Prisma: Onko kasveilla älykkyyttä?

Julkaistu keskiviikkona 30.06.2010 0 147

Kasvien neurobiologia kyseenalaistaa tutun kasvi- ja eläinkunnan välisen eron. Akasiapuilla on yhteinen puolustusmekanismi.

TV1 maanantaina 5.7. klo 19.00

Kasvien neurobiologia on uusi tutkimushaara, joka kyseenalaistaa tutun kasvi- ja eläinkunnan välisen eron.

Prisma-dokumenttien sarjassa nähdään ranskalainen tiededokumentti Onko kasveilla älykkyyttä? (L´Esprit des Plantes). Kasvien neurobiologiaa on kehitetty Itävallassa, Saksassa, Italiassa, Britanniassa, Japanissa, Etelä-Afrikassa ja Yhdysvalloissa.

Kasvi- ja eläinkunnan välille asetettua rajaa on viime aikoina alettu kyseenalaistaa uusien havaintojen perusteella. Aiemmin uskottiin, että kognitiiviset prosessit ovat mahdollisia ainoastaan ihmisille ja eläimille. Nyt on kuitenkin huomattu, että myös kasvit ovat kykeneväisiä kognitiivisiin tapahtumasarjoihin.

Ranskalaisdokumentti kertoo, että kasvit osaavat havainnoida ympäristöään ja pystyvät muistamaan aistimalla kerättyä tietoa. Ne kykenevät lisäksi reagoimaan. Jotkut kasvit pystyvät jopa kommunikoimaan ja toimimaan yhdessä vihollisiaan vastaan. Esimerkkinä on eteläafrikkalainen akasiapuu, joka viestii omien lajitoveriensa kanssa. Akasiapuut kehittävät myös yhteisen puolustuksen.

Jos kasvit pystyvät liikkumaan ja tuntemaan, kykenevätkö ne kenties myös ajattelemaan? Upeaa kuvamateriaalia ja tietokonegrafiikkaa sisältävä tiededokumentti muuttaa varmasti käsityksiämme kasvikunnasta.

Gedeon Programmesin tuottama ohjelma on nähtävillä myös YLE Areenassa 30 päivän ajan tv-lähetyksen jälkeen.

 

Suosittele147 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä