Prisma: Kuinka maapallo loi meidät?

Julkaistu tiistaina 08.03.2011 1 155

Kamelikaravaani ylittää hiekkadyynejä Mauritaniassa.

TV1 maanantaisin 14.3. – 11.4. klo 19.00

Viisiosainen dokumenttisarja Kuinka maapallo loi meidät (How Earth Made Us) valottaa meille, kuinka luonnonvoimat ovat muokanneet planeettaamme historian saatossa.

Paljon on tutkittu sitä, mitkä ovat ihmisen vaikutukset planeettamme nykytilaan. Luonnonvoimat ovat olleet täällä paljon ihmistä kauemmin ja niiden vaikutukset ovat olleet paljon luultua suuremmat.

Visuaalisesti mahtavissa jaksoissa esitetään, kuinka voimakas luonto on vaikuttanut kaikkeen ihmiskunnan historiassa: sotiin, taiteeseen, teollisuuteen, uskontoihin ja politiikkaan. Monet kansat ovat vajonneet menestyksestä tuhoon luonnonvoimien seurauksena

Antiikin Kreikan kaupungista Herapoliksessa (kuvassa) valkoisesta kivestä muodostuneisiin altaisiin on noussut mineraalirikasta pohjavettä.

Dokumenttisarja havainnollistaa teorioitaan tuoreiden tutkimustulosten ja uuden tieteenhaaran geodeterminismin avulla.

Ensimmäisen jakson aiheena ovat maa ja sen syvyydet. Sarja vierailee muun muassa erikoisessa kristalliluolastossa Meksikossa, Iranin autiomaalla sekä ryömimään muinaisissa tunneleissa Israelissa.

Maaperä resursseineen ja mysteereineen on tuonut aina ihmiselle paitsi rikkauksia myös suuria vaaroja.

Sarjan muissa jaksoissa tarkastellaan vettä, tuulta, tulta sekä ihmisen suhdetta luonnonvoimiin.

T: BBC, National Geographic Channel sekä ZDF 2010

Dokumentit voi katsoa YLE Areenasta. Uusinnat esitetään tiistaisin klo 23.15 ja sunnuntaisin klo 12.35.

 

14.3. Maan uumenissa

Maapallon muuttuvat olosuhteet ovat muokanneet monella tapaa ihmisen ja kulttuurien kehitystä. Aluksi tutustutaan erikoisiin luolastoihin Meksikossa, Iranissa ja Israelissa. T: BBC.

 

21.3. Vesi

Yksi ihmiskunnan menestymisen avaintekijöistä on ollut kyky löytää juomakelpoista vettä. Kuinka vedensaannin turvaaminen on vaikuttanut kulttuurien kehitykseen eri puolilla maailmaa?

 

28.3. Tuulet

Ihmiset ovat käyttäneet tuulivoimaa hyväkseen tuhansia vuosia, mutta kuinka atmosfäärissä temmeltävät tuulet ovat muovanneet maanosien kehitystä ja sitä kautta ihmisten kohtaloita? T: BBC.

 

4.4. Tuli

Millainen on ihmisen suhde tuleen? Jaksossa tutustutaan tulen voimaan energian- ja lämmönlähteenä. Miksi teollinen vallankumous sai alkunsa nimenomaan Englannissa?

 

11.4. Ihmisen toiminta

Iain Stewart pohtii ihmisen toimia maapallolla. Ihminen on onnistunut alistamaan valtansa alle monia luonnon omia voimia, nyt tarvitaan kuitenkin uusia ajattelumalleja.

 

Suosittele155 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 15.03.2011

Moni on rikastunut öljylähteillä, siksi öljyä onkin sanottu mustaksi kullaksi. Tulivuoret eivät jyristessään ole vaarallisia, mutta purkautuessaan ovat. Valuvaksi laavaksi on kutsuttu aikanaan myös sitä, kun voisilmä pääsee valumaan puuron keskeltä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä