Inhimillinen tekijä: Kun Sanna tapasi Henkan

Julkaistu tiistaina 22.04.2014 0 8

Sanna Hedman (vas.), toimittaja Anne Flinkkilä ja Henry Hedman keskustelevat uusperheen ja romanikulttuurin yhteensovittamisesta.

TV1 perjantaina 25.4.2014 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 27.4. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan.

Sanna on pohjalaistyttö Kaustiselta, joka on elänyt yli puolet elämästään romanikulttuurin parissa. Syy siihen on romanimies Henry eli Henkka, jonka Sanna tapasi hengellisillä kesäjuhlilla.

Edessä oli monta haastetta: iso ikäero, uusperhe, romanikulttuuri. Umpirakastunut pari päätti voittaa esteet.

Pariskunta kertoo Inhimillisessä tekijässä elämästään, iloistaan ja suruistaan. Helppoa elämä ei ole aina ollut, mutta mielenkiintoista.

 

Henkka lähti lyseoon

Henry Hedman on tehnyt huikean matkan kulkukauppiaan pojasta yliopisto-opettajaksi. Hän muistelee, kuinka kävi itsekin kaupoilla avustamassa vanhempiaan, myi emaliastioita ja opetteli tekemään pitsiliinoja.

Henkka arveli pystyvänsä elättämään itsensä kaupanteolla. Isä rohkaisi toisenlaiseen tulevaisuuteen, sillä isän mielestä koulunkäynti takasi paremman elämään. Henkasta tuli Riihimäen lyseon ensimmäinen romanioppilas.

Koulunkäynnin merkitys kirkastui. Henkka korostaa, että koko romaniyhteisö hyötyy kouluttautumisesta. Se muuttaa asenteita pikkuhiljaa, vaikka työnsaanti on edelleen kiven alla.

Henkka on ollut pastorina, politiikassa, Romano Mission toiminnanjohtajana, asunut monessa maassa ja murtanut ennakkoluuloja.

 

Sanna sekoitti tiiviin nelikon

Romanikulttuuri ei ollut Sannalle vierasta. Koulussa oli romaniystävä ja terveydenhoitajan lopputyönsä hän teki romaniväestön kohtaamisesta. ”Ei sattuma eikä enne, vaan johdatusta”, sanovat uskovaiset Sanna ja Henkka tapaamisestaan.

Henkalla oli takanaan vaikea avioero, jonka seurauksena hän oli kolmen tyttären yksinhuoltaja. Ero oli tiukka paikka, ja hylkäämisen ja huonommuuden tunteet olivat musertaa herkän miehen.

Suhde Sannaan oli alkuun varauksellinen: entä jos tuokin lähtee. Sanna kertoo, että hän tuli sekoittamaan tiiviin nelikon. Tyttäret olivat aluksi mustasukkaisia ja Henkka pelkäsi riitelyä.

Sannan mielestä jälkikäteen ajatellen olisi ollut usein helpompaa riidellä heti kuin säilöä tunteet hymyn taakse.

 

Kaikki suvun kesken

Jos uusperhe on iso juttu, Sannan elämään kierroksia toi sopeutuminen tiiviiseen romanikulttuuriin. Sannan mielestä yhteisöllisyys ja sosiaalisuus tuntuu välillä hankalalta. Kaikki asiat pitää jakaa suvun kesken. Toisaalta vaikeina aikoina suku on aina tukena.

Sanna sanoo, että Henkka ei ole koskaan vaatinut häntä pukeutumaan romaniasuun eikä Sanna itsekään sitä koe omakseen. Hän pukeutuu toki kunnioittavasti ja on kohtelias vanhemmille ihmisille.

Mokia on tullut, mutta niistä on aina selvitty.

 

Sanna alkoi uupua

Sannalla ja Henkalla on kaksi yhteistä lasta ja heidän kauttaan kahdessa kulttuurissa eläminen on vielä konkretisoitunut. Pojat luovivat vanhempien mukaan varsin sujuvasti molemmissa maailmoissa ja aika näyttää kummasta maailmasta tulee sitten vahvempi.

Vaikea ajanjakso Hedmaneilla elettiin kun toisen lapsen jälkeen Sanna alkoi uupua. Nuoremmalla lapsella oli vaikea koliikki ja jatkuva valvominen nosti pintaan myös menneisyyden traumoja.

 

Aika ja rukous auttoivat

Sanna arvelee olleensa tyypillinen vahvuuteen sairastunut ihminen, joka yritti kaikin keinoin pärjätä. Pinnistely kahden kulttuurin välillä toi omat kierroksensa, ja Sanna vaipui omien sanojensa mukaan pimeyteen, jossa tuntui, ettei ulospääsyä ole.

Henkka sanoi, ettei varmaankaan osannut olla riittävästi tukena, omatkin hylkäämisen tunteet nousivat pintaan.

Lopulta Sanna sai apua rukouksesta, ja aikakin auttoi. Sanna joutui mylläämään itsensä perin pohjin, ja valon koittaessa hän myös hakeutui sielunhoidolliseen terapiakoulutukseen.

 

Sannan ja Henkan unelma

Sanna ja Henkka puhuvat romanien historiasta ja tämän päivän syrjäytymisvaarasta. Yliopistolla opettajan työssään Henkka on huomannut, että monella nuorella on kova tarve tietää romanien historiasta ja kielestä.

”Kun kohtaa omanhistoriansa, voi tulla kokonaisemmaksi”, hän sanoo.

Sannan ja Henkan oma unelma on toteutunut, kun perhe on muuttanut maalle. Pihapiirissä on hevosia, mutta perheen hevosihminen onkin yllättäen Sanna.

Parisuhteen ydin heillä on luja tahto: jos jotakin menee rikki, sitä ei heti heitetä pois, vaan korjataan.

Toimittaja Anne Flinkkilä. Tuotanto: Yle Asia. Ohjelmaan on saatavissa suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys.

 

Lue myös:

Inhimillinen tekijä – aiheet ja tekijät

 

Suosittele8 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä