Prisma: Kuinka käy mehiläisten?

Julkaistu maanantaina 26.07.2010 0 179

Australialaistutkija koettaa saada mehiläisiä heikentävän varroapunkin aisoihin. Kuva havaintoanimaatiosta, jossa kaksi eurooppalaista mehiläistä, toisella selässään varroapunkki.

TV1 maanantaina 2.8. klo 19.00

Mehiläisten voidaan sanoa olevan planeettamme tärkein hyönteinen. Ilman mehiläisten pölytystä jopa kolmannes maailman ruokavarannoista saattaa hävitä. Nyt pelätään, että mehiläiset kuolevat sukupuuttoon.

Teollistunut maanviljely ja mehiläisten elinympäristön supistuminen ovat vieneet veronsa, mutta suurimpana uhkana on tappava loinen, joka on tuhonnut luonnossa elävät Euroopan mehiläiset kaikkialta muualta paitsi Australiasta.

Dokumentissa Kuinka käy mehiläisten (Honeybee Blues) seurataan australialaisen tiedemiehen, tohtori Dennis Anderssonin yrityksiä pelastaa mehiläiset sukupuutolta. Hän uskoo, että ratkaisu piilee genetiikassa: jos Andersson onnistuisi istuttamaan mehiläisiin geenin, jolla saisi loisen lisääntymisen loppumaan, se voisi pelastaa jäljellä olevat mehiläiset.

Ohjelma käsittelee vakavaa aihetta persoonallisella otteella: seassa on animaatiopätkiä ja taustalla soi blues. Dokumentissa kuullaan kommentteja muun muassa pölyttäjiltä, mehiläisten kuljettajilta ja hunajantuottajilta. Ohjaus: Stefan Moore, tuotanto: Australia 2009.

 

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

Ohjelma uusitaan tiistaina 3.8. klo 23.15 ja lauantaina 7.8. klo 11.10

 

Suosittele179 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä