Prisma: Mielen sairaus puntarissa

Julkaistu maanantaina 01.02.2010 9 176

Kuvassa ylärivissä vasemmalta: Scott, Holly, Yasmin, Kamili ja Stuart. Alarivissä: Donna, Ravi, Vicki ja Dan. Kuvasta puuttuu Alex.

TV1 maanantaina 8.2. ja 15.2. klo 19.00

Maailmassa on 450 miljoonaa ihmistä, jotka luokitellaan mieleltään sairaiksi.

Mielisairaus voi puhjeta minkä tahansa ikäisenä ja missä tahansa kulttuurissa. Se on niin miesten kuin naistenkin vaiva. Tie terveyteen voi olla pitkä ja vaikea, mutta monelle sairastuneelle kaikkein raskainta on kantaa leimaa "mielisairas".

Amerikkalainen tiedemies David Rosenhan suoritti vuonna 1972 kokeen, joka mullisti mielen sairauksien tutkimuksen. Hän osoitti, että mielitautioppi eli psykiatria ei pystynyt tekemään eroa mieleltään terveen ja sairaan välillä.

BBC:n tuottama kaksiosainen dokumentti Mielen sairaus puntarissa (How Mad Are You?) suorittaa Rosenhanin kokeen nyt uudestaan.

Häilyvä raja

Kymmenen vapaaehtoista koehenkilöä kokoontuu kahdeksi viikoksi yhteen. Koehenkilöistä viisi on tervettä ja viisi mieleltään sairasta. Koehenkilöt laitetaan stressaaviin tilainteisiin, joissa he joutuvat kohtaamaan pelkonsa ja tekemään toistensa kanssa yhteistyötä.

Koehenkilöiden joukossa on muun muassa kaksisuuntaista mielialahäiriötä (maanis-depressiivisyyttä) sairastava taidemaalari, ekstrovertti liikemies, depressiosta kärsivä pr-työntekijä, ujo kotirouva ja henkilö, jolla on pakko-oireinen häiriö.

Koehenkilöitä tarkkaileva raati koostuu kokeneista mielenterveyden ammattilaisista. Raatilaiset pyrkivät diagnostisoimaan kunkin koehenkilön mielenhäiriön (tai mielen terveyden) pelkästään toimintaa tarkkailemalla.

Paljastuuko testien avulla, ketkä koehenkilöistä ovat sairaita? Entä löytyykö "normaalien" koehenkilöiden käytöksestä kummallisia piirteitä? Mielisairaan erottaa terveestä ihmisestä häilyvä raja.

Ohjelma haastaa katsojan pohtimaan, kuka loppujen lopuksi on mieleltään terve, kuka sairas. Onko kaikilla ihmisillä joitain oireita, joita liitetään mielisairauteen? Ja onko niin, että kaikki ihmiset ovat hieman hulluja?

Dokumentin tarkoituksena on saada katsoja tarkistamaan mielisairauksiin liittyviä mielikuvia ja ennakkoluuloja.

Dokumentin jälkimmäinen jakso esitetään viikon kuluttua maanantaina 15.2. Tuolloin selviää, kuinka monen koehenkilön kohdalla ammattilaisraati osui oikeaan.

 

Prisma-dokumentti

BBC:n ohjelmasivu

 

Suosittele176 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 08.02.2010

Kiinnostava dokkari - parasta prismaa. Suosittelen lämpimästi!

tiistaina 09.02.2010

Erittäin mielenkiintoinen dokumentti. Jo ensimmäisessä osassa kävi ilmi, että edes asiantuntijat eivät pystyneet päättelemään, kenellä on mielenterveyspulmia. Toisesta veikkauksesta toinen meni pieleen.

Mielenterveyden ongelmista Suomessakin moni kärsii hiljaa ja ilman kunnollista hoitoa. Dokumentissa pakko-oireisesta häiriöstä kärsivä mies oli edustamansa sairauden uljas lähettiläs. Hän oli kuin kuka meistä hyvänsä terapian ja oikean lääkityksen ansiosta.

keskiviikkona 10.02.2010

Todella laadukas ohjelma, jonka toista osaa tuskin maltan odottaa! Mahtavaa myös, että ohjelma uusitaan niin monta kertaa - kerrankin uusintoja tulee oikeasta ohjelmasta.

torstaina 11.02.2010

Kiitos

lauantaina 13.02.2010

Tosi ihana ohjelma kiitos tästä!! :-)

maanantaina 15.02.2010

Osaako joku nimetä dokumentin taustalle toistuvan musiikin/kappaleen nimen? Tuttu biisi, mutta en millään meinaa muistaa mikä :(

tiistaina 16.02.2010

Mielenkiintoinen dokumentti kyllä, mutta yksi paha
puute ohjelmassa oli. Toisen eli viimeisen jakson
lopussa neljä diagnosoitua mielenterveyspotilasta tuli
ilmi, vaikka ohjelmassa oli alusta asti kerrottu että
diagnosoituja mielenterveyspotilaita olisi viisi, eli
puolet ryhmästä.
Skitsofreniaa sairastavaa henkilöä (kuten väitettiin) ei joko ollut ryhmässä ollenkaan tai sitten se jätettiin jostain syystä kertomatta.

tiistaina 16.02.2010

olihan siinä niitä viisi: masennus, anoreksia, bipolaarinen, pakkoneuroosi ja sosiaalisten tilanteisen pelko... tosin skitsofreniaa ei näistä sairastanut ketään...

olisin myös kiinnostunut käytetystä musiikista.. kuulosti kovin tutulta mutta en osannut yhdistää.. ja valitettavasti ohjelmasta saaduista tiedoista ei tämä käy ilmi..
voisin kuvitella että viulusoolo voisi olla jostain konsertosta.. osaisiko joku tunnistaa musiikin tai selvittämään sitä

sunnuntaina 28.02.2010

Hei
Oli tosiaankin melenkiintoinen sarja... harmi vain kun en ole ehtinyt katsoa kakkos-osaa, en edes uusintoina.
Olisi kiva tietää ketkä ne viisi henkilöä olivat? Voisiko joku kertoa?

Kiinnostaisi osuivatko oikeaan raatilaiset...

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä