Prisma: Nautinto ja kipu

Julkaistu tiistaina 29.11.2011 1 149

Toimittaja Michael Mosley syö niin paljon suklaata, että nautinto muuttuu kuvotukseksi.

TV1 maanantaina 5.12. klo 19.00 – 19.50

YLE Areenassa 7 päivää

Prisma-dokumenteista tuttu Michael Mosley perehtyy nautintoon ja kipuun (Pleasure and Pain). Molemmissa on kyse biologisista reaktioista, joiden avulla aivot yrittävät hahmottaa kehon suhdetta ympäristöön.

Michael tapaa ihmisiä, joilla on uskomattomia tarinoita kerrottavina sekä kivusta että nautinnosta. Mies laittaa myös oman kroppansa likoon.

Kokeiden ja haastatteluiden avulla pyritään kysymään, miten pystymme maksimoimaan nautinnon elämässämme.

Michael tapaa naisen, joka teki omista häistään suuren ihmiskokeen: kuinka paljon morsian tuntee nautintoa omien häidensä aikana? Entä kuinka onnellisia ovat juuri lapsen saaneet vanhemmat?

 

Vuoden suklaat kerralla

Toisen pelko voi olla toiselle vain suurta hupia. Korkeanpaikan kammosta kärsivä Michael nousee 220 metrin korkeuteen, josta adrenaliinin metsästäjät aikovat hypätä alas.

Kivun ja nautinnon raja muuttuu häilyväksi viimeistään siinä vaiheessa, kun Michael päättää syödä vuoden suklaat kerralla.

Kuinka paljon palkinto saa meidät kestämään kipua? Jokaisen kipukynnys on henkilökohtainen, ja juontajamme pistää omansa koetukselle viimeistään osallistuessaan chilinsyöntikilpailuun.

 

Sietämätön kipu

Kipu voi yltyä lähes sietämättömäksi: mitä tapahtuu, kun mies joutuu itse leikkaamaan koneeseen jumiutuneen kätensä irti? Miksi me ylipäänsä tunnemme kipua, jos se on niin epämiellyttävää?

10-vuotias Ashlyn kärsii perinnöllisestä sairaudesta, jossa ihminen ei tunne kipua lainkaan. Tytön vanhemmat joutuvat vahtimaan lastaan tarkkaan, jotta tämä selviäisi jokapäiväisestä elämästä.

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2011.

 

Suosittele149 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 07.12.2011

Olen tuntenut kipua lähinnä sairaalassa pienestä pitäen. Nautinnon muuttumisesta ällötykseksi muistan kaksi esimerkkiä: toisessa nuori tuhlasi rahaa makeisiin, mistä vain sattui löytymään. Tuhlaamisen jälkeen ei tehnyt karkkia mieli viikkoon. Toinen esimerkki oli äidinkielen tehtävä, jossa piti valita, mitä tapahtuu kymmenen jäätelöannoksen jälkeen: eikö halua enää jäätelöä, tuleeko jäätelö ulos korvista vai jäätyykö vatsa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä