Prisma Studio: Näin voitat lotossa!

Julkaistu torstaina 12.12.2013 2 3

Onko lotossa kaikki vain sattumankauppaa vai kannattaako luottaa todennäköisyyksiin?

TV1 tiistaina 17.12.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 22.12. klo 13.35

Yle Areenassa 30 päivää

Loton pelaaminen on sattumaa vastaan ottelemista. Jostakin kumman syystä uskomme pärjäävämme siinä.

Lotossa on vain noin 3 prosentin mahdollisuus saada edes jonkinlainen voitto. Täydellisen onnistumisen mahdollisuus on noin 1/15 000 000. Siitä huolimatta suuri joukko suomalaisia jaksaa joka viikko tavoitella päävoittoa, sillä jokuhan aina kuitenkin voittaa.

 

Voiko lottoa pelata fiksusti?

Vaikka jokainen lottorivi on yhtä todennäköinen kuin toinen, voi lottoakin pelata fiksusti.

Tutkimalla tilastoja voi päätellä, millaisia rivejä suurin osa ruksii ja siten itse tehdä poikkeavia rivejä. Näin päävoiton napsahtaessa omalle kohdalle, potti on suurempi. Mutta miten tämä tehdään?

Prisma Studion toimittaja lähti selvittämään fiksuinta tapaa pelata tätä tuuripeliä.

Studiovieraana on vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa.

 

Kuinka leipä putoaa?

Putoaako voileipä aina voipuoli alaspäin? Väitetään, että leipä putoaa aina voipuoli lattiaan päin. Onko asia todella näin? Suuressa leipien pudotuskisassa katsomme, miten asia on.

Prisma Studion juontaa Marjo Harju.

Prisma Studio jää tauolle, ja palaa seuraavan kerran ruutuun tiistaina 21.1.2014.

 

Suosittele3 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 17.12.2013

Jos tahdon laadukasta tieteen viihteellistämistä, katson suosittua Mythbusters-sarjaa, en Primsa Studiota, joka näköjään yrittää edellistä kovasti jäljitellä. Mm. tämä voilepäaihe on ollut jo aikoja sitten Myytinmurtajissa. Nämä Prisman aiheet ja Prisma Studion lapselliset testit ovat vieneet aikaisemmin laadukkaan tiedemakasiiniohjelman seiskalehtijournalismin tasolle. On todellakin sääli, että tieteellisistä ohjelmista pitäville ei nykyään YLElläkään ole muuta kuin korkeintaa Avara Luonto. Kaikki muu on mennyt viihteelliseksi, banaaliksi ja puolivillaiseksi söheltämiseksi, jossa missään ei tohdita tai osata mennä pintaa syvemmälle. Onko tämä katsojien aliarvioimista, vai ovatko katsojat jo todella näin matalaotsaisia?

tiistaina 17.12.2013

Olen samaa mieltä siitä, että Prima Studiossa on naurettavan typeriä ja epätieteellisiä sisältöjä. Toinenkin ohjelma on viihteellistynyt lähes arvottomaksi: se on Akuutti. Sisältää viihteellistä pintahipaisuja joihinkin aihealueisiin. Luusisi, että Ylen mammuttibudjetti pystyisi tuottamaan joitakin painavia asiasisältöjä. Ylellä vielä kolmaskin ongelma: suomalaisia surkeita uusia elokuvia ja ohjelmasarjoja pukkaa vähän väliä. Toivoisin, että nuo rahat käytettäisiin yhteen hyvään elokuvaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä