Prisma: Ravinto ja geenit

Julkaistu maanantaina 07.02.2011 2 163

Tiedemiehet ovat löytäneet todisteita siitä, että saamamme ravinto vaikuttaa geeneihimme.

TV1 maanantaina 14.2. klo 19.00

Sydän- ja verisuonitaudít, syövät ja aikuisiän diabetes ovat kaikki sairauksia, jotka yleistyvät jatkuvasti. Voisiko tämä kehitys johtua nauttimastamme ravinnosta tai siitä, että kaikki ruoka on pakattu nykyään muoviin?

Tiedemiehet ovat löytäneet todisteita siitä, että saamamme ravinto vaikuttaa geeneihimme.

Hollannissa arkistoista on löytynyt merkintöjä naisista, jotka olivat raskaana toisen maailmansodan lopussa. He olivat lähellä kuolemaa, koska eivät saaneet tarpeeksi ravintoa. Hengissä heidät piti ainoastaan muutama sokeripala ja leivän kanttipalat.

Sodan loputtua kävi ilmi, että äitien ja myös heidän lapsien geeniperimä oli muuttunut. Lapset sairastuivat jo nuorina vakaviin tauteihin. Oliko se pelkkää sattumaa?

Tiedemiehet ovat löytäneet merkkejä biokemiallisesta katkaisijasta, joka muuttaa geenejämme jo muutamassa sukupolvessa. Näin oli käynyt myös raskaana oleville äideille sodan aikana. Tämän reaktion uskotaan olevan tärkeä tekijä evoluutiossamme.

Prisma-dokumentti Ravinto ja geenit (Wenn Essen auf die Gene schlägt, Saksa 2009) tutustuu hyviin ja huonoihin ravintoaineisiin ja pyrkii näyttämään, kuinka tietyt aineet voivat muuttaa geeniperimäämme.

Ohjaus: Frank Papenbroock, Peter Moers, tuotanto: blm Filmproduktio.

 

Dokumentti uusitaan tiistaina 15.2. klo 23.10 ja sunnuntaina 20.2. klo 12.35.

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele163 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 15.02.2011

On totta, että ravinto raskauden aikana vaikuttaa sikiön kehitykseen. Lasista tuttipulloa en itse osaa kuvitella. Olen joskus tutkinut itse yhdisteitä, mutta työpaikallani ei ole varsinaisia einsteineja.

keskiviikkona 16.02.2011

Olipa mielenkiintoinen dokumentti. Oma käsitykseniä, miten tärkeää on syödä terveellistä ravintoa vahvistui entisestään. Antiikin ajalta perityvä sanonta 'Ihminen on sitä mitä hän syö' tulee nyt tieteellisesti todistetuksi.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä