Prisma: Kivun salaisuudet

Julkaistu tiistaina 30.10.2012 2 65

Lontoolaiselta Maya Linn Bangilta puuttuu kipugeeni.

TV1 maanantaina 5.11. klo 19.00 - 19.50

Yle Areenassa 7 päivää

Kipu vaikuttaa ihmiseen sekä fyysisesti että henkisesti. Tunnemme kipua aina syntymästä kuolemaan, ja vaikka ihminen pyrkii välttelemään kipua koko elämänsä, se on olennainen osa yrittäessämme selviytyä maailmassa.

Dokumentissa Kivun salaisuudet (The Secret World of Pain) tutustutaan kivun maailmaan muun muassa genetiikan, virtuaalitodellisuuden ja hypnoosin avulla.

 

Kun kipugeeni puuttuu

Ensimmäinen rokotus lapsena tai ensimmäinen naarmu polvessa – tällaiset kokemukset voivat vaikuttaa siihen, miten käsittelemme kipua.

Jotkut tuntevat enemmän kipua kuin toiset, mikä johtuu geeneistä. On myös olemassa äärimmäisen harvinainen geeni, jonka kantajat eivät tunne kipua lainkaan. Dokumentissa tavataan tätä geeniä kantavia ihmisiä, jotka altistuvat jatkuvalle vaaralle tilansa takia.

Entä miten tunteet vaikuttavat kykyymme tuntea kipua? Voivatko tunteet jopa aiheuttaa kipua?

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2011.

Dokumentti uusitaan tiistaina 6.11. klo 22.45 ja sunnuntaina 11.11. klo 13.05.

 

Suosittele65 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 06.11.2012

Itse olen joutunut sietämään kipua pienestä asti. Kipu ei aina johdu onnettomuudesta, vaan joskus myös rasituksesta. Aikanaan taikuri Iiro Seppäselle sattui harjoitusonnettomuus, jossa hän menetti paljon verta. Hän sai kyllä vahvan lääkityksen, mutta kipu ei ollut päällimmäisenä onnettomuuden sattuessa, vaan koko uran tulevaisuus.

sunnuntaina 11.11.2012

Voimakas kipu on pahin elämänkumppani. Itselläni olen joutunut kahteen liikenneonnettomuuteen ja melkein kahteenkymmeneen leikkaukseen, josta viimeisin v.2002. Kyseinen leikkaus meni pieleen koska johtava neurokirurgi oli lomalla ja harjoittelja suoritti sen epäonnistuen leikkauksessa. Minulta kaavittiin luupiikkejä niskanikamista ja tällöin myös välilevyt joudutaan vaihtamaan titaanilevyiksi, yksi niistä on kolmasosan ulkona nikamasta. Kipuni on neuropaattista ja kroonista koska myös hermoja vahingoitettiin leikkauksessa. Asteeltaan se on jatkuvasti 7 (skaala 1-10) paitsi jo vahingossakin jäännitän niskaan tai hartialihaksia jolloin kipun nousee ylemälle tasolle joka johtaa siihen että annan ylleni ja menetän tajuntani.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä