja elinaikaa laskettiin tunneissa. Samaan aikaan nuorella perheellä oli pienet lapset ja talo rakenteilla.

Anu sanoo, että tilanne oli vakava, mutta yllättäen löytyikin lääke, joka antoi lisäaikaa.

”Neljän vuoden lisäaika oli arvokas, pystyttiin elämään jonkinlaista arkea, kasvattamaan lapsia. Viivytystaisteluahan se kuitenkin oli.”

Anu oli 33-vuotias jäädessään leskeksi. Nyt siitä on 15 vuotta aikaa ja suru viipyilee lähellä edelleen.

 

Lauri: Luulin lähteväni ensin

Teatterinjohtaja Lauri Väärä kohtasi 36 vuotta sitten naisen jonka tunsi koko Suomen kansa.

Seurustelu Teija Sopasen kanssa vähän pelotti juuri tuon julkisuuden takia, mutta Lauri sanoo, että he löysivät toisissaan sielunkumppanit, samanlaiset arvot ja arvostukset.

Puolitoista vuotta sitten Teija menehtyi ja Lauri sanoo, että ei ole vieläkään oikein tajunnut asiaa. Hänellä itsellään oli heikko sydän ja hän oli aina ajatellut olevansa se ensimmäinen lähtijä. Toisin kuitenkin kävi.

 

Mitä pitäisi tehdä ja sanoa?

Hilkka ja Anu puhuvat siitä, millaista sairaan puolison hoitaminen oli.

Sairastava ei aina ole mukava. Usein muille ihmisille näytetään taistelijan roolia, ja puoliso saa sitten kokea sen aidon tuskan. Ja pitääkö jotenkin erottaa potilas ja puoliso?

Lauri taas suree sitä, että ei tajunnut puolisonsa sairauden vakavuutta. Viimeinen kesä meni sairastellessa: Lauri joutui itsekin lonkkaleikkaukseen. Hän sanoo miettivänsä edelleen sitä, mitä olisi pitänyt tehdä ja sanoa.

 

Mitä se suru oikein on?

Anu sanoo, oma suru jäi piiloon, kun lapset pakottivat arkeen. Paketoitu suru pyrkii pinnalle, ja Anunkin romahdus tuli myöhemmin.

Hilkka sanoo, että surua pitäisi hoitaa kuin tapaturmaa. ”Jos ihminen kokee menetyksen, häntä täytyisi hoitaa heti. Ihmiset helposti kaikkoavat surevan ympäriltä.”

Hilkka sai paljon apua ja tukea, mutta Anu sanoo tunteneensa itsensä eräänlaiseksi sosiaaliseksi jalkapuoleksi.

Lauri sanoo, että suru tulee yllättävissä paikoissa. Yhtäkkiä joku paikka muistuttaa Teijasta ja itku tulee.

Hilkka sanoo, että ei oikein osaa mieltää itseään leskeksi. Olen edelleen naimisissa, mieheni vaan on kuollut, hän sanoo.

 

Muualla netissä:

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele63 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 23.03.2013

Itsekin leskeksi jääneenä ja lapset kasvattaneena miehenä, En yhdy siihen näkemykseen joka tuli ohjelmassa esiin että miehillä olisi sen helpompaa löytää uusi kumppani etenkin jos on lastenkasvatus viellä kesken. Miksi sitten miehet löytävät helpommin uuden johtuu siitä että he ovat haluttuja kumppaneita eronneille. Ei meillä ole sitä katkeruutta jota hyvinmonet eronneet miehet sekä naiset viljelevät eronsa jälkeen. Meiltä ei ole kysytty että haluammeko erota, meiltä on kuolema viennyt puolison ja meidän on hyväksyttävä tämä tosiasia.

sunnuntaina 24.03.2013

Kiitos Anne Flinkkilä hyvin ja arvokkaasti toimitetusta ohjelmasta: Kun puoliso on poissa.

Kiitos myös ohjelmassa haastatelluille leskille. Erityisesti kiitos Anu Vuopiolle avoimuudesta. Monelta osin kokemukseni leskeydestä ovat yhteneväisiä. Sekin on totta, että leski kokee olevansa kuin vajaa, puolikss ihminen ja ympäristökin voi niin antaa ymmärtää.
Vaimoni kuoli vajaa kaksi vuotta sitten, mielestäni aivan liian nuorena. Raskaan ja vaikean sairauden murtamana. Omaishoitajan osakin oli raskas, mutta olen kiitollinen että sain sen tehdä.
Suruni keskellä on kirjoitellut runoja, tässä pieni pätkä yhdestä niistä:

Askeleeni; ne ovat hyvin lyhyitä,
vaivalloisia, pimeässä laaksossa, siinä kivun ja murheen
laaksossa.
Lyhytkin askel, eikö se ole riittävä, kivussa ja kärsimyksessä?
Eihän surun koskettama ääni kauaksi kuulu.
Siksi, lyhyin askelin, Herran lempeän kuiskauksen johtamana.
Lyhyin askelin ei edetä korkealle vuorelle,
ei, vaan jaksetaan alas Kärsivän Herran huomaan.
Pimeässä laaksossa, lyhyin askelin, uupuneen kärsijän
kohtaa kärsinyt ja ristiinnaulittu Herra.
Tulee ja ottaa vastaan sanoen;
”Katso kärsimykseni arpia, niihin sinä olet kätketty”.
Eikö siinä ole kaikki?

Toivon kaikille leskille jaksamista ja voimia.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä