Prisma: Miksi virukset tappavat?

Julkaistu maanantaina 25.10.2010 0 149

Virustutkijat ympäri maailmaa pohtivat, miksi tappavien viruksien määrä kasvaa hälyttävää vauhtia. Virukset ovat niin pieniä, että niitä mahtuisi nuppineulan kärjen kokoiselle alueelle 50 000.

TV1 maanantaina 1.11. klo 19.00

Sikainfluenssan uhriluku jäi oletettua pienemmäksi, mutta tappavien virusten määrä kasvaa hälyttävää vauhtia.

Prisma esittää ajankohtaisen brittidokumentin Miksi virukset tappavat? (Why do Viruses Kill?). Virustutkijat ympäri maailmaa pohtivat ilmiön syitä. Sikainfluenssa, SARS, keltakuume, HIV.

BBC:n dokumenttiryhmä halusi selvittää, miten virukset syntyvät ja erityisesti miksi ne menestyvät niin hyvin.

Dokumenttiryhmän matka alkaa Kongosta, maasta jossa HIV ja ebola saivat aikoinaan alkunsa. Virusten metsästäjä Anne Rimoin epäilee, että apinarokosta saattaa tulla seuraava maailmanlaajuinen tappava virus. Kun apinarokko tarttuu paikallisiin metsästäjiin, se saattaa levitä sen jälkeen kaikkialle maailmaan.

Kaikki virukset eivät ole kuitenkaan pahoja, päinvastoin. Matka jatkuu Vancouveriin Kanadaan, jossa professori Curtis Shuttle näyttää, kuinka yksi litra merivettä sisältää 10 miljardia virusta. Jos vedessä ei olisi viruksia tappamassa bakteereja, merestä tulisi pian likaviemäri.

Viruksilla on uskomaton kyky kehittää mutaatioita, joilla ne huijaavat ihmisen puolustusmekanismeja. Antaako moderni elämäntyylimme tehoviljelyineen ja matkustusmahdollisuuksineen viruksille paremmat edellytykset menestykseen kuin niillä on ollut koskaan aiemmin historiassa?

Tuotanto: Horozon/BBC, Britannia 2010.

Dokumentti on nähtävillä tv-esityksen jälkeen seitsemän päivän ajan YLE Areenassa.

 

Suosittele149 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä