Prisma: Avaruuden rajaa etsimässä

Julkaistu tiistaina 15.11.2011 7 236

Yerkesin observatoriossa Wisconsinissa on käytössä 40 tuuman linssikaukoputki, joka on lajissaan maailman suurin.

TV1 maanantaisin 21.11 ja 28.11. klo 19.00 – 19.55

YLE Areenassa 7 päivää

Kaksiosainen dokumentti Avaruuden rajaa etsimässä (Hunting the Edge of Space) perehtyy satoja vuosia kestäneeseen kehitystyöhön, jonka avulla ihminen on pyrkinyt selvittämään avaruuden saloja maanpinnalta.

 

Linnunrata ja aurinkokuntamme

Galileon kehittämästä vielä melko yksinkertaisesta kaukoputkesta ovat teleskoopit kehittyneet valtavasti.

Vuosien ja vuosisatojen työ on mahdollistanut teleskooppien lähettämisen avaruuteen selvittämään vastauksia ikuisiin kysymyksiin koskien avaruutta ja toisaalta myös nostamaan uusia arvoituksia.

Dokumentin ensimmäisessä osassa keskitytään Linnunrataan ja aurinkokuntaamme. Linnunrata on vain yksi galaksi miljardeista, ja galaksit loittonevat keskenään eksponentiaalista vauhtia.

Millaisina näemme aurinkokuntamme planeetat ja kuut tällä hetkellä? Mikä on mahdollistanut nykyiset havainnot?

 

Alati laajeneva avaruus

Dokumentin toisessa osassa 28.11. kerrotaan, miten uusien kaukoputkien käyttöönotto on tuonut avaruuden tutkimukseen erikoisen juonenkäänteen.

Kuinka paljon ihminen oikeastaan tietää jatkuvasti laajenevasta universumista? Suurin osa siitä koostuu pimeästä energiasta, joka muodostaa suurimman osan maailmankaikkeuden massasta. Mitä pimeä energia pitää sisällään?

Voisiko pimeän energian salaisuuksia selvittää teleskooppien avulla?

Dokumentissa tapaamme muun muassa Nobel-palkitun Arno Penziasin, joka yhdessä Robert Wilsonin kanssa pääsi alkuräjähdyksestä peräisin olevan kosmisen taustasäteilynjäljille.

Kuulemme myös Alex Filippenkon ajatuksia. Mies oli mukana työskentelemässä valtavan Keck-teleskoopin kanssa, jolla pystyttiin havainnoimaan supernova ja löytämään pimeää energiaa – universumin mystisintä voimaa.

Ohjaus: Oliver Twinch ja Peter Jones, Tuotanto: PBS, USA 2010.

 

Suosittele236 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 22.11.2011

Avaruudellahan ei oikeasti ole rajaa. Supernovaa en ole nähnyt, mutta tiedän siitä tehdyn musiikkikappaleen vuonna 1992.

maanantaina 28.11.2011

Miten termonodynamiikan lait sopivat väitteeseen, että universumi laajenee jatkuvasti ??
Eikä entropia pidä huolen siitä, että koko universumi tuhoutuu eräänä päivänä ?

Mistä energia on peräisin ? Miten se voisi itsestään lisääntyä ? Entä miten energia olisi koskaan voinut muuttua aineeksi itsestään ?

maanantaina 28.11.2011

@ Kyselijä: Hyviä kysymyksiä. Protonien elinikä on rajattu, tosin huima. Mutta loppujen lopuksi avaruus on vain mustaa tyhjyyttä. Jo parin sadan tuhannen vuoden päästä tähtitaivas on huomattavasti tyhjempi kohde katsella kuin mitä se on tänään.

maanantaina 28.11.2011

JUMALA(ni) suuruus laajeni taas!

No Jumalahan toki on ääretön ja ääretöntähän ei voi määritellä, ainoastaan jotenkin hahmottaa.
On kulunut jo kuusi vuotta siitä, kun sain valmiiksi Kangasniemellä seurakunnan järjestämässä luentotilaisuudessa pitämäni esitelmän ”Mitä tähdet kertovat” ja joka oli myös ensimmäinen kirjoittamani blogikirjoitus.

Nyt juuri katsoin TV1:n Prisma-dokumentin ”Avaruuden rajaa etsimässä” toisen osan.
Tässä käsiteltiin paitsi klassista kaukoputkia ja satelliitteja käsitteleviä asioita, myös käsitteitä pimeä aine ja pimeä energia ym., joita en esitystä silloin kirjoittaessa osannut kosketella ollenkaan. Galakseja onkin jo nykytietämyksen mukaan luokkaa 100 miljardia ja jokaisessa keskimäärin saman verran tähtiä eli kertaluvultaan 100 miljardia kertaa 100 miljardia ja jonka tuloksen esittäminen numeromuodossa ei anna asiasta sen enempää tolkkua.
Myös tämän näkyvän (ei tietenkään paljain ihmissilmin) aineen osuus olisi vain n. 5 % koko Universumin ainemäärästä.

Niinpä lyhyenä yhteenvetona:
JUMALAni tekojen suuruus (osuus äärettömästä) laajeni minun silmissäni siis vähintäin 20-kertaiseksi vajaan tunnin aikana!

tiistaina 29.11.2011

Niin 13,7 miljardia vuotta sitten tapahtunut alkuräjähdys ja Jumaluus ei ole missään tekemissä keskenään.

Suurille ja ihmisen älyllisen elämän sisään mahtumattomat asiat yleensä käsitetään yliluonnollisina asioina. Tämä documentti kertoo selvää tieteellistä kieltä, että avaruudessa tapahtuu kaikenaikaa paljon sellaista mikä ei sovi ihmiskunnan perinteiseen ajatusmaailmaan. Mikään siitä ei liity kuitenkaan lainkaan Jumalaan tai jumaluuteen niinkuin ihmiset haluavat ajatella. Tämä kaikki pikemminkin kertoo kaiken tämän Jumaluusopin pelkäksi hölynpölyksi.

tiistaina 29.11.2011

Toivo Vihmakoskelle:

Kannattaisi jatkaa tutustumista aiheeseen tarkemmin. Olematon ei nimittäin muutu todelliseksi, vaikka kuinka sitä itselle tai mitä ilmeisemmin siellä "omassa seurakunnassasi" myös pienille lapsille totena yrität syöttää, samaan malliin kuin tuo oma aivopesusi on onnistunut aikanaan noin mallikkaasti. Tämä sinun mielikuvitusystäväsi ei muutu todelliseksi sillä, että maailmasta löytyy edelleen asioita joihin vastausta ei ole ja välttämättä näihin kaikkiin kysymyksiin ei ehkä koskaan tule sitä vastausta edes löytymään. Jos ajattelet historian valossa kaikkea sitä mitä on selitetty tämän mielikuvitusolentosi aiheuttamaksi, niin pakko sinunkin on myöntää, että monet näistä väitteistä on aikaa sitten todettu valheeksi. Toivoa sinun järkiin tulosta silti selkeästi vielä on, jos kerran näitä laatuohjelmia katsot, etkä esim. katso vain Tv7:n tuotantoa... Kaikkea hyvää sinulle matkallasi kohti ympäröivän todellisuuden tunnustamista, kun todellisuudessa me kaikki kuitenkin loppujen lopuksi joudutaan elämään, vaikka itse kukin toisinaan haluaa tätä paeta erilaisiin mielikuvitusmaailmoihin.

Kiitos Yle:lle näistä laatuohjelmista. :)

sunnuntaina 11.12.2011

Muutama sana ”Luulo ei tiedon väärtille”:

Apostoli Paavali,todennäköisesti ainakin nimeltään tuttu kommentoijallekin, näki hengessään nyt elettäviin päiviin ja mm. hänen näkemyksensä on tallennettu Raamattuun, josta otan tähän seuraavat osalainaukset:

”.....se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut. Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa,................ Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi................. sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen; samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.” (Room.1:15 - 27)
-------------------------------
Paavali puhuu ylläolevan lainauksen ensimmäisessä osiossa Jumalan luomistyöstä kokonaisuudessaan, toisessa osiossa nykyään omaksutusta sinänsä mieletöntä typeryyttä ja epä-älyllisyyttä osoittavasta evoluutio-opista ja kolmannessa tällä hetkellä voimistuvasta homo-lesbo suhteiden ylistämisestä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä