Prisma: Islanti ja tulivuorten uhka

Julkaistu perjantaina 02.08.2013 1 39

Islannissa on useita voimakkaita tulivuoria, jotka saattavat purkautua.

TV1 maanantaina 12.8.2013 klo 19.00 - 19.55, uusinta tiistaina 13.8. klo 22.55 - 23.50 ja sunnuntaina 18.8. klo 12.40 - 13.35

Yle Areenassa 30 päivää

Islantilaisen Eyjafjallajökullin tulivuoren purkaus vuonna 2010 aiheutti kaaoksen lentoliikenteessä. Turistit jäivät lomakohteisiinsa, hedelmät ja kukat pilaantuivat ja valtava määrä palavereita peruttiin vain kuuden päivän aikana.

Purkaus oli kuitenkin verraten vähäinen. Tutkijoiden mukaan saaren tulivuorissa kytee vielä isompia uhkia. Islannissa on useita huomattavasti voimakkaampia tulivuoria, jotka ovat lähellä purkautumistaan. Millaisia tuhoja ne voisivat saada aikaan?

 

Laavaa ja tuhkaa

Dokumentissa (Volcans d'Islande, et Demain?) tutkitaan laavasta ja tuhkasta kerrostunutta maata ilmasta käsin ja pohditaan, mikä tulivuori voisi purkautua seuraavaksi ja milloin se tapahtuisi.

Lähemmin tarkastellaan neljää vaarallisinta tulivuorta: Heklaa, Katlaa, Grimsvötniä ja Askjaa.

Moni käytetyimmistä lentoreiteistä kulkee isojen tulivuorten yllä. 1980 sattui vakava läheltä piti -tilanne, kun lentokone nousi Heklan huipun ylle vain puoli minuuttia ennen tulivuorenpurkauksen alkamista.

 

Elämää vuorten tuntumassa

Muu Eurooppa on vasta alkanut tajuta, mitä seurauksia tulivuorenpurkauksilla voisi olla, mutta islantilaiset itse ovat oppineet elämään tulivuorten tuntumassa vuosisatojen ajan.

Dokumentin selostaa Juhani Rajalin. Halutessasi voit myös valita digiboksilta kieleksi englannin ja katsoa alkuperäisversion suomenkielisin tekstein. Alkuperäisen dokumentin selostaa Oscar-palkittu näyttelijä Jeremy Irons.

Tuotanto: Saint Thomas Productions, Ranska 2011.

 

Suosittele39 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 12.08.2013

Kunnon tussahdus yläilmakehään tekee takapakkia kasvihuoneilmiöllekin...

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä