Prisma: Kolmas sukupuoli

Julkaistu tiistaina 08.05.2012 3 173

Christiane Völling ei saanut itse päättää omasta sukupuolestaan.

TV1 maanantaina 14.5. klo 19.00 - 19.55

Yle Areenassa 30 päivää

Keskimäärin 5 000 vastasyntyneestä yhtä lasta ei voida luokitella pojaksi eikä tytöksi.

Virallisesti androgyyneja tai hermafrodiitteja lapsia ei ole olemassakaan. Syntymätodistuksessa on kaksi laatikkoa, joista toinen pitää ruksata: poika tai tyttö.

Prisman saksalaisdokumentissa Kolmas sukupuoli (Tabu Intersexualität - Zwischen den Geschlechtern) pohditaan virallisesti sukupuolettomien lasten kohtaloa.

Onko jo nuorena tehdyt sukupuolenkorjausleikkaukset toimenpide, joka ei kuulu nykyaikaan? Lääkärit ja vanhemmat taipuvat sosiaalisten paineiden edessä valita sukupuoli. Yleisin ratkaisuvaihtoehto on sukupuolenkorjausleikkaus.

 

Varastettu naiseus

Dokumentissa tavataan 4-vuotias Inge, jonka sukupuolta ei ole määritelty. Lääkärien painostuksesta huolimatta hänen vanhempansa ovat päättäneet, että Inge saa tehdä valintansa myöhemmin.

Tällaista mahdollisuutta ei 50-vuotiaalla Christiane Völlingillä ollut: hänellä oli syntyessään klitoris kasvanut niin suureksi, että hänet luokiteltiin mieheksi. Myöhemmin hänen kohtunsa ja munasarjansa poistettiin ilman kummempaa konsultaatiota ja hän sai mieshormoneja vuosia.

Christiane tajusi 30 vuotta myöhemmin, että hänen naiseutensa oli varastettu. Samanlaisia kohtaloita on paljon ympäri maailmaa.

Tuotanto: Saksa, 2010.

 

Suosittele173 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 15.05.2012

Muistuu mieleeni kaksikin esimerkkiä: Viisikkoon kuulunut Paula, jota kutsuttiin Pauliksi, koska hän halusi olla kuin poika. Toiseksi jo edesmennyt viihdesarja Ou nou!, jossa miehet olivat miehiä, mutta käyttäytyivät naisten tavoin.

sunnuntaina 20.05.2012

Georgina > George. Mutta kyse oli siitä että G halusi olla poika...

sunnuntaina 20.05.2012

Ruotsin kuningas Kustaa II Adolf sai jälkeläisen, jonka sukupuoli oli epäselvä. Lapsi kastettiin ja toivorikkaasti hänelle annettiin nimi Kristian.
Myöhemmikn huomattiin, että lapsi muistutti enemmän tyttöä kuin poikaa. Nimenmuutos oli helppo. Vaihdettiin vain kahden viimeisen kirjaimen paikka.
Tyttö oli harvinaisen kiinnostunut tieteellisistä ja uskonnollisista asioista ilmeisesti oman ongelmansa vauhdittamana.
Isä kuoli luterilaisen opin puolesta Lützenin taistelussa.
Tytär arveli isänsä erehtyneen hänen sukupuolensa lisäksi myös uskonnon asioissa ja kääntyi katolilaisuuteen.
Hän sai hautapaikan roomalaiskatolisen kirkon arvostetuimmasta paikasta Vatikaanin alueelta. Uskon, että hän pohti hautaan asti omaa sukupuoltaan. Raamattu sanoo, että Luoja loi ihmisen mieheksi ja naiseksi ja myös omaksi kuvakseen. Luojakin on siis joko mies tai nainen tai siltä väliltä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä