Prisma: Älykkäät kasvit

Julkaistu tiistaina 07.05.2013 2 53

Loiskasvi humalanvieras on tarttunut tomaatin varteen.

TV1 maanantaina 13.5. klo 19.00 - 19.55, uusinta tiistaina 14.5. klo 23.00 - 23.50 ja sunnuntaina 19.5. klo 12.40 - 13.35

Yle Areenassa 7 päivän ajan

Voivatko kasvit toimia eläinten tavoin? Kasvitieteilijä JC Cahill on huomannut, että kasvien käytös saattaa ajoittain muistuttaa eläinten käyttäytymistä. Kasvit voivat esimerkiksi liittoutua hyönteisten kanssa vihollisiaan vastaan ja pitää huolta jälkikasvustaan.

Vuosikausia on ajateltu, että esimerkiksi lihansyöjäkasvin tapa hankkia ruokaa on vain poikkeus. Nykytieteilijät ovat kuitenkin tulleet siihen tulokseen, että kaikki kasvit etsivät jatkuvasti ravinteita kuten eläimetkin, ja käyttäytyvät siten oman kasvutapansa mukaan.

 

Kasvien salainen maailma

Kasveista tiedetään yllättävän vähän, vaikka ihminen on ammentanut näistä ikiaikaisista organismeista jo miljoonien vuosien ajan ruokaa, suojaa ja lääkkeitä.

Dokumentti (Smarty Plants) matkaa johtavien tieteilijöiden mukana Utahin Great Basinin autiomaasta Canadan länsirannikon sademetsiin paljastaen pala palalta kasvien salaista maailmaa. Kasvit sotivat, ruokkivat jälkeläisiään, tekevät yhteistyötä ja kommunikoivat keskenään. 

Dokumentin on ohjannut Erna Buffie ja tuottanut Merit Motion Pictures. Tuotanto: Kanada, 2012.

 

Suosittele53 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 13.05.2013

Muistan lukeneeni -70 luvulla, jostain seuraavaa: henkilö meni yksin koehuoneeseen jossa
oli peikonlehti, siihen oli kytketty joku sähköanturi, henkilö vahingoitti kasvia ja poistui huoneesta.
Seuraavaksi huoneeseen meni toinen koehenkilö, kasviin kiinnitetyt anturit eivät reagoineet tämän toisen henkilön läsnäoloon, mutta kun kasvia vahingoittanut henkilö tuli uudestaan huoneeseen kasvi selkeästi reagoi tähän. Onko juttu tosi vai tarua, en tiedä ?

tiistaina 14.05.2013

Viime vuonna muistaakseni kävin viimeksi kasvitieteellisessä puutarhassa. Kärpäsloukusta olen kyllä kuullut, mutta sellaista ei näkynyt. Sen sijaan lihansyöjäkasvi oli suorastaan puistattava, kun tietää, miten se hankkii ruokansa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä