Prisma: Ensimmäiset eurooppalaiset

Julkaistu keskiviikkona 22.12.2010 3 163

Eurooppa on ollut jatkuvan muuttoliikkeen näyttämönä.

TV1 maanantaisin 3.1. ja 10.1. klo 19.00

Prisma: Ensimmäiset eurooppalaiset (Les Premiers Européens 1-2) on kaksiosainen tiededokumentti, joka kertoo, mistä eurooppalaiset tulivat ja miten maanosa asutettiin. Dokumentissa selvitetään eurooppalaisuuden biologista ja kulttuurista perimää.

Dokumentin ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan eri ihmislajien historiaa Euroopassa. Tutkijat ovat pystyneet todistamaan, että ihmisiä on elänyt Euroopassa jo ainakin 1,8 miljoonaa vuotta sitten. Eurooppa on ollut jatkuvan muuttoliikkeen näyttämönä, ja ihmiset ovat vaeltaneet niin Kreikkaan kuin Suomeenkin, niin Keski-Eurooppaan kuin Brittein saarillekin.

Ensimmäiset eurooppalaiset selvittää myös kulttuurin, taiteen ja tekniikan kehitystä. Entä miten tuo kehitys on muokannut eurooppalaista identiteettiämme? Kaksiosaisen dokumentin jälkimmäinen osa nähdään TV1:ssä maanantaina tammikuun 10. päivänä.

Tuotanto: INA/ARTE/YLE, Ranska 2010.

 

Jaksot ovat nähtävillä ensilähetyksen jälkeen 30 päivän ajan YLE Areenassa.

 

Suosittele163 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 03.01.2011

Ohjelma oli tehty vuonna 2003. Sen jälkeen ovat mm. DNA tutkimukset päässeet pitkälle. Näin ollen, ohjelmassa oli jopa suoranaisia virheitä esim. Neandetaalien ja Homo Sapiens'n kanssakäymisestä.

Yle ei saisi näyttä näin vanhoja dokumentteja! Uusia tietoja on helposti saatavilla.

tiistaina 04.01.2011

Sarja on valmistunut 2010!

Dokumentti on valmistunut vuonna 2010. Ohjelmaa tehdessä on kuultu laajasti ja monipuolisesti kansainvälistä tiedeyhteisöä sekä hyödynnetty uusimpia tutkimustuloksia.
Sarja on saanut hyvän vastaanoton Saksassa ja Ranskassa.

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

maanantaina 10.01.2011

Olisi meitä suomalaisia kohtaan älyllisesti rehellistä todeta ettei dokumentissa esitetyt väitteet ole missään tapauksessa vastaansanomatonta faktaa, pikemminkin vilkkaan mielikuvituksen aikaansaamaa tarinaa kauniilla grafiikalla höystettynä. Olemmehan me suomalaiset sentään samalla puolella, joten olisi reilua pehmentää sanomalla "ehkä" tai "oletettavasti" tai jotakin sinnepäin. Millä menetelmällä voidaan varmuudella todeta jonkun fossiilin iäksi 1,8 miljoonaa vuotta? Älkäämme menkö halpaan, ei hiili-isotoopilla pääse lähellekkään. Ollaan nyt kerrankin rehellisiä, ihan pelkästään suomalaisuuden nimissä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä