Inhimillinen tekijä: Sielunkumppani ja minä

Julkaistu keskiviikkona 02.05.2012 6 189

Toimittaja Anne Flinkkilän (2. vas.) vieraina ovat näyttelijä Kirsi-Kaisa Sinisalo (vas.), muusikko Sami Saari ja kirjailija Anja Snellman.

TV1 perjantaina 4.5. klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa 30 päivää

Millaisen jäljen läheinen ihminen jättää? Entä sitten kun häntä ei enää ole? Inhimillisessä tekijässä puhutaan sielunkumppanuudesta ja kumppanin menettämisestä.

Näyttelijä, teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo muistelee velipuoltaan Jarno Sinisaloa, joka oli tuki ja turva monissa elämänvaiheissa.

Jarno oli vuotta vanhempi kuin Kirsi-Kaisa, mutta hän jaksoi leikkiä ja myöhemmin kuunnella sydänsuruja. Kirsi-Kaisa oli ajatellut, että Jarno on aina läsnä hänen elämässään, mutta toisin kävi. Jarno menehtyi kuusi vuotta sitten.

 

Elämä ja kuolema

Muusikko Sami Saaren perheeseen odotettiin lasta. Samaan aikaan paras ystävä, muusikko Aki Sirkesalo menehtyi Kaakkois-Aasian tsunamissa.

Sami sanoo, että olo oli hyvin ristiriitainen, elämä ja kuolema samassa paketissa. Niinpä Sami hautasi surunsa, soitti ystävän musiikkia keikoilla, auttoi muita ja unohti itsensä.

Hän kesti vuoden ja sitten tuli romahdus. Sami sanoo uupuneensa täysin ja jaksaneensa vain maata sohvalla ja sormeilla kitaraa.

 

Suru ja vapautus

Kirjailija Anja Snellman ja Marjatta-sisar elivät alkoholistiperheessä ja Anja sanoo, että he olivat eräänlaisia pakolaisia omassa perheessään. Sisarella oli myös puheongelmia, ja Anja toimi usein sisaren tulkkina. Sisar menehtyi viime kesänä Anjan saattamana.

Anja pohtii sitä, miten sisaren kuolema oli suuri suru, mutta samalla myös vapautus. Anja oli hoitanut sisartaan, ja yhtäkkiä olikin paljon aikaa. Anja sanoo, että sisaren lahja hänelle taisikin olla se, että hän lähti jatkamaan opintojaan ja valmistuu parin vuoden päästä psykoterapeutiksi.

 

Suru ja luopuminen

Kirsi-Kaisa sanoo kaipaavansa Jarnon kauniita käsiä ja syvällistä tietämystä musiikista. Sami säilytti pitkään Akin numeroa kännykässään. Hän soitti, mutta kukaan ei vastannut.

Anjan sisaren myötä katkesi yhteys lapsuuden kokemuksiin. Enää ei ole ketään, joka tietää samat asiat. Kaikkien mielestä on tärkeätä muistaa, poismennyt ihminen on olemassa niin kauan kuin hänet muistetaan.

Kirsi-Kaisa sanoo opetelleensa surun ja luopumisen kun hänen isänsä, legendaarinen näyttelijä Veikko Sinisalo sairasti pitkään. Suru on oman mittaisensa ja muokkaa meitä.

 

Avain itseensä

Sami sanoo tajunneensa, että surulle on annettava aikaa. Ystävän kuolema jätti tyhjän tilan, joka on vain hyväksyttävä. Masennuksesta Sami pääsi pikkuhiljaa takaisin elämään. Musiikki oli se, joka kantoi.

Anja kirjoittaa kirjaa sisarestaan. Hän haluaa tuoda merkityksen sisaren elämälle ja samalla antaa omille lapsilleen eräänlaisen avaimen itseensä. Se on Samin ja Kirsi-Kaisankin mielestä yksi sielunkumppanin tärkeimpiä merkityksiä: avain minuun itseeni. Toisen ihmisen kautta tunnen itsenikin paremmin.

Ohjelman toimittaa Anne Flinkkilä.

 

Inhimillinen tekijä – 15 vuotta tärkeitä kokemuksia

Kaikkien aikojen ensimmäinen Inhimillinen tekijä ilmestyi ruutuun toukokuussa 1997.

Ohjelma juhlii nyt 15 vuoden mittaista taivalta, josta tekijät kiittävät niin vieraita kuin uskollisia katsojiakin.

Kaiken kaikkiaan noin 800 ihmistä on vieraillut ohjelmassa kertomassa tärkeistä ja usein kipeistäkin kokemuksista.

 

Muualla netissä:

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele189 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 04.05.2012

Eikö tämä ohjelma ole jo tullut elämänkaarensa päähän ennemminkin kuin Voimala? Kuka jaksaa katsoa aina samanlaista negatiivistä tarinaa surkeista ihmiskohtaloista ja sairauksista.

perjantaina 04.05.2012

Aiemmalle kommentoijalle: ei ole pakko katsoa jos ei halua kuulla "surkeita kohtaloita", mutta suo se oikeus muille!
Mielestäni tällaiselle ohjelmalle on tarvetta ja on todella tärkeää että tätä tehdään. En tiedä miksi tällaisia inhimillisiä ohjelmia vastaan hyökätään niin arvostellen ja samalla kukaan ei kyseenalaista vaikka urheiluohjelmien tulvaa. Antakaa nyt edes yksi paikka, jossa voi käsitellä tällaisia asioita, niistä on apua monille! Toisinkuin viihteen tai urheilun tuijotuksesta. Ne kritisoi tällaisia ohjelmia keitä ei oma kasvu ja elämän haasteet kiinnosta, vaan asiat unohdetaan mielestä keskittymällä vaikka viihteesen.
Ja Ylelle, tehkää näistä "inhimillisistä" aiheista ohjelmia myös nuorempaan ja freesimpään muotoon muokattuina, niin ehkä arvostelijatkin lakkaavat naputtamasta.

perjantaina 04.05.2012

olen erittäin tyytyväinen, että tämä ihmisläheinen ohjelma on saanut jatkua , muiden hyvien ohjelmien poistamisesta huolimatta. Jatkakaa
oi jatkakaa - sitä pyytää katsojat !!!!!

perjantaina 04.05.2012

Kiitos tästä ohjelmasta jo näin etukäteen. Luin esittelytekstin ja niin sanotusti osu ja uppos. Kiitos myös edelliselle kommentoijalle, joka puoltopuheessaan sanoi hyviä argumentteja. Itse en tällä hetkellä pysty riittävän nasevaa tekstiä tuottamaan, koska aihe on hyvin läheinen ja ajankohtainen.

perjantaina 04.05.2012

Olin ja olen Aki Sirkesalon ihailija.
Osaan monet hänen laulunsa ulkoa.
Kuolemansa oli minulle niin kova isku, etten edelleenkään kestä kuunnella hänen
laulujaan; ahdistun kovasti.
Monista tälläinen saattaa kuullostaa omituiselta, mutta ihmismieli ei toimi järjellisesti.
Toivon, että voin joskus kuunnella hänen musiikkiaan ja nauttia ilman tätä tuskaa.

torstaina 31.05.2012

Maksan tv-maksuni mielelläni juuri tällaisten ohjelmien takia.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä