Prisma Studio: Miltä haiset?

Julkaistu perjantaina 22.03.2013 1 57

Ihmisen haju ei olekaan mikään vähäpätöinen juttu.

TV1 tiistaina 26.3. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Prisma Studion suuri T-paitatesti paljastaa, vaikuttavatko tuoksut parinvalintaan.

Aika usein, ainakin kuvittelemme, tunnistavamme puolisomme tai oman lapsemme tuoksun. Jos puolestaan haistelemme itseämme, niin emme tunne oikeataan minkäänlaista tuoksua.

Jokaisella ihmisellä on oma ainutlaatuinen ominaistuoksu, jota muokkaavat kehomme muodostamat MHC-proteiinit. Tosi asiassa me tunnistamme omat hajumme erehtymättä.

 

Hajut ohjaavat meitä

Hajut ohjaavat meitä tietämättämme ja vaikuttavat alitajuntaamme. Hajuaisti välittää meille tietoa ympäristöstä, se on tärkeä syömisessä, elämysten kokemisessa ja muistamisessa sekä vaaran aistimisessa.

Sillä siis täytyy olla vaikutuksia myös kumppanin valintaan, nimittäin lähes kaikki eliöt käyttävät hajuja viestiäkseen lisääntymisestä, jopa alkeellisimmat bakteerit. Mutta mitä me ihmiset todella haistamme miehestä tai naisesta?

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele57 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 27.03.2013

Kyseisessä jaksossa verrattiin fyysisen rasituksen aiheuttamaa hikeä ulkopuolisen kuumuuden aiheuttamaan hikeen. Ulkopuolisen lämmön aiheuttama hikoilunäyte otettiin saunassa, missä heitettiin löylyä. Tietenkin saunahiki oli laimeampaa, koska se oli suurimmaksi osaksi iholle tiivistynyttä löylyvettä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä