Suuri ja mahtava vastaan yksi

Julkaistu tiistaina 11.05.2010 0 178

Liisa Lehmus raportoi Etelä-Ossetiasta.

Venäjä on maa, joka ei jätä ketään kylmäksi. Se joko ihastuttaa tai vihastuttaa.

Suurta maata parhaiten kuvaavat adjektiivit ovat usein superlatiivissa, maltillista suomalaismuotoa täältä on vaikea löytää.

Tsaari-Venäjän imperiumi ja Neuvostoliitto ovat myös jättäneet jälkensä venäläisiin, koska monet mieltävät itsensä yhä suurvallan kansalaisiksi.

 

Ponnistelua, ponnistelua

Toimittajalle Venäjä on kuin valtava aarrearkku, jonka avaaminen on joskus konstikasta.

Tietojen etsiminen saatikka tarkistaminen vaatii ponnisteluja, monille viranomaisille kun pitää lähettää kysymyksistä faksi tai toimittajan pitää itse matkustaa paikan päälle esimerkiksi tarkistamaan yksittäisiä lukuja.

Puhelimitse tietoja vahvistetaan harvoin. Usein se, että puheluun edes vastataan, on jo saavutus. Täällä kun monien virastojen lehdistöosastot vastaavat puheluihin, miten haluavat.

Venäjällä useimpiin tiedotustilaisuuksiin pitää ilmoittautua hyvissä ajoin.

Punaisella torilla pidettävät Voitonpäivän juhlinnat ovat oma lukunsa, mutta myös tavallisiin tiedotustilaisuuksiin pitää ilmoittautua viimeistään tuntia ennen, kertoa toimittajan nimi sekä tiedotusvälineen nimi ja kuvauskaluston tyyppi.

 

Rekisteröinti pakollista

Ulkomaalaisten työskentelyyn Venäjällä vaikuttaa rekisteröintivaatimus. Ulkomaalaisten pitää rekisteröityä Venäjällä, jos he ovat maassa yli kolme arkipäivää.

Omassa työssäni tämä tarkoittaa sitä, että kun matkustan Moskovasta muualle Venäjälle, hotelli haluaa rekisteröidä oleskeluni paikallisia viranomaisia varten.

Varsinkin entisissä suljetuissa kaupungeissa, joihin ulkomaalaiset eivät Neuvostoliiton aikana päässeet, vanhat tavat ovat vielä hyvin muistissa, siellä rekisteröinti halutaan usein tehdä myös yhden yön matkalaisille.

 

Paikalliset kontaktit tärkeitä

Venäjän alueilla matkustaminen on nykyisin helppoa, täällä kun liikennöi paljon muitakin lentoyhtiöitä kuin Aeroflot.

Venäjän ulkoministeriö vaati aiemmin Pohjois-Kaukasiaan, kuten Tshetsheniaan matkustavilta ulkomaalaisilta erillisen lehdistöakkreditoinnin, mutta nykyisin lupaa ei enää tarvitse.

Tosin alueilla halutaan usein osoittaa myös riippumattomuus Moskovasta. Esimerkiksi Tshetshenian-matkalla paikalliset viranomaiset halusivat, että minulla on heidän akkreditointinsa ennen kuin pääsin alueelle.

Paikalliset kontaktit ovat suuri apu epävakaille alueille matkustettaessa. Dagestanissa paikallinen avustajamme edusti yhtä klaania ja autonkuljettajamme toista, ilman heidän suojaansa alueella olisi ollut vaarallista liikkua.

 

Vieraanvaraisuus ällistyttää

Haastateltavien luokse pääseminen on usein työlästä, mutta paikanpäällä ihmisten vieraanvaraisuus ällistyttää.

Etelä-Ossetiassa yövyimme lyhyen kesäsodan runtelemassa Tshinvalissa paikallisen perheen luona, koska pääkaupungin hotellit tuhoutuivat pommituksissa.

Nukuin talon parhaassa huoneessa, söin itse leivottua leipää ja perheen puutarhasta kerättyjä kasviksia. Se oli ihmisten kiitos siitä, että kaukaisen Suomen toimittaja saapui paikalle ja kertoi heidän oloistaan.

Tällaisen vieraanvaraisuuden edessä matkan aiheuttamat vaivat unohtuvat. Eikä Tshinvali ole ainoa paikka, jossa olot ovat hyvin köyhät, mutta vieraanvaraisuudella ei tunnu olevan rajoja

 

Liisa Lehmus
YLEn Venäjän ja Ivy-maiden kirjeenvaihtaja
Moskova

 

 

YLE Uutiset: Voitonpäivä vyöryy Moskovaan

 

Suosittele178 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä