Prisma: Geenit rakennuspalikkoina

Julkaistu maanantaina 22.02.2010 1 170

Tietokonepeli Sporessa voi kokeilla ihmiskehon kehittymistä.

TV1 maanantaina 1.3. klo 19.00

Banaanikärpäsillä, hiirillä, norsuilla ja ihmisillä on perustaltaan sama geenistö.

Prisma-dokumentti esittelee käänteentekevää geenitutkimusta. Uusin tutkimus paljastaa geneettisen koneiston, joka muovaa kaikkea elollista.

National Geographicin vuonna 2008 valmistunut dokumentti tarkastelee lajien moninaisuutta. Erilainen muoto ja koko sekä loputon variaatio lajien tuntomerkeissä mahdollistaa sen, että voimme luokitella eläimiä.

Voimme nähdä eroja eri eläinlajien välillä, ja toisaalta löytää niitä erityispiirteitä, jotka erottavat eläimet meistä ihmisistä.

Evoluutio tutuksi pelin avulla

Yhdysvaltalainen tietokonepelisuunnittelija Will Wright johdattaa ohjelmassa katsojan ihmiskehon varhaiseen historiaan.

Wright on tullut tunnetuksi The Sims -tietokonepeleistä, ja hänen uusin keksintönsä on peli nimeltä Spore, joka simuloi evoluutiota.

Sporessa pelaaja kokoaa oman olennon valitsemalla valikosta erilaisia ruumiinosia ja erityispiirteitä. Sen jälkeen pelaaja voi muokata olentoa haluamallaan tavalla.

Tämänhetkisen evoluutiotutkimuksen valossa monet erityyppiset olennot omaavat pohjimmiltaan samanlaisen geenistön. Lajien monimuotoisuus saattaa johtua hyvin pienestä osasta perimää.

Näin ollen ihmisten sukupuusta tulee varsin laaja, ja se yhdistää meidät ihmiset moniin eläimiin, joilla emme kuvitelleet olevan mitään yhtäläisyyttä meidän kanssamme.

Ohjelma uusintaan tiistaina 2.3. ja lauantaina 6.3.

YLE Areenassa ohjelma on nähtävissä tv-esityksen jälkeen viikon ajan.

 

Prisma

 

Suosittele170 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 06.07.2011

Muistaako kukaan kauan sitten lähetettyä Prisma jaksoa (tyyliin 90-luvun lopulla ), mikä käsitteli myös tämänkaltaista peliä. Peli oli ehkä Dreamcastin Seventh Cross Evolution, tai joku muu. Yritän sen Prismajakson mainostamaa evoluutiopeliä jäljittää.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä