Prisma: Mammutinpoikanen jääkaudelta

Julkaistu torstaina 14.04.2011 4 135

Siperiasta löytynyt mammutinpoikanen oli säilynyt ikiroudassa poikkeuksellisen hyvin.

TV1 maanantaina 18.4. klo 19.00

Venäjältä löydettiin toukokuussa 2007 poikkeuksellisen hyvin säilyneen mammutinpoikasen fossiili. Sen löysi paikallinen porokasvattaja ja se nimettiin hänen vaimonsa mukaan Lyubaksi.

Arviolta noin kuukauden ikäisenä poikasena kuollut Lyuba painoi löytöhetkellä 50 kiloa ja sen säkäkorkeus oli 85 senttiä.

Fossiilin on arvioitu olevan noin 40 000 vuotta vanha.

Dokumentissa Mammutinpoikanen jääkaudelta (The Baby Mammoth) oikeuslääketieteellisten tutkimusten avulla pyritäään selvittämään, mikä on aiheuttanut mammuttien kuolemisen sukupuuttoon jääkauden lopussa.

Lyuban tarina vie paitsi laboratorioon myös kentälle jäljittämään mammuttien historiaa, ja tämän poikasen lyhyen elämän jättämiä jälkiä.

Tuotanto, USA 2008.

 

Suosittele135 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 18.04.2011

MIKSI MAMMUTIT KUOLIVAT JA NORSUT VAARASSA?

POHJOISEN MAMMUTIT.
Fossiililöydöt osoittavat villamammuttien vaeltaneen laajalla alueella Aasiassa, Euroopassa (Italia oli eteläisin elinalue) ja Pohjois-Amerikassa. Mammutteja oli miljoonittain pohjoisessa. Ne kuolivat sukupuuttoon tuhansia vuosia sitten – suuressa tulvassa. Ne jäätyivät (pakastuivat), kuolivat pystyyn lauhkean vyöhykkeen kasveja mm. leinikkejä suussaan ja mahassaan. Liha syömäkelpoista. Ilmiönä ns. jääkausi.
Villamammutti oli liki samankokoinen kuin nykyinen Intian norsu. Mammutilla oli jopa 0,5 metrinen karva ja urosten käyrät syöksyhampaat kasvoivat viisimetrisiksi. Mammuttien hammasluuta löytyy erityisesti Siperiasta – suuria määriä. Sitä on viety keskiajalta saakka mm. Aasiaan (Kiinaan) ja Eurooppaan.

NORSUNLUUSTA MAMMUTTIIN.
Kun uhanalaisiin eläimiin luetteloitiin elefantit, norsunluukauppa romahti. Norsunluukauppiaat eivät hävinneet, vaan he keksivät mammutinluun. USA (sanomalehti kertoi). Asiantuntijat arvioivat Siperiassa olevan n. 10 miljoonaa mammuttia jäätyneinä ja ikiroudassa. Niitä löytyy hyväkuntoisina sortuvista joenpenkereistä ja sulavasta napajäästä. Norsunluun veistäjät vievät nyt mammuttien syöksyhampaita. Mammutinluun arvo on noussut huimasti. Luonnonsuojelijat huolestuivat, kun luukaupan ylläpito vaarantaa edelleen elossa olevia elefantteja.

AIHEUTTIKO TUHON VESITULVA?
Todisteita ovat mammuttien ym. jäännökset, eri osista maailmaa. Jäännöksiä on löytynyt Siperian ja Alaskan jäässä. Niiden mahasta löytyi sulamatonta ravintoa tai hampaista pureskelematonta ruokaa. Tämä osoittaa niiden kuolleen yhtäkkiä.
Mammutin (ikä n. 3,5 kk) kuolinsyyksi venäläiset tiedemiehet arvioivat hukkumisen. Syöksyhammaskaupan perusteella arvioidaan löytyneen kymmeniätuhansia mammuttien luita. Muidenkin eläinten (leijonien, tiikerien, karhujen ja hirvien), fossiileja on löytynyt samoista kerrostumista, mikä osoittaa eläinten nopean tuhon. Jotkut pitävät löytöjä fyysisinä todisteina kaikkialle ulottuneen tulvan aiheuttamasta nopeasta ilmastonmuutoksesta ja äkillisestä tuhosta. Toisten mukaan kuolinsyy on muu kuin tulvakatastrofi. Vedenpaisumus ei ole riippuvainen fossiilien ja jäätyneiden eläinten jäännösten todistuksesta. Vrt. 1 Mooseksenk. 6-10 luku.

maanantaina 18.04.2011

Niin, jos mammutit kuolivat yhtäkkiseen globaaliin tulvakatastrofiin, eikö niiden olisi pitänyt kuolla kaikkien samaan aikaan yhdessä kaikkien muiden maaeläinten kanssa...ruoho suussa?

tiistaina 19.04.2011

Miks tota ei voinu katsoo yleareenasta?

tiistaina 19.04.2011

Nyt tiedän, että tietokonekuvausta ei tehdä vain eläville, vaan myös fossiileille. Tosi söpö jättinorsuvauva.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä