Prisma: Kuuden askeleen yhteys

Julkaistu tiistaina 06.04.2010 1 185

Geenitutkija Marc Vidal testaa ohjelmassa kuuden askeleen yhteyttä käytännön tasolla. Yksi testivälineenä käytettävistä paketeista lähtee matkaan Unkarista.

TV1 maanantaina 12.4. klo 19.00

Ajatus, että yhteys kehen tahansa toiseen ihmiseen maapallolla on enintään kuuden askeleen päässä kuulostaa kaupunkilegendalta.

Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet uusia verkostoitumisen lainalaisuuksia, joita dokumentti Kuuden askeleen yhteys (Connected: the power of dix degress) esittelee.

Amerikkalainen näyttelijä Kevin Bacon väitti 90-luvun alussa haastattelussa työskennelleensä kaikkien Hollywoodissa työskentelevien kanssa - tai ainakin hänen työtoverinsa ovat olleet tekemisissä niiden kanssa, joiden kanssa hän ei ole vielä ollut.

Tästä sai alkunsa aluksi opiskelijapiireissä levinnyt peli "Kevin Baconin kuusi askelta", jossa pelaajat yrittävät yhdistää satunnaisesti valittuja näyttelijöitä Baconiin niin nopeasti ja lyhyttä reittiä pitkin kuin mahdollista.

Esimerkiksi näin: Suomalainen Jenni Banerjee näytteli Peter Franzénin kanssa Markku Pölösen elokuvassa Lieksa! (2007), Franzén puolestaan näytteli Renny Harlinin elokuvassa Cleaner (2007), jossa esiintyi myös Marc Macaulay, joka on näytellyt Baconin kanssa elovassa Wild Things (1998) (ks. www.oracleofbacon.org/).

Kevin Bacon -peli perustuu "pienten maailmojen ilmiöön", josta visioi tiettävästi ensimmäisenä unkarilainen kirjailija Frigyes Karinthy jo vuonna 1929

 

Kirjekoe

Varsinaisen tieteellisen tutkimuksen Karinthyn ajatuksesta, että kaikki ihmiset ovat viiden askeleen päässä toisistaan, toteutti vuonna 1967 sosiologi Stanley Milgram.

Hän lähetti kirjeitä ympäri Yhdysvaltoja satunnaisesti valituille henkilöille ja pyysi heitä toimittamaan ne eteenpäin omien tuttujensa välityksellä, jotta tietty kohdehenkilö saisi ne. Osoittautui, että matka oli keskimäärin kuuden askeleen mittainen.

Prisman dokumentissa tavataan johtavia verkostotutkijoita ja alan pioneereja, kuten Duncan Watts, Laszlo Barabási tai Steve Strogatz, jotka kertovat tämän hämmästyttävän uuden tutkimusalueen läpimurroista.

Watts tutki mm. heinäsirkkojen kykyä synkronisoida sirityksensä ja päätteli, että niiden täytyy olla yhteydessä toisiinsa - kuuntelemalla lähellä olevia. Unkarilainen Barabási puolestaan tutki kollegojensa kanssa www:n rakennetta, ja löysi sieltäkin saman maagiselta tuntuvan pienten maailmojen ilmiön, joka tekee kaikesta toisiinsa "kytkeytynyttä".

Maailman kytkeytyneisyys näyttääkin olevan universaali ilmiö, jota luonto itsessään hyödyntää punoessaan elämän verkkoja.

Verkostotutkimus on avaamassa uusia ovia myös esimerkiksi virusten leviämisen, syöpäsuolojen muodostumisen, neuroniverkkojen toiminnan tai yhteiskunnan sosiaalisten trendien ja ilmiöiden selittämiseen.

Tutkijat ovat tehneet jo merkittäviä löydöksiä verkostojen kehittymisestä ja rakenteesta. Voi olla, että jotkut niistä osoittautuvat vielä painovoimalain tai evoluution veroisiksi maailmaa selittäviksi teorioiksi.

Ohjaus: Annamaria Talas Tuotanto: Essential Media & Entertainment sekä BBC, Screen Australia, Discovery Channel, Australia 2008.

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa 30 päivän ajan.

Dokumentti uusitaan tiistaina 13.4. ja lauantaina 17.4.

 

Suosittele185 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 12.04.2010

Nobody knows you, when you´re down and out.

Hyväosaisten hömpötystä ja ylen elitismiä jälleen.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä