Inhimillinen tekijä: Pakoon ympäristön vuoksi

Julkaistu maanantaina 22.04.2013 2 40

Toimittaja Anne Flinkkilän (vas.) vieraina ovat Anneli Meriläinen-Hyvärinen, Risto Isomäki ja Ensi Ukkola.

TV1 perjantaina 26.4. klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 28.4. klo 17.10 - 18.00

Yle Areenassa vuoden ajan.

Mitä tapahtuu ihmiselle, kun hän joutuu häädetyksi omasta ympäristöstään, luonnonvoimien tai ihmisen toiminnan seurauksena? Hänestä tulee ympäristöpakolainen.

 

Anneli evakkoon Talvivaaran mökiltä

Talvivaaran nikkelikaivos ajoi Anneli Meriläinen-Hyvärisen evakkoon suvun kesäpaikasta, jossa hän oli viettänyt kesät jo lapsuudesta lähtien.

Anneli on paitsi Talvivaara-evakko, myös kulttuuriantropologi, joka tutkii paikan merkitystä ihmisen elämässä. Hän on haastatellut ison joukon Talvivaaran kaivosalueen jalkoihin jääneitä ihmisiä.

Maakunnassa kaivosta on tervehditty ilolla: se tuo työtä ja toimeentuloa. Monen asukkaan mielessä on kuitenkin pelko: miten minun taloni ja elämäni käy? Annelin mukaan paikka on paljon enemmän kuin fyysinen tila. Se on sukusidos, muistot, tunnelmat ja identiteetti.

Anneli on itse kaivanut mukaansa kasveja kesäpaikan pihasta, ne muistuttavat menneestä ja sitovat siihen.

 

Ensin isä asui parakissa

Ensi Ukkola oli 18-vuotias, kun hän lähti kotoaan maailmalle tietämättä, että koti katoaa tekoaltaan uumeniin.

Ensi on yksi Lapin sadoista allasevakoista, kun koti jäi Porttipahdan tekoaltaan alle. Hän kutsuu itseään venepakolaiseksi, sillä lopulta nuoren tytön tie vei Ruotsiin asumaan.

Isä Väinö ei hyväksynyt kodin upottamista ja kieltäytyi ottamasta korvauksia vastaan. Hänet haettiin lopulta poliisivoimin kotoa, ja hän asui loppuelämänsä parakissa. Ensi sanoo ymmärtävänsä isäänsä, vaikka asiasta ei hänen kanssaan koskaan oikein voinut puhua.

”Moni allasevakko koki jääneensä yksin, tukea ei tullut eikä ympäristöliikekään ollut vielä voimissaan. Julkisuudessa oli vallalla oli voimakas velvollisuuden tunteen korostaminen: on uhrauduttava koko kansakunnan edun nimissä.”

 

Ympäristöpakolaisuus on arkea

Kirjailija ja ympäristöaktivisti Risto Isomäki kirjoittaa ekotrillereitä. Hänen tunnetuimpia kirjojaan on Finlandia-ehdokkaanakin ollut Sarasvatin hiekkaa, jossa megatsunami uhkaa maapalloa.

Riston mukaan megatsunami voisi olla oikeastikin mahdollista ja toteutuessaan aiheuttaisi valtavan ympäristöpakolaisten määrän.

Todellisessa elämässä ympäristöpakolaisuus on totta jo sadoille tuhansille ihmisille, jotka esimerkiksi merenpinnan kohoamisen tai isojen patoaltaiden rakentamisen takia joutuvat jättämään kotinsa.

 

Pakkosiirrot tuovat juurettomuutta

Risto pohtii sitä, miten ihmisten pakkosiirrot hävittävät kieliä ja kulttuureita, ja hajottavat yhteisöjä, joita ei voi koskaan enää luoda uudelleen. Hänen mielestään ympäristöpakolaisuus on otettava vakavasti. Se on arkipäivää, mutta siihen ei ole varauduttu.

Ensi Ukkola puhuu juurettomuudesta. Otavan tähtikuvio muistuttaa kotiseudusta. Isä opetti tähdet, ja sen muiston ja tiedon voimalla jaksaa eteenpäin.

Annelia, Ensiä ja Ristoa jututtaa toimittaja Anne Flinkkilä.

 

Muualla netissä

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele40 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 26.04.2013

Mielenkiintoinen ja tärkeä aihe. Hyvät vieraat, joilla jokaisella oli meille kaikille tärkeä viesti.

lauantaina 27.04.2013

Ohjelmassa tämä oiiikein viisas mies Risto Isomäki väittää Porttipahdan tekoaltaan hyödyksi vain Porttipahdan voimalaitoksen sähköntuotannon. Mutta sen osuushan on vain marginaalinen verrattuna säännöstelyn tuomaan sähköntuotannon kokonaislisäykseen muilla alapuolisilla voimalaitoksilla.

Lisäksi säännöstelyllä saadaan siirrettyä sähköntuotantoa talviajalle, jolloin sähköntarve on suurin. Säännösteltyä vesivoimaa tarvitaan myös silloin kun tuulivoimalat seisovat tyvenessä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä