Prisma: Paljonko kello on?

Julkaistu maanantaina 11.01.2010 4 196

Professori Brian Cox johdattelee ajan anatomiaan.

TV1 maanantaina 18.01. klo 19.00

Aika antaa ympäröivälle maailmalle rytmin. Mutta miten me oikeastaan tiedämme, kuinka paljon kello todellisuudessa on?

Millä tavoin sekunti määritellään ja miksi tarkka aika on ylipäätään tarpeen tietää? Prisma-dokumentti etsii vastausta kysymykseen, jota useimmat meistä eivät olisi tulleet ajatelleeksikaan.

Kellonaika määrää sen, mitä me teemme, milloin ja kuinka kauan. Aikaa on jo muinoin mitattu auringon mukaan. Muinaiset babylonialaiset kehittivät ajan määrittämistä ja antoivat jälkipolville tunnit, minuutit ja sekunnit, joiden avulla seuraamme päivän kulkua.

Maailma tykyttää

Geneven kupeessa sijaitseva Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN tutkii aineen perusolemusta ja voimia, jotka pitävät sen koossa. CERN:ssä työskentelevä fysiikan professori Brian Cox selvittää ajan arvoitusta tiededokumentissa.

Professori Cox havaitsee, että maailma ei aina pyöri kuten kellonviisarit. Itse asiassa maailma "tykyttää" aivan kuin epäsäännöllinen sydämensyke. Jotta Cox saisi selville luotettavasti tarkan kellonajan, hän mittaa sitä cesium-atomikellolla.

Brian Cox selvittää ohjelmassa, miksi meidän tulee tietää niin kovin tarkasti ja täsmällisesti, mitä kello on. Ilman oikeita ajan mittareita esimerkiksi lentokoneet, telekommunikaatio sekä maailman finanssijärjestelmä eivät toimisi kunnolla. Niiden kaikkien toiminta riippuu siitä, tiedämmekö tarkalleen, mitä kello on.

Tiededokumentti on BBC:n tuotantoa, ja se on valmistunut vuonna 2008.

Prisma

 

Suosittele196 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 15.01.2010

Aika,eihän sitä ole olemassakaan.Ihmisen keksimä mittari,kuten lämpömittari.Nämä on joku ihminen laittanut kivitauluun tai paperille.Meidän ajanlaskun alku,silloinko kellot lähti käyntiin.Tyhmä kun olen,aamulla herätessäni katson kelloa,ja paljonko ulkona on lämmintä huom.LÄMMINTÄ.

maanantaina 18.01.2010

Noin minäkin sanoisin, ellen osaisi (pystyisi) ajattelemaan muutakin, kuin tavallista arkista aherrusta.

keskiviikkona 27.01.2010

todella mielenkiintoinen ohjelma. Toivottavasti uusitte vielä, tai liitätte Areenaan

Kiitos!

tiistaina 11.12.2012

HYVÄ.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä