Prisma: Lihavuusepidemian syntipukit

Julkaistu tiistaina 14.01.2014 2 21

Ravintoloiden annoskoot ovat kasvaneet. Toimittaja Jacques Peretti jäljittää syitä länsimaisen ihmisen lihavuudelle.

TV1 maanantaisin 20.1. - 3.2.2014 klo 19.00 - 19.45, uusinta tiistaisin klo 23.05 ja lauantaisin klo 15.50

Yle Areenassa 7 päivää

Maailmassa on nykyään ylipainoisia ihmisiä enemmän kuin aliravittuja. Toimittaja Jacques Peretti etsii kolmiosaisessa sarjassa (The Men Who Made Us Fat) syytä ruokailutottumusten muutoksiin.

Miten esimerkiksi pikaruokapaikkojen tarjoamat isommat annoskoot ovat vaikuttaneet ihmisten tapaan syödä? Meitä myös houkutellaan mainonnan keinoin syömään useammin, ja ruokiin lisättävät aineet saattavat jättää syöjän nälkäiseksi..

 

Ovela maissisiirappi

Maissisiirappia alettiin käyttää makeuttajana siksi, että maissia viljeltiin 70-luvulla yli tarpeen, joten sille piti keksiä uutta käyttöä. Sittemmin on tutkittu, että maissisiirapilla makeutetut tuotteet kiihdyttävät ruokahalua.

Mysliä ja mehuja ostetaan niiden oletettujen terveysvaikutusten takia, mutta niiden sisältämä sokeri jää usein huomaamatta. Mikä itse asiassa on terveellistä ja mikä ei? Mitä Britanniassa järjestetyillä terveyskampanjoilla on saatu aikaan?

Tuotanto: Fresh One, BBC, 2012.

 

20.1. osa 1

Maailmassa on nykyään ylipainoisia ihmisiä enemmän kuin aliravittuja ja toimittaja Jacques Peretti etsii siihen syytä ruokailutottumustemme muutoksista. Mitä vaaroja esimerkiksi maissisiirapissa piilee?

 

Muualla verkossa

Kuningaskuluttaja: Lisättyä fruktoosia vaikea välttää

 

27.1. osa 2

Toimittaja Jacques Peretti selvittää pikaruokapaikoissa tarjottujen isompien annoskokojen tuomaa muutosta ruokailutottumuksiimme. Meitä myös houkutellaan mainonnan keinoin syömään useammin.

 

3.2. osa 3

Mysliä ja mehuja ostetaan niiden oletettujen terveysvaikutusten takia, mutta niiden sisältämä sokeri jää usein huomaamatta. Mitä Britanniassa toimeenpannuilla terveyskampanjoilla on saatu aikaan?

 

Suosittele21 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 21.01.2014

Säilytän pikaruokapaikkojen tarjouskuponkeja, mutta käytän niitä satunnaisesti. Tiedän kyllä jogurttien sisältävän sokeria, mutten voi jättää nauttimatta, koska välipala kuuluu työpäivään.

tiistaina 21.01.2014

Tämä dokkari on pitkällisesti rakennettu salaliittoteoria elintarviketeollisuudesta ja USA:n pres. Nixonista. Lihavuuskriisiin on syynä vain ja ainoastaan ihmisten korvienväli. Emme osta uutta televisiotakaan joka kerta, kun sellaista mainostetaan.

Hyvä esimerkki ongelmasta on vanhemmat, jotka antaa lapsille periksi näiden kerjätessä pitsaa, hampurilaisia ja karkkia. Oltiinpa sitten kauppakeskuksessa, matkailukohteessa tai eläintarhassa.

Aikuisetkin syö aamiaisen ja iltapalan yhteydessä jälkkäriä, ja lapioi surutta sokeria kahviin ja teehen. Leivän päälle levitetään "terveellistä" margariinia sentin paksuudelta. Ennenkaikkea viinin ja oluen lihottavuutta ei ajatella. Nehän on vain juomia.

Terveisin Nikke

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä