Prisma: Metamorfoosi

Julkaistu tiistaina 18.02.2014 4 4

Tiedetoimittaja David Malone selvittää, miten nuijapää muuttuu sammakoksi.

TV1 maanantaina 24.2.2014 klo 19.00 - 19.55, uusinta tiistaina 25.2. klo 23.50 ja lauantaina 1.3. klo 15.55

Yle Areenassa 7 päivää

Miten nuijapäästä tulee sammakko tai toukasta perhonen kuin taikaiskusta? Luonnossa muodonmuutos tuntuu kulkevan tarkan aikataulun ja suunnitelman mukaan, mutta miten tutkijat selittävät tapahtuman?

Dokumentissa (Metamorphosis) muodonmuutoksen jäljillä on tiedetoimittaja David Malone.

 

Hätkähdyttävä muodonmuutos

Metamorfoosia ilmenee muillakin kuin hyönteisillä. Muodonmuutos sai alkunsa meressä, ja siellä muutos ilmenee vielä hätkähdyttävämpänä. Planktonia syövät pienet toukat ikään kuin kääntyvät nurinpäin muuttuakseen merisiiliksi. Sen nuoruusmuoto ottaa haltuunsa toukkamuotoisen isäntänsä ja sitten syö sen.

Moni laji hyötyy metamorfoosista, mutta miksi sitä ei tapahdu ihmiselle – vai tapahtuuko sittenkin?

Sodasta palaava sotilas voi muistella, millainen ihminen hän oli ennen sotaa, kun kauheat koettelemukset eivät olleet vielä muuttaneet häntä. Malone uskoo, että muistimme on avain ihmisen metamorfoosiin.

Tuotanto: BBC, 2013.

 

Suosittele4 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 24.02.2014

" Tyhmäkin käy viisaasta, kun vaiti on" Eli kaikkiea höltnpölyä sitä ihmisille syötetään !

tiistaina 25.02.2014

Muodonmuutoksesta muistan tarinan, jossa pikkupoika luuli nokkosissa olevia toukkia vaarallisiksi, mutta pojan äiti ilahtui, koska tiesi toukista tulevan kauniita perhosia.

tiistaina 25.02.2014

Suosittelen katsomaan. 4/5

sunnuntaina 02.03.2014

Mielenkiintoinen dokumentti! Hyvin ymmärrettävää, että kaikista tiedetoimittajista juuri David Malone on syventynyt tähän aiheeseen. Hänen vaimonsa sairastui vakavasti joitakin vuosia sitten. Sairaus muutti vaimoa niin paljon, että Malone sanoi joskus aikoinaan, että sitä vaimoa, jonka kanssa hän nuorena meni naimisiin, ei enää ole. Vaimon sairastuminen on muuttanut - ei pelkästään vaimoa - vaan myös heidän suhdettaan. Ja Malonea itseään. Tätä taustaa vasten on hyvin mielenkiintoista katsoa David Malonen juontamaa ohjelmaa, joka kertoo metamorfoosista.

Katsoin ohjelman vasta eilen Areenasta. Kiitos Ylelle siitä, että on tämä Areenan tuoma mahdollisuus katsoa ohjelmia milloin vain. Ilman Areenaa tämäkin ohjelma olisi jäänyt minulta katsomatta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä