You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Ulkolinja: Viiden miljardin painajainen

Julkaistu torstaina 24.02.2011 7 161

Amerikkalaisyhtiötä edustanut lakimies Sergei Magnitski kuoli moskovalaisessa tutkintovankilassa epäselvissä olosuhteissa. Monet pitävät Magnitskin kohtaloa esimerkkinä viranomaisten mielivallasta.

TV1 torstaina 13.10. klo 21.20 - 22.20

YLE Areenassa 7 päivää

Osakesijoittaja voi rikastua nopeasti, mutta suhdanteiden muuttuessa tappiot voivat olla suuria. Venäjällä tämä sijoitusmaailman kirjoittamaton laki on suoraviivaisempi. Voitot voivat olla satumaisia, mutta pahimmassa tapauksessa voi omaisuuden lisäksi menettää myös henkensä.

Amerikkalainen osakesijoittaja Bill Browder (kuvassa) oli 1990-luvun lopulla Venäjän osakemarkkinoiden suurin yksittäinen ulkomainen investoija.

 

Yritys kaapattiin

Vladimir Putinin valtakaudella kaikki muuttui.

Browder ajettiin maasta, hänen yrityksensä kaapattiin ja Browderin lakimies Sergei Magnitski kuoli epäselvissä olosuhteissa moskovalaisessa tutkintavankilassa.

Vankilassa sairastuneelta Magnitskilta evättiin lääkärihoito, ja häntä painostettiin todistamaan työnantajaansa Browderia vastaan oikeudessa.

Magnitskin tapauksesta on tullut Venäjällä viranomaisten mielivallan symboli.

Bill Browderin mukaan hänen yrityksensä kaappauksen taustalla olivat Venäjän sisäministeriön upseerit, jotka käyttivät yrityksiä myöhemmin miljoonapetokseen. Samat upseerit olivat mukana Magnitskin rikostutkinnassa.

 

Talousrikoksia tilauksesta

Browderin ja Magnitskin tapaus ei ole ainoa laatuaan. Korruptio ja viranomaisten mielivalta voi kohdata ketä hyvänsä – oli kyseessä ulkomainen tai venäläinen yrittäjä.

Novoje Vremja -lehden tutkivan toimittajan Zoja Tsvetovan mukaan talousrikosjuttuja käynnistetään usein tilauksesta.

"Näin kilpailija saadaan pois markkinoilta, ja jos uhri selviää hengissä ja vapautuu parin vuoden kuluttua, on hänen bisneksensä sillä välin viety. Tämä on hyvin yleistä: järjestelmä on läpensä korruptoitunut".

Korruptio, mielivalta sekä uutiset Browderin tapauksen kaltaisista räikeistä väärinkäytöksistä ovat vaikuttaneet Venäjän houkuttelevuuteen investointikohteena.

Moni levoton Afrikan maa sijoittuu tilastoissa Venäjää paremmin. Silti kasvavat markkinat houkuttelevat länsimaisia sijoittajia. Voitot ovat suuria, mutta niin ovat riskitkin.

"Venäjälle investointi on kuin venäläistä rulettia. Kaikki voi mennä pitkään hyvin, mutta joskus piipussa on patruuna", sanoo Lontoossa nykyisin asuva Bill Browder.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Marko Lönnqvist. Dokumentti on esitetty aikaisemmin TV1:llä maaliskuussa 2011.

 

 

Suosittele161 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 02.03.2011

Hieno yhteenveto Venäjän valtiomafian toiminnasta länsimaisen suursijoittajan lakimiehen murhaan päättyneen tapauksen kautta. Tämän pitäisi varoittaa kaikkia suomalaisiakin sijoittajia investoimasta tuohon Pahan valtakuntaan. Mieluummin vaikka Afrikan syrjäisimpään kolkkaan. Venäjä kaivakoon rikollisten vallanpitäjiensä kukkaroista ja tileiltä kaiken tarvitsemansa investointirahan.

torstaina 03.03.2011

Todella mielenkiintoinen dokumentti. Kiitos YLE:lle venäjä aiheisista dokumenteista, joita lähetätte usein. Voisi vieläkin useammin näyttää dokumentteja venäjästä, välillä kyllä voisi näyttää venäjän hyvistä puolista dokumentteja että nämä "perussuomalaiset" ymmärtäisivät että venäjällä on paljon hyvää, jopa parempaa kuin suomessa. Tämän kaltaiset dokumentit saavat venäjän pitämään paikkansa maailman vähiten halutusta matkailuvaltiosta ja vääristävät kuvaa todellisesta venäjästä vaikka ikävä kyllä nämä yrityskaappaukset ovat todellisuutta. Kuinka moni tietää mitä on moskovan ja pietarin ulkopuolella, kylissä ja kaupungeissa, kuinka moni on kävellyt venäjän aroilla, nauttinut venäläisistä viinirypäleistä, aprikooseista ja kirsikoista Kalach-na-Donussa, uinut Don joessa, ratsastanut Altain vuoristossa, lasketellut Kamtsatkan tulivuorilla,ottanut aurinkoa Anapan mustanmerenrannalla, vieraillut neuvostoliiton luoteisvenäjän suurimman lentotukikohdan hylätyissä bunkkereissa, rakennuksissa ja lentokentällä ...ei moni, ehkä 0,1%. Lisäksi kaikki luonto on puhdasta, siellä jossa turisti ei ole käynyt.

torstaina 03.03.2011

On YLElle kunniaksi, että löytyy tällaisia rohkeita toimittajia, jotka uskaltavat tarttua todella suuren luokan ongelmiin. Silläkin uhalla, että portit joskus sulkeutuvat. Sijoitustoiminnassa on kovat riskit, semminkin, jos ei tunne Venäjän "maan tapaa", ja sitä, millä alalla ei kannata ryhtyä kilpailemaan venäläisten kanssa. Raaka totuus on, että Venäjä ei vielä pitkään aikaan tule olemaan oikeusvaltio, mitä isommille varpaille astuu, sen huonommin yleensä käy. Voi ulkomaalainen joskus saada oikeuttakin, pikku virkamiesten ja miliisien mielivallan kohteeksi joutunut voi kysyä apua ylempää, jos ei muuta, niin oman maansa konsulaatista. Tavallisena tallaajana ja matkaajana voin sanoa, että yli 50 kertaa Venäjällä käyneenä en ole koskaan joutunut rikoksen uhriksi. Paljon on itsestä kiinni, harmaalla alueella liikkuminen voi tosiaan olla venäläistä rulettia.

perjantaina 04.03.2011

Venäjällä näytetään nykyään usein tämän kaltaisia dokumentteja. Vaikuttaisi siltä että ennen tämän kaltaisten dokumenttien julkaisusta joutui hankaluuksiin, mutta nykyään valtion johto on ottanut asenteen "mitä sitten", antaa näyttää näitä dokumentteja, ei kansalaiset pysty mitään tekemään. Länsimaissa näistä dokumenteista on enemmin haittaa venäjän rikollisuudelle, koska yritykset eivät välttämättä tule venäjän markkinoille kun tietoa levitetään tarpeeksi.

keskiviikkona 09.03.2011

Venäjän viranomaiset, luvat, prosessit, lain tulkinta on täysin mielivaltaista. Asiat muuttuu viikotain, edellisen kerran sovituista asioista ei muisteta mitään, sopimuksia ei noudateta, luvattu toimitus ei tulekkaan ilman pientä erilliskorvausta. Tämä on ihan jokapäiväistä toimintaa venäläisten yritysten kanssa. Jos joku on siellä turistina käynyt 50 kertaa ilma ryöstöä, niin ei se tätä faktaa muuta. Kultturi eroista on turha puhua. Tämä ei ole sitä, vaan ihan muuta. Hyväuskoisten kannattaa kiertää kaukaa tämä maa ja harjoitella jossakin muualla.

maanantaina 04.04.2011

Käsittämättömän hyvin tuotettu dokumentti. Aivan BBC-tasoa. Monimutkainen yrityskaappaus kerrottu kansankielellä. Myykää ihmeessä dokumentti muihinkin maihin!

torstaina 29.11.2012

Eilen uutisoitiin että Aleksandr Perepilitshni löydettiin kuolleena verryttelypuvussa Lontoossa suntonsa lähellä. Oli selvitellyt lakimiehensä kuolemaa Venäjällä ja paljastanut väärinkäytöksiä Venänäjällä.

Esiintyikö Aleksandr Perepilitshni myös tässä dokumentissa? Dokumentissa oli nuori kännykkäkauppaketjun perustaja, jonka bisnes kaapattiin ja asui maanpaossa Lontoossa. Hankala itse tarkastaa kun ei enää ole tämä ohjelma näkyvissä, pistäkäähän uusintaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä