Inhimillinen tekijä: Onko luottamusta?

Julkaistu maanantaina 13.01.2014 0 9

Sari Valto, Heidi Hautala, Mikael Pentikäinen ja Mikko Merihaara keskustelevat luottamuksesta.

TV1 perjantaina 17.1.2014 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 19.1. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan.

Mitä luottamus työelämässä ja politiikassa tarkoittaa?

Inhimillisessä tekijässä luottamuksesta keskustelevat Helsingin Sanomista luottamuspulan takia potkut saanut ex-päätoimittaja Mikael Pentikäinen, ministerin paikkansa jättänyt Heidi Hautala sekä Nokian ex-luottamusmies Mikko Merihaara.

 

Pentikäinen: Ei kosto- vaan löytöretki

Mikael Pentikäiseltä ilmestyy helmikuun alussa kirja nimeltä Luottamus. Hän pohtii siinä luottamuksen monia aaltoja: itseluottamusta, suhdeluottamusta, organisaatioluottamusta ja markkinaluottamusta.

Luottamus poikii hyvää, epäluottamus puolestaan saa aikaan tuhoavan kierteen.

”Olen pohtinut luottamusta pitkään ja kirjoittanut siitä vuosien varrella paljon kolumneja. Omien potkujeni jälkeen asia tietysti tuli omakohtaisemmaksi ja ajattelin, että haluan pohtia luottamusta ilmiönä tarkemmin.”

”Kirjani ei ole mikään kostokirja tai paljastuskirja, vaikka siinä kerrotaan johtajana tekemistäni virheistä. Enemmän se on löytöretki luottamukseen: miten sitä voi rakentaa, millaista luottamusta on olemassa, miten menetetyn luottamuksen voi palauttaa.”

Kirjan kirjoittaminen on ollut Pentikäiselle terapeuttinen kokemus. ”Kun on meinannut alkaa tilanne harmittaa, olen kirjoittanut harmin ulos, se on ollut hyväksi havaittu keino.”

 

”Potkut eivät vieneet kunniaani!”

Se, miksi Pentikäinen joutui Sanoman hallituksen taholta epäluottamuksen alaiseksi, ei ole selvää hänelle itsellekään. Epäluottamuksen ilmapiirin hän havaisi jo puolentoista vuoden ajan ennen irtisanomista.

Pentikäinen on kuitenkin tyytyväinen lyhyeen kolmen vuoden päätoimittajakauteensa. ”Teimme monia isoja uudistuksia. Potkut eivät olleet minulle mikään kunnianmenetys”, hän toteaa.

 

Tulkinta vai totuus?

Heidi Hautala on ollut 22 vuotta tauotta mukana politiikassa. Hän päätti lokakuussa 2013 erota kehitys- ja omistajaohjausministerin virastaan, koska joutui kovan julkisen arvosteluryöpyn kohteeksi puututtuaan Arctia Shipping -yhtiön tekemään rikosilmoitukseen Greenpeacen mielenosoittajia vastaan.

Epäluottamus hänen ja valtionyhtiöiden välillä alkoi hänen omasta mielestään siitä, ettei hän puuttunut valtionyhtiöiden yt-neuvotteluihin, joita huono taloustilanne on eteen tuonut.

”Kun sitten katsottiin, että olen puuttunut Arctia Shippingin rikosilmoitukseen Greenpeacea vastaan, niin sanottiin, että kyllä se niitä Greenpeace-kavereitaan auttaa, mutta ei puutu työpaikkojen menetyksiin valtionyhtiöissä.”

Hautalan mielestä valtionyhtiöitä koskevat kuitenkin samat markkinalait kuin muitakin yhtiöitä. Greenpeace-jupakassa taas hänen mielestään olisi ollut järkevämpää rakentaa siltaa aktivistien ja yhtiön välillä, kuin kärjistää tilannetta rikosilmoituksella.

”Tässä oli tahallista väärinymmärrystä liikkeellä”, Hautala sanoo. Myös Pentikäinen uskoo, että epäluottamuksen kierre saattaa joskus saada alkunsa vääristä tulkinnoista tai epäilyistä, joilla ei kuitenkaan ole todellisuuspohjaa.

 

Epäluottamus rapautti Nokia menestystä

Tuotantotalouden diplomi-insinööri Mikko Merihaara teki pitkän uran Nokian Oulun yksikössä ja viimeiset kuusi vuotta luottamusmiehenä. Yt-neuvottelut tulivat hänelle ”valitettavan tutuiksi”. Esimiehenä hän joutui itsekin valitsemaan erotettavia.

Merihaaran mielestä Nokian tapaus on esimerkki siitä, miten epäluottamuksen ilmapiiri voi alkaa rapauttaa koko yhtiön menestystä.

Nokian henkilöstö alkoi tuntea epäluuloa johtoa kohtaan, joka tuntui tekevän tempoilevia päätöksiä. Uusia puhelinmalleja alettiin suunnitella ja aina ne päätyivät hylättäviksi. Kukaan ei enää halunnut tehdä yhtiölle ylitöitä. Ideat loppuivat.

Yt-neuvotteluissa epäluottamus lisääntyi, sillä monet lupaukset jäivät kerta toisensa jälkeen lunastamatta johdon taholta.

Koko yhtiön matkapuhelinbisneksen romahtamisen taas voi katsoa johtuvan suuren kuluttajamassan epäluottamuksesta yhtiön tuotteita kohtaan. Enää ei uskottu, että Nokialta tulisi parhaat puhelimet.

Ohjelman toimittaa Sari Valto.

 

Muualla verkossa

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele9 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä