Prisma Studio: Mitä kehossasi tapahtuu?

Julkaistu perjantaina 15.11.2013 0 22

Prisma Studio testaa pääseekö biohakkeroinnilla oman elämän herraksi. Kuvassa toimittaja Turkka Huhtala ja Nelli Lähteenmäki Health Puzzle -yhtiöstä.

TV1 tiistaina 19.11.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 24.11. klo 13.35

Yle Areenassa 30 päivää

Heräät aamulla, tarkistat kuluneen yön sähkökäyrän, sydämen sykkeen ja unirytmisi. Nappaat pöydältä pari adaptogeeniä (rohdos), puet yllesi sykevyön ja sujautat taskuusi stressimittarin. Mitä ihmettä?

Tämä on biohakkerin normaalia elämää, tai ehkä ei sittenkään. Välistä unohtui virtsan analysointi mahdollisten tulehdusten varalta. Nyt voidaan puhua biohakkerin arkipäivästä, suurin piirtein.

 

Biohakkerointi – miesten villitys

Biohakkerointi on elintoimintojen mittausta ja analysointia erilaisten teknologisten sovellusten ja välineiden avulla. Tällainen oman terveydentilan ja hyvinvoinnin tarkkailu on imaissut mukaansa erityisesti 30 - 40 -vuotiaat miehet.

Alan suomalainen pioneeri ja tunnetuin biohakkeri Teemu Arina uskoo, että kyseessä ei ole ohimenevä ihastus, vaan trendillä riittää jatkuvuutta tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa jonkinlaista oman itsensä ”träkkäystä” tekee jo 60 prosenttia kansasta, jollakin tavalla – mittaa askeleita, sykettä, unen määrää

 

Milloin mopo lähtee käsistä?

Missä menee raja oman kehon ja elintapojen tarkkailussa?

Lääkärikäynnillä voi olla hyötyä siitä, että potilas tietää, mitä kehossa on tapahtunut ja mitä muutoksia elimistöön on missäkin tilanteessa tullut. Asialla on kuitenkin ulottuvuutensa.

Netin rajattomassa maailmassa omien oireiden googlailu voi johdattaa liukkaille poluille, jolloin oikeiden mittasuhteiden luominen voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta.

 

Voisiko olla apua?

Voisiko elintoimintojen mittaamisella auttaa itseään?

Toimittaja Turkka Huhtala ryhtyi biohakkeriksi ja päätti selvittää, saako hän apua terveyteensä liittyvään ongelmaan. Mitä hän sai selville omasta kehostaan ja millaisia apuvälineitä hän siihen tarvitsi.

Studiovieraan oman elämänsä biohakkeri Teemu Arina ja Helsingin Urheilulääkäriaseman ylilääkäri Heikki Tikkanen.

 

Suosittele22 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä